szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahol Nyerges Zsolt szerepet vállalt, ott szinte mindig felbukkant előbb vagy utóbb Simicska Lajos neve is – a kivétel a sportfinanszírozás. Ki az az ember, akinek Simicska eladta minden üzleti érdekeltségét?

A legközelebbi üzlettársának adta el Simicska Lajos minden érdekeltségét: Nyerges Zsolt nevét sokáig szinte le sem lehetett úgy írni, hogy ne tették volna mellé Simicskáét is. Nyerges mostanra a 34. leggazdagabb magyarrá vált a Napi.hu kiadványa szerint, a vagyonát 33,5 milliárd forintra becslik.

Nyerges hiába számít Simicska régi üzlettársának, akkor még nem volt a Fidesz közelében sem, amikor Simicska az 1990-es években megszervezte a párt gazdálkodását, és megalapozta saját vagyonosodását is. Meg szokták ugyan említeni, hogy ugyanott érettségizett, mint Orbán Viktor felesége, de mivel öt év telt el a kettő között, szinte biztos, hogy akkor még nem ismerték egymást, ahogy az 1987-1989 között Szolnokon élő Orbánnal sem, hiszen Nyerges épp ekkor Szegeden járt egyetemre.

Az 1992-es diplomázása után két évet ügyvédjelöltként dolgozott, 1994-ben lett önálló ügyvéd. Ő védte az egyik szolnoki cég vezetőjét, akit azzal vádoltak, hogy Várhegyi Attila fideszes polgármester kampányára támogatást adott a cégkasszából – az ügyben végül csak Várhegyit ítélték el. Nyerges az első Orbán-kormány idején szerezte meg az első milliárdját. Ezt a történetet az Átlátszó egy nagyobb cikksorozatban dolgozta fel, de röviden a lényeg az: egy kis szolnoki cég két állami bank segítségével áron alul hozzájutott a Budai Hengermalom több milliárd forintos vagyonához, a kft.-ben pedig felügyelőbizottsági tagként megjelent Nyerges is. A vállalatban több év leforgása alatt szép lassan tulajdonrészt vett több Simicska-közeli cég is. Az első vásárláshoz pedig a hitelt az az MFB adta, amelynek Simicska ekkor a tanácsadója volt.

Nyerges az ezt követő években Simicska leghűségesebb üzlettársa lett. Azokban az években, amikor Simicska Lajos hivatalosan nem vállalt szerepet a legtöbb olyan cégben, amelyet később a nevére vett, általában Nyerges volt a cégvezető. A cégbirodalom legértékesebb vállalatát, a Közgépet is ő irányította akkoriban elnök-vezérigazgatóként, de a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt. és az Infocenter.hu élén is Nyerges állt. Ő volt a társtulajdonosa és az igazgatósági elnöke a Mezort Zrt.-nek, az ország egyik vezető agrárcégének is – ebben Simicska is társtulajdonos volt sokáig. Arra azonban egészen 2010-ig kellett várni, hogy bizonyíték legyen a közvetlen üzleti kapcsolatukról, akkor közösen hoztak létre Svájcban egy céget.

©

A cégek éléről tavaly húzódott a háttérbe Nyerges egy ideig. Ekkor leköszönt a Közgép igazgatóságának elnöki posztjáról, majd a Mezort éléről is távozott.

Nyerges kedvenc befektetési területei között egy olyan van, amelynek láthatóan nincs köze Simicskához: a szolnoki sport. Igaz, ezt még akkor elkezdte pénzelni, amikor egyszerű ügyvéd volt, sőt fiatal korában még játszott is az ottani kosárcsapatban. 1998-ban lett a férfi kosárlabdacsapat elnöke, és sportvezetőként kimondottan sikeres is volt, nemzetközi szinten is erős csapatot sikerült összerakni. A csúcsra pedig a férfi vízilabdában sikerült eljutni, amikor 2017-ben a Szolnoki Dózsa-Közgép megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A szolnoki foci már nem annyira sikeres, mint a többi csapatsport, épp idén estek ki az NB III-ba. Nyerges itt nincs is jelen aktívan, még a stadion építését is Garancsi István Market Zrt.-je nyerte el. A stadionavatón azonban ettől függetlenül ott volt, sőt meglepően kedélyes hangulatban beszélgetett Orbán Viktorral.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!