szerző:
hvg.hu

Előbb-utóbb mindenki megérzi a forintgyengülés hatásait, ezekhez jön hozzá a cafeteria megnyirbálása.

Az MNB elkésett a beavatkozással, és minél tovább lazsál, annál többet kockáztat – így látják az e heti HVG-nek nyilatkozó szakértők a forint helyzetét. A Magyar Nemzeti Bank egyik korábbi vezetője úgy fogalmazott:

Most a jegybanki vezetők valószínűleg ülnek egy sarokban, és drukkolnak, hogy ne szálljon el a forint. Mert amíg csak ilyen tempóban és eddig gyengül, akár még indokolható is, hogy nem avatkoznak be.

Ennek ellenére pánik nincs. Trippon Mariann, a CIB elemzője azt mondta a lapnak: három hét alatt gyengült a forint 320-ról 330-ra az euróhoz képest. Az értékvesztés fokozatos, de az iránya egyértelmű. A hét eleji 330-as árfolyamról aztán erősödött is a forint, most már újra 325-nél jár az árfolyam, de ez még mindig sokkal gyengébb, mint amilyen szinten a pénzünk évekig állt.

Az MNB beavatkozására még várni kell. Jaksity György, a Concorde elnöke arról beszélt: mivel a régióban Magyarország fizeti a legkevésbé vonzó hozamokat a befektetőknek, öngerjesztő folyamat indulhat be. A leértékelés inflációhoz, az pedig a reálhozamok további csökkenéséhez vezethet, így még több befektető vonulhat ki.

Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy a forint tartós gyengesége, hacsak nem szakad be súlyosan az árfolyam, fél-egy éves távlatban 4-6 százalékos inflációt hozhat. A közvetlen hatásokat bárki rögtön megérzi, az áttételeseket, például az importcikkek drágulását csak tippelni lehet.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!