szerző:
Gyenis Ágnes
Tetszett a cikk?

Háromszázmilliót nyert Fintha-Nagy Ádám, az üzleti életben is ismert ügyvéd egy Kartonpack-részvényügyleten. De el is bukhatja, ha a bíróság jogerősen elítéli bennfentes kereskedésért, amivel az ügyészség vádolja.

Felfüggesztett börtönbüntetést kért Fintha-Nagy Ádám ügyvédre a Fővárosi Főügyészség, továbbá azt, hogy egy bizonyos ideig tiltsák el a foglalkozásától az ismert belvárosi jogászt. A vádhatóság szerint ugyanis bennfentes tőzsdei ügyletet kötött a Kartonpack-részvények 29,6 százalékára: a papírokat mindössze 91 millió forintért vette meg, s 300 millió forinttal gazdagodott általuk. Ennél azonban sokkal nagyobb haszna is lehetett volna, ha eladhatta volna a 2015 februárjában 612 forintért beszerzett részvényeket, mert azok időközben 12 760 forintot is értek, most pedig 9000 forint környékén jegyzik őket a tőzsdén. A papírokat azonban lefoglalták, és elmarasztaló, jogerős ítélet esetén az állam el is kobozhatja őket.

Ami több mint vicces, mert ezek a részvények eleve bűnügyi zárlat alatt álltak már akkor is, amikor Fintha-Nagy megszerezte őket. A Kartonpack Dobozipari Nyrt. ugyanis az egyik olyan cég, amelyen keresztül Kulcsár Attila, a K&H brókerbotrány főszereplője tisztára mosta a pénzintézetből kreatív módszerekkel elsíbolt milliárdokat. Az ominózus részvénycsomagnak, a Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint, most is a csalásért jogerősen elítélt Kulcsár által alapított amerikai Britton LLC. tulajdonosa.

Fintha-Nagy nem kispályás az üzleti világban: több tőzsdei cégben is felbukkant már (Rába, Synergon), Rogán Antal belváros-lipótvárosi polgármestersége idején pedig részese volt az ellenzék által támadott önkormányzati ingatlaneladásoknak. Legutóbb pedig a HVG hetilap írta meg, hogy az ügyvéd az informatikai-fejlesztő Easy-cégcsoportba fektetett be.

Hogy valami bűzlik a Kartonpack-részvényekkel, az 2016 szeptemberében derült ki, amikor a Magyar Nemzeti Bank húszmillió forintra büntette az ügyvédet bennfentes kereskedés miatt, s azonmód feljelentést is tett ellene. A részleteket azonban az MNB nem hozta nyilvánosságra. Fintha-Nagy a bíróságon támadta meg a kínos határozatot, de elutasították. A Kartonpack menedzsmentje is feldobta a részvényügyletet a jegybanknak, mondván, azon túl, hogy Fintha-Nagy bennfentes információkkal élt vissza, a bűnügyi zárlat alatt álló papírokkal egyáltalában nem is lehetett volna kereskedni. További érdekessége a történetnek, hogy akkoriban a Kartonpack elnöke Kulcsár Attila bűntársa, Kerék Csaba volt. Utóbb őt is jogerősen elítélték, de csak az után mondott le, hogy a hvg.hu megírta: az amúgy jól működő tőzsdei céget egy elítélt bűnöző vezeti, ami törvénytelen.

Fintha-Nagy azért juthatott több információhoz a Kartonpackról, mint más, mezei befektetők, mert egy olyan cégnek, a DBI Ingatlanhasznosító Kft.-nek volt a jogi képviselője, amelynek 1,8 milliárd forintos követelése volt a Britton LLC.-vel szemben, s ezért végrehajtást kért. (A DBI tulajdonosa, Dunai György szintén vádlottja volt a Kulcsár-pernek, de felmentették.) Félmilliárd forint miatt végrehajtást kezdeményezett a K&H Bank is. A végrehajtó pedig piacra dobta a Britton LLC. hozzáférhető vagyonát, a Kartonpack-részvényeket, s ebben nem akadályozta meg a papírok zárolása sem. Az akciót titokban készítették elő, Fintha-Nagy viszont tudhatta, hogy melyik napra tervezik. S bár az ügyvéd egy világkörüli úton volt, a távolból megbízást adott az akkor még létező Buda-Cash Brókerháznak, hogy vegye meg a részvényeket, s az üzlet meg is köttetett. Mivel érdemi árverseny nem volt, a hitelezők nem igazán jártak jól vele. Különösen a bank nem. A DBI ugyanis a brókerbotrány egyik legnagyobb károsultja is, amellyel a bank majdnem másfél évtizedes jogvita után megegyezett, s húszmilliárd forint körüli összeget fizetett ki neki – a különös egyezség egyik összehozója Fintha-Nagy volt.

Fintha-Nagy Ádám a történtekről a hvg.hu-nak így nyilatkozott: „Én egy kézilabda meccsre neveztem be és gólt lőttem, aztán kiderült, hogy focimeccs volt, ahol nem szabad kézzel a labdához érni.” Mint mondja, a végrehajtó tőzsdei aukciót hirdetett meg, ami ilyen esetekben szokásos és ő abba szállt be. Nem tudta, hogy a végrehajtó közben megváltoztatta a szándékát és végül simán a piacra dobta a papírokat, s így találkozott az eladói és az egyetlen vételi szándék - állítja. „Mindig vállaltam ezt a történetet, én jelentettem be a jegybanknak is. Ha meg akartam volna szabadulni a részvényektől, bőven megtehettem volna magas haszonnal, mert azokat csak két évvel az ügylet megkötése után zárolták” – tette hozzá.

A megvádolt ügyvéd még a jegybanki büntetés után úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy mindenben a végrehajtási szabályok szerint járt el, s ha akart volna, elbújhatott volna egy stróman mögé, de nem tette. A jegybank viszont súlyosbító körülményként értékelte, hogy az üzleti életben jártas befektetőként fordította a saját hasznára a jogi képviselőjeként megszerzett, belső információkat. Az ügy fejtörést okozhatott a rendőrségnek, hiszen két és fél év telt el a vádemelésig, amelytől Fintha-Nagyot végül bejáratott kapcsolatrendszere sem óvta meg.

Akadálytalanul dolgozhat azonban egyelőre tovább ügyvédként. Mint a Magyar Ügyvédi Kamaránál a hvg.hu-nak elmondták, ha egy ügyvéd ellen büntetőeljárás indul, azt az érintettnek is, a nyomozóhatóságnak is be kell jelentenie. Ezek után automatikusan fegyelmi eljárás indul, amit viszont a jogerős ítéletig felfüggesztenek. Ha különösen súlyos bűncselekményről van szó – például egy ügyvéd visszaél a rábízott letéttel – a fegyelmi bizottság dönthet úgy, hogy legfeljebb kétszer három vagy kétszer hat hónapra felfüggeszti az ügyvéd tevékenységét, de ha ez lejár, a jogerős ítéletig újra dolgozhat. Jelen esetben ilyenről nem volt szó. Ha megszületik a vádirat, s olyan bűncselekmény szerepel benne, aminek a szankciója ötéves börtönbüntetésnél súlyosabb, megint léphet a fegyelmi bizottság és felfüggesztheti az ügyvédet, de Fintha-Nagy esetében erre sem kerül sor, mert a maximális büntetési tétel itt csak hároméves börtön. Mint a hvg.hu kamarai forrása fogalmazott: két, egymással olykor ütköző alapelv között kell egyensúlyt találniuk: az ügyvéd ártatlanságának vélelme és az ügyfelek védelme között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak

Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet

Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet