szerző:
hvg.hu

A dél-franciaországi Hérault megyében, tehát egy Földközi-tenger melléki idegenforgalmi körzetben lévő településen, Villemagne-l’Argentiere-ben, az Intermarché szupermarket hálózat dolgozói különös levelet kaptak.

Ebben a helyi áruház főnöke közölte: hamarosan vállalati népszavazást tartanak a nyári szabadságolásról. A főnök, Jean Pierre Le Berrigo részletesen taglalta, hogy ebben az idegenforgalmi régióban a szupermarket bevételeinek óriási hányada a nyári, tehát a júliusi és augusztusi forgalomból származik. Tehát ő azt javasolja az alkalmazottainak, hogy e két hónapban ne menjenek szabadságra. És ezt az ötletét vállalati referendumra bocsátja. Méghozzá, nyílt, „becsületes” szavazásra – írja a Franceinfo.

 Továbbá azt is közölte, hogy aki netán nem szavaz, vagyis tartózkodik, annak ezt az állásfoglalását a júliusi és augusztusi szabadságok betiltásának a helyesléseként fogja fel. A levél kiszivárgott, és kitört a botrány. Az Intermarché, amely Franciaország egyik meghatározó nagy szupermarket hálózata, kénytelen volt reagálni. Elismerve, hogy vállalati kultúrájuk szerint a fontos döntéseket helyi szinten hozzák, az Intermarché vezérkara látványosan kihátrált a nyári szabadságot betiltani akaró helyi főnöki szavazási javaslata mögül. Amely jogi szempontból is több sebből vérzett.

A francia szakszervezeti törvények szerint lehet a vállalaton belül szavazást rendezni, de ennek titkosnak kell lennie, és csak a kétharmados többséggel meghozott döntésnek van jogi értéke. Így elbukott ez a kezdeményezés, és a referendum ötletet felvető főnök is elismerte, hogy nagyot tévedett. Javaslatát a francia baloldali, és nem csak a baloldali sajtó, a munkavállalók rabszolgasorsra való kényszerítéseként jellemezte. Franciaországban a nyári szabadság két-három hétről van szó, hagyományos időszaka július közepétől augusztus végéig tart. Ilyenkor tombol a nyár, és a szerény fizetésű emberek is kikapcsolódnak. A július végi, augusztus eleji szabadság olyan evidencia Franciaországban a munkavállalóknak, mint hogy az eső felülről lefelé esik. Ezen a szokáson próbált agresszív módon változtatni egy helyi főnök, aki a bevételeket a munkavállalói jogok elé akarta helyezni.

De az élet minősége, legalábbis egy olyan relatíve gazdag országban, mint Franciaország, nem csak a fizetésen múlik. És amíg Franciaország jogállam, márpedig az, addig az ilyen sunyi, a munkavállalók elemi jogait korlátozó kísérletek kudarcot vallanak. (képünk illusztráció)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!