szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt MVM-vezér baráti levele és a Süli János állítólagos leváltásáról szóló hírek miatt vált érdekessé a költségvetési bizottság ülése.

Pakson tart kihelyezett ülést a parlament költségvetési bizottsága. Süli János, a Paksi Atomerőmű új blokkjaiért felelős miniszter is beszél az ülésen – lesz miről beszámolnia.

A 24.hu úgy értesült, komolyan felvetődött, hogy Sülit leválthatják a paksi bővítés csúszása miatt. Egy, a hvg.hu birtokába került levélben pedig Mártha Imre volt MVM-vezér figyelmeztette Sülit, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

Süli János azóta úgy válaszolt kérdésünkre, magánlevélről van szó, amelyet megköszönt Mártha Imrének, azt ígérve neki, "majd beszélünk róla". A miniszter hangsúlyozta, neki 38 éves múltja van a szakmában, "Mártha Imre is dolgozott az energetikában, de nem ez a szakmája, ő közgazdász szakember". Süli János azt mondta, hogy egy családban is előfordul, hogy másként látják a dolgokat, de attól még beszélnek egymással.

A bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón a hvg.hu kérdésére, hogy érdemben reagál-e Mártha Imre levelére, Süli János úgy válaszolt, meglepte, hogy a levél nyilvánosságra került, és az ügyet ő befejezettnek tekinti. Hozzátette, hogy Imre nap után kapta kézhez a levelet, így legalább volt alkalma a volt MVM-vezért felköszönteni.

Ami a levélben megfogalmazott problémákat illeti, a miniszter úgy reagált, hogy

  • az új blokkok az üzembe helyezésének időpontját nem tolják ki,
  • a műszaki engedélyeztetést most végzik, nincs értelme újratervezésről beszélni,
  • az üzleti terv változhat, de az építkezés biztosan nem kerül többe,
  • az Európai Unióval nem tárgyalják újra a beruházást.

Az esetleges menesztését firtató újságírói kérdésre pedig úgy válaszolt, hogy ha megrendült volna iránta a miniszterelnök bizalma, ma nem dolgozott volna itt, "de látják, egész nap itt voltam magukkal" – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

"Kedves Jani!" – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetője a Paks II.-ért felelős Süli Jánosnak

Egy hvg.hu birtokába került levélben figyelmeztette Mártha Imre volt MVM-vezér Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

74 ezer oltásra jelentkezett magyarnak küldenek ki SMS-t, ez lesz benne

74 ezer oltásra jelentkezett magyarnak küldenek ki SMS-t, ez lesz benne

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele