szerző:
Balla Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem biztos, hogy egy kottából énekelünk Mártha úrral – ezt mondta a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János arra a levélre, amelyet néhány nappal ezelőtt Mártha Imre, az MVM volt vezérigazgatója küldött neki.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának, paksi, kihelyezett ülésén reagált Süli János Mártha Imre figyelmeztető üzenetére, amelyet Paks II.-ről írt. A hvg.hu által megszerzett, négyoldalas, jól szerkesztett levélben Mártha arra figyelmeztette a tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

Mártha Imre
©

A levél téma volt a Parlament költségvetési bizottságának, paksi, kihelyezett ülésén is. A bizottság elnöke, a DK-s Varju László kérte a minisztert, "segítsen ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában", a testület előtt reagáljon a levélre.

Süli János úgy válaszolt, magánlevélről van szó, amelyet megköszönt Mártha Imrének, azt ígérve neki, "majd beszélünk róla". A miniszter hangsúlyozta, neki 38 éves múltja van a szakmában, "Mártha Imre is dolgozott az energetikában, de nem ez a szakmája, ő közgazdász szakember". Süli János azt mondta, hogy

egy családban is előfordul, hogy másként látják a dolgokat, de attól még beszélnek egymással.

Az érdemi információ birtokában viszont a kormány van, nem a volt MVM-vezér, és ők az energetikai helyzetet is jobban ismerik a levélírónál – tette hozzá a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy korábban Mártha Imre is egyetértett a paksi atomerőmű bővítésével, "az elmúlt 9 évben azonban ő az ügytől eltávolodott, mi viszont maradtunk mellette".

Az ellenzéki képviselők – Mártha Imre levelére hivatkozva – arra is rákérdeztek, hogy milyen többletköltséggel lehet majd számolni a beruházás során? Lenkei István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója válaszolt, azt mondta, hogy az árakat az orosz–magyar szerződésben "egyértelműen rögzítették", fix árról van szó, a költségek nem változhatnak. Az ülésen kiderült az is, hogy a paksi szerződésbe azt is belefoglalták, hogyan kell elkészíteni a terveket. Lenkei István azt mondta, "ez alap". Ezzel arra reagált, hogy a Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatója levelében arra figyelmeztette a beruházásért felelős miniszert, hogy félő, az orosz fél sem az engedélyeztetést, sem a gyártást nem tudja majd az európai uniós szabályoknak megfelelően elvégezni.

A képviselők hiányolták a társadalmi vitát is, amiből kiderülne, szükség van a bővítésre. Erre az ülésen úgy reagáltak, akit érdekel, Pakson, az atomerőműben tájékozódhat, ott kialakítottak egy látogatósarkot a beruházásról.

Szóba került az is, hogy mikor léphetnek üzembe az új blokkok. Süli János, előző bizottsági meghallgatásán még azt mondta, hogy 2026-ban. Ehhez képest most úgy válaszolt,

én ma nem tudom megmondani, mikor lesz kész.

Kijelentette, a terveket csak akkor adják be, ha biztosan engedélyeztethetőek. Pontos üzembe helyezési időpontot pedig csak ezután lehet majd kijelölni. A miniszter óvatosan fogalmazott, szerinte egy kisebb családi ház építése is csúszhat, "ott is közbejöhet valami". Úgy látja, mindenkinek az az érdeke, hogy épüljön meg Paks II., de a biztonságnál nincs fontosabb.

Süli János
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balla Györgyi Gazdaság

"Kedves Jani!" – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetője a Paks II.-ért felelős Süli Jánosnak

Egy hvg.hu birtokába került levélben figyelmeztette Mártha Imre volt MVM-vezér Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

Videó: Sétáló pár törte le brahiból a Margit híd kőkeresztjeit

Videó: Sétáló pár törte le brahiból a Margit híd kőkeresztjeit

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót