szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem biztos, hogy egy kottából énekelünk Mártha úrral – ezt mondta a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János arra a levélre, amelyet néhány nappal ezelőtt Mártha Imre, az MVM volt vezérigazgatója küldött neki.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának, paksi, kihelyezett ülésén reagált Süli János Mártha Imre figyelmeztető üzenetére, amelyet Paks II.-ről írt. A hvg.hu által megszerzett, négyoldalas, jól szerkesztett levélben Mártha arra figyelmeztette a tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

Mártha Imre
©

A levél téma volt a Parlament költségvetési bizottságának, paksi, kihelyezett ülésén is. A bizottság elnöke, a DK-s Varju László kérte a minisztert, "segítsen ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában", a testület előtt reagáljon a levélre.

Süli János úgy válaszolt, magánlevélről van szó, amelyet megköszönt Mártha Imrének, azt ígérve neki, "majd beszélünk róla". A miniszter hangsúlyozta, neki 38 éves múltja van a szakmában, "Mártha Imre is dolgozott az energetikában, de nem ez a szakmája, ő közgazdász szakember". Süli János azt mondta, hogy

egy családban is előfordul, hogy másként látják a dolgokat, de attól még beszélnek egymással.

Az érdemi információ birtokában viszont a kormány van, nem a volt MVM-vezér, és ők az energetikai helyzetet is jobban ismerik a levélírónál – tette hozzá a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy korábban Mártha Imre is egyetértett a paksi atomerőmű bővítésével, "az elmúlt 9 évben azonban ő az ügytől eltávolodott, mi viszont maradtunk mellette".

Az ellenzéki képviselők – Mártha Imre levelére hivatkozva – arra is rákérdeztek, hogy milyen többletköltséggel lehet majd számolni a beruházás során? Lenkei István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója válaszolt, azt mondta, hogy az árakat az orosz–magyar szerződésben "egyértelműen rögzítették", fix árról van szó, a költségek nem változhatnak. Az ülésen kiderült az is, hogy a paksi szerződésbe azt is belefoglalták, hogyan kell elkészíteni a terveket. Lenkei István azt mondta, "ez alap". Ezzel arra reagált, hogy a Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatója levelében arra figyelmeztette a beruházásért felelős miniszert, hogy félő, az orosz fél sem az engedélyeztetést, sem a gyártást nem tudja majd az európai uniós szabályoknak megfelelően elvégezni.

A képviselők hiányolták a társadalmi vitát is, amiből kiderülne, szükség van a bővítésre. Erre az ülésen úgy reagáltak, akit érdekel, Pakson, az atomerőműben tájékozódhat, ott kialakítottak egy látogatósarkot a beruházásról.

Szóba került az is, hogy mikor léphetnek üzembe az új blokkok. Süli János, előző bizottsági meghallgatásán még azt mondta, hogy 2026-ban. Ehhez képest most úgy válaszolt,

én ma nem tudom megmondani, mikor lesz kész.

Kijelentette, a terveket csak akkor adják be, ha biztosan engedélyeztethetőek. Pontos üzembe helyezési időpontot pedig csak ezután lehet majd kijelölni. A miniszter óvatosan fogalmazott, szerinte egy kisebb családi ház építése is csúszhat, "ott is közbejöhet valami". Úgy látja, mindenkinek az az érdeke, hogy épüljön meg Paks II., de a biztonságnál nincs fontosabb.

Süli János
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

"Kedves Jani!" – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetője a Paks II.-ért felelős Süli Jánosnak

Egy hvg.hu birtokába került levélben figyelmeztette Mártha Imre volt MVM-vezér Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni

KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni