szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati kiadók tulajdonosainak cégeiben több tízmilliárd forintnyi vagyon összpontosul, ezt tegnap önként és dalolva adták át a New York Times által csak kommunista propagandagépezetnek minősített Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) székhelye Balatonföldváron van, Liszkay Gábor (képünkön) nyaralójában, így a 24.hu a kaposvári Törvényszéken nézhette meg az alapító okiratot. Ebből kiderül, hogy az alapítványhoz „belföldi és külföldi természetes személyek egyaránt csatlakozhatnak” a vagyonuk felajánlásával.

Múlt héten tíz kiadóvállalat csatlakozott a KESMA-hoz:

  1. az Echo Penisola Kft., a Part FM médiaszolgáltatója
  2. a Gong Rádió Kft., a Gong FM médiaszolgáltatója
  3. a HírTV Zrt., a Hír Tv médiaszolgáltatója
  4. a Hold Reklám Kft., a Retro Rádió médiaszolgáltatója
  5. a Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó
  6. a K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója
  7. a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója
  8. a Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója
  9. a Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója
  10. a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója

A portál arról számol be, hogy az alapító okiratban foglaltak szerint  „az Alapító és a csatlakozó az Alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza. Ez a rendelkezés megfelelően irányadó az Alapítvány és a csatlakozó jogutódjára is.”

A KESMA alapítója a Liszkay kizárólagos tulajdonában álló, július közepén létrehozott cég, a Media Fundamentum Nonprofit Zrt., mely 20 millió forintból indította az alapítványt – ehhez kapott múlt héten több tízmilliárd forintot az adományozóktól (a pontos összeg nem ismert).

Az alapítványba tömörült cégek tavaly az állami hirdetések segítségével több mint 60 milliárd forint összbevételt és minimum 8 milliárdos nyereséget hoztak össze. A médiacégek ugyanakkor adósságot is vittek a közösbe; a felvásárlások annak idején bankhitelekből történtek, és a 24.hu, illetve a G7 becslése szerint is bőven 30 milliárd forint feletti kötelezettségállományról volt szó.

A hitelezők között sűrűn bukkan fel az MKB neve,  pl. az egykor a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-nél, emellett a három vidéki lapot kiadó Lapcomot korábban megszerző Andy Vajna cégénél, valamint a vidéki portfóliót bekebelezett (Heinrich Pecina nevével fémjelzett) Inform Média Kft.-nél is.

A tulajdonosváltáshoz a hitelező bankok hozzájárulása kell, de mivel ebben a történetben Mészáros Lőrinc a legnagyobb adományozó is, vélhetően nem gördülnek akadályok a megegyezés elé. Az alapítvány kuratóriumi tagjai közül az elnök Varga Istvánt augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 2014-ig volt fideszes országgyűlési képviselő volt. Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, Orbán Viktor és családja ügyvédjeként ismert, a kormánypárti televízióknál dolgozó Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója pedig kuratóriumi tag.

Bár a kiadóvállalatok által megtermelt profitot az alapítvány mint tulajdonos nem veheti ki majd osztalék formájában, a pénz mozgatható lesz. A KESMA alapító okirata szerint ugyanis támogatást, cél szerinti juttatást – egyéni kérelmek vagy pályázatok alapján a Kuratórium által megállapított feltételek szerint – nyújthat, emellett ösztöndíjakat és egyszeri támogatásokat is oszthat majd.

Tegnap a New York Times szerkesztőségi cikkében a kommunista propagandagépezetekhez hasonlították az alapítványt, és kiemelték, hogy bár a fúzióra még rá kell bólintania a szabályozó hatóságoknak, ezekben úgyis Orbán emberei ülnek – ahogy az Alkotmánybíróságon is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Tekintetmágnes: eladó egy alig használt Alfa Romeo SZ

Tekintetmágnes: eladó egy alig használt Alfa Romeo SZ

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra