szerző:
hvg.hu

A kormányzati kiadók tulajdonosainak cégeiben több tízmilliárd forintnyi vagyon összpontosul, ezt tegnap önként és dalolva adták át a New York Times által csak kommunista propagandagépezetnek minősített Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) székhelye Balatonföldváron van, Liszkay Gábor (képünkön) nyaralójában, így a 24.hu a kaposvári Törvényszéken nézhette meg az alapító okiratot. Ebből kiderül, hogy az alapítványhoz „belföldi és külföldi természetes személyek egyaránt csatlakozhatnak” a vagyonuk felajánlásával.

Múlt héten tíz kiadóvállalat csatlakozott a KESMA-hoz:

  1. az Echo Penisola Kft., a Part FM médiaszolgáltatója
  2. a Gong Rádió Kft., a Gong FM médiaszolgáltatója
  3. a HírTV Zrt., a Hír Tv médiaszolgáltatója
  4. a Hold Reklám Kft., a Retro Rádió médiaszolgáltatója
  5. a Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó
  6. a K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója
  7. a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója
  8. a Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója
  9. a Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója
  10. a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója

A portál arról számol be, hogy az alapító okiratban foglaltak szerint  „az Alapító és a csatlakozó az Alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza. Ez a rendelkezés megfelelően irányadó az Alapítvány és a csatlakozó jogutódjára is.”

A KESMA alapítója a Liszkay kizárólagos tulajdonában álló, július közepén létrehozott cég, a Media Fundamentum Nonprofit Zrt., mely 20 millió forintból indította az alapítványt – ehhez kapott múlt héten több tízmilliárd forintot az adományozóktól (a pontos összeg nem ismert).

Az alapítványba tömörült cégek tavaly az állami hirdetések segítségével több mint 60 milliárd forint összbevételt és minimum 8 milliárdos nyereséget hoztak össze. A médiacégek ugyanakkor adósságot is vittek a közösbe; a felvásárlások annak idején bankhitelekből történtek, és a 24.hu, illetve a G7 becslése szerint is bőven 30 milliárd forint feletti kötelezettségállományról volt szó.

A hitelezők között sűrűn bukkan fel az MKB neve,  pl. az egykor a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-nél, emellett a három vidéki lapot kiadó Lapcomot korábban megszerző Andy Vajna cégénél, valamint a vidéki portfóliót bekebelezett (Heinrich Pecina nevével fémjelzett) Inform Média Kft.-nél is.

A tulajdonosváltáshoz a hitelező bankok hozzájárulása kell, de mivel ebben a történetben Mészáros Lőrinc a legnagyobb adományozó is, vélhetően nem gördülnek akadályok a megegyezés elé. Az alapítvány kuratóriumi tagjai közül az elnök Varga Istvánt augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 2014-ig volt fideszes országgyűlési képviselő volt. Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, Orbán Viktor és családja ügyvédjeként ismert, a kormánypárti televízióknál dolgozó Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója pedig kuratóriumi tag.

Bár a kiadóvállalatok által megtermelt profitot az alapítvány mint tulajdonos nem veheti ki majd osztalék formájában, a pénz mozgatható lesz. A KESMA alapító okirata szerint ugyanis támogatást, cél szerinti juttatást – egyéni kérelmek vagy pályázatok alapján a Kuratórium által megállapított feltételek szerint – nyújthat, emellett ösztöndíjakat és egyszeri támogatásokat is oszthat majd.

Tegnap a New York Times szerkesztőségi cikkében a kommunista propagandagépezetekhez hasonlították az alapítványt, és kiemelték, hogy bár a fúzióra még rá kell bólintania a szabályozó hatóságoknak, ezekben úgyis Orbán emberei ülnek – ahogy az Alkotmánybíróságon is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ