szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyhetes sztrájkot hirdetett a legnagyobb szakszervezet az Audinál, mert a korábbi figyelmeztető sztrájk után még csak új ajánlatot sem kaptak a cégtől. A szakszervezet tagjai sztrájksegélyt kérhetnek az érdekképviselettől. A dolgozók 18 százalékos béremelést akarnak kiharcolni, a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozói ennél nagyobbat értek el, és sztrájkolniuk sem kellett érte.

Egyhetes sztrájkot hirdetett január 24-e, csütörtök reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig az Audi Hungaria Zrt. egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), mert nem sikerült megegyezniük a céggel a 2019-es béremelés mértékéről.

Az audisok már tartottak egy kétórás, figyelmeztető sztrájkot január 18-án, pénteken, abban gyakorlatilag a műszakban lévő összes dolgozó, körülbelül négyezer ember vett részt. A szakszervezet szerint sztrájk óta „sem történt a munkáltató részéről markáns elmozdulás a béremelési ajánlataiban”, sőt november 22-e, kedd éjfélig (ekkor járt le egy egyhetes egyeztetési időszak) érdemi új ajánlatot sem kaptak. A szakszervezet és a cég ugyan folyamatosan tárgyaltak, de az álláspontok nagyon messze vannak egymástól. Valójában igazi tárgyalás, alkudozás nem volt, a szakszervezet követeléseire az Audi azt reagálta, hogy azok nem elfogadhatók - mondta a hvg.hu-nak Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségi tagja. Szimacsek szerint ha az egyhetes sztrájk nem jár eredménnyel, akkor folytatni fogják, mert más lehetőségük nincsen.

Az egyhetes munkabeszüntetés már komoly fizetéskiesést jelenthet a dolgozóknak, ezért a szakszervezet minden olyan tagja, akinek a sztrájkban eltöltött ideje meghaladja a 24 órát, sztrájksegélyt igényelhet majd az AHFSZ-nél. A szakszervezet későbbre ígért bővebb tájékoztatást a sztrájksegély részleteiről. Ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy a tagok céljainak „elérése érdekében közös áldozatot” kell hozniuk, „hiszen a későbbiekben az többszörösen térül meg”.

Az Audinak 13000 dolgozója van, az AHFSZ közülük 8700-at képvisel.

A dolgozók 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos emelést akarnak elérni, a mozgóbér 4 százalékának beépítését az alapbérbe, a 620 ezer forintos cafetéria-keret 787 ezer forintra való felemelését, továbbá azt, hogy minden munkavállaló legalább egy teljes szabad hétvégét kapjon havonta, és maguk rendelkezhessenek az életkor és a gyerekek után járó szabadságnapokkal. Az Audi szerint a szakszervezet túl sokat kér, a cég 10+10 százalék béremelést ajánlott 2019-re és 2020-ra. A munkavállalók szerint a követeléseik nem túlzók, teljesítésük csak az Audi Hungária Zrt. háromnapi árbevételét vinné el, ráadásul az anyacég Volkswagen szlovák, cseh és lengyel gyáraiban is átlagosan 25-39 százalékkal jobban keresnek a dolgozók, a belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek. Ráadásul az AHFSZ „Tisztes megélhetés” kérdőívében a dolgozók azt jelezték, hogy a jelenlegi nettó bérükhöz képest 40 százalékos emelés mellett éreznék „a tisztes megélhetés tekintetében megbecsülve magukat" - a szakszervezet szerint a 18 százalékos követelés ennek fényében nem sok, és szó sincs arról, hogy a németországi fizetéseket akarnák elérni, csak a közép-európai volkswagenes fizetésektől való lemaradást szeretnék csökkenteni.

Ami Győrben sztrájkolnak az audisok, az Kecskeméten sztrájk nélkül sikerült a Mercedes-dolgozóknak: decemberben újabb kétéves bérmegállapodást írtak alá a vállalattal, 2019-re 22 százalékos, 2020-ra 13 százalékos béremelésben állapodtak meg. Emellett a dolgozók kedvező béren kívüli juttatásokat kapnak, már egy év munkaviszony után jár a 13. havi fizetés, és bevezetik a havi szenior bónuszt, ez alapbéren felül jár, a harmadik évtől kezdődően 7-14 ezer forint értékében.

„Észérvekkel és alátámasztott véleményekkel tudták meggyőzni egymást a Mercedes-gyárral a végső számokról” - mondta a Hír Tv-nek a megegyezésről Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke. A szakszervezeti vezető szerint mindenképpen szükség volt arra, hogy egy magasabb béremelés történjen meg, mert elég magas volt a fluktuáció, a munkavállalók pedig leterheltek, mivel munkaerőhiány van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!