szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tízezren léptek be szombaton Kolumbiába Venezuela felől, miután négy hónapos szünet után a venezuelai hatóságok újra megnyitották a határátkelőket. A venezuelaiak az egyre súlyosabb gazdasági válság és áruhiány miatt menekülnek hazájukból.

A határátkelőket Nicolás Maduro venezuelai államfő zárta le még februárban, amikor a magát ügyvezető államfővé nyilvánító ellenzéki vezető Juan Guaidó azzal próbálkozott, hogy amerikai segítséggel segélyszállítmányokat hozzon be Kolumbiából Venezuelába. ENSZ-források szerint 2015 óta több mint négymillió ember menekült már el az olajban gazdag országból.

A határnyitást bejelentő Maduro ismét az USA-t tette felelőssé az országot sújtó gazdasági válságért, és azt hangsúlyozta, hogy az általa vezetett kormány minden megtesz Venezuela függetlenségének megvédése érdekében. A venezuelai válság csúcspontja áprilisban volt, amikor a több mint ötven állam által legitim államfőként elismert Guaido megpróbálta átvenni a hatalmat, ám végül a kísérlet kudarcot vallott, mert a hadsereg némi habozás után mégis kitartott Maduro mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

A plasztikai sebészet is óriásit profitált a koronavírusból

A plasztikai sebészet is óriásit profitált a koronavírusból

360 millió dollárt vesztett a legutóbbi negyedévben az Adidas, de nagyon optimisták

360 millió dollárt vesztett a legutóbbi negyedévben az Adidas, de nagyon optimisták