szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány százezres munkanélküliséggel számol, de van, aki ennél borúlátóbb.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Véleménycikket közölt a Portfolio oldalán Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, melyben arról ír, hogy egy-két hónapon belül drasztikusan emelkedhet a magyar munkanélküliek száma.

Essősy szerint ennek legfőbb oka, hogy nemcsak a magyarországi álláskeresők száma ugorhat meg a koronavírus okozta (gazdasági) vészhelyzetben, hanem az eddig külföldön dolgozott magyarok is tömegével kezdhetnek hazatérni.

Azok között, akik az elmúlt években Németországban, Ausztriában vagy éppen Angliában próbáltak szerencsét, nem az informatikusok vagy a mérnökök vannak többségben, sokkal inkább a szakácsok, pincérek, takarítók, akiknek a munkája az elsők között szűnt meg a járványhelyzet hatására

– írta, hozzátéve, hogy ezért

akár 1 millió fővel is nőhet a munkanélküliség Magyarországon.

A csütörtöki Kormányinfón elhangzottak szerint a kormány ennél optimistább, százezres munkanélküliséggel számolnak, de kérdés, hogy "hány százezres lesz”.

Essősy úgy látja, első körben csak a stratégiai jelentőségű üzemeket lenne érdemes megsegíteni, “hiszen a kieső importot minél előbb hazai gyártással kell pótolni. Alighanem legfeljebb 100-200 milliárd forintos állami ráfordítással ez a probléma orvosolható, közvetlen beavatkozással úrrá lehet lenni az átmeneti nehézségeken”. (Benkő Tibor honvédelmi miniszter már korábban bejelentette, hogy csütörtökön 140 magyar céghez érkeznek honvédelmi irányítócsoportok, péntektől pedig az utcákon is ott lesznek a katonák.)

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégeknek fel kell készülniük, hogy a következő három-hat hónapot egyfajta természetes szelekció jellemzi majd a versenyszférában. Ez pedig óhatatlanul azzal jár majd Essősy szerint, hogy eltűnik jó néhány olyan termék és szolgáltatás, melynek nélkülözhetőségét a koronavírus okozta sokk nélkül nem vagy csak később ismerte volna fel a piac.

Megelevenedik a reálgazdaságban a tücsök és a hangya története, és várhatóan csak azok a szorgos hangyák maradnak talpon, akik az elmúlt években félretettek, tartalékoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!