Tetszett a cikk?

A Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, a kereskedelmi bezárások után a kormány úgy számol, heti szinten ez 140-160 milliárd forintos kiesést jelent. „És akkor még az autógyárak bezárását nem számolom.” A koronavírusos megbetegedettek száma pedig 10-15-ször nagyobb lehet, ugyanis a kormány is úgy számol, hogy „nagy a látencia.” Nem lehet megmondani, hány tünetmentes fertőzött van.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Gulyás Gergely miniszter azzal kezdte, hogy a szerdai kormányülés is a koronavírus elleni védekezéséről szólt. A kormány látja az osztrák–magyar határon kialakult helyzetet, ezért a magyar kormány kész volt humanitárius folyosót létrehozni, hogy a román és bolgár vendégmunkások hazatérhessenek. A kormány garanciát kapott arra, hogy a román fél befogadja ezeket az embereket, ezért Magyarország új határátkelőket is megnyitott. Ha rendkívüli helyzet áll elő, előfordulhat, hogy újabb humanitárius tranzitfolyosókat is megnyit. Jelen állás szerint konvojban Hegyeshalomnál este 9-től hajnali 5-ig a román és bolgár vendégmunkások áthaladhatnak Magyarországon.

Ugrásszerű növekedés

A koronavírusról azt mondta, mindenki csak találgatja, mekkora a látencia, mennyi olyan fertőzött van, aki tünetmentes, de nem mennek orvoshoz. „10-15-szörös is lehet ez a szám.” Hozzátette, a kormány továbbra is közölni fog számokat, de azt nem tudják megmondani, hány tünetmentes fertőzött van.

De a fertőzés terjed, a következő napokban ugrásszerűen megnőhet a fertőzöttek száma – mondta.

Gulyás azt mondta, a turizmus gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, ezernél is több hotel be is fog zárni ezért. Majd az Orbán által szerdán bejelentett gazdasági akciótervről beszélt, amiről részleteket ITT talál.

Vírushelyzet: megjelentek a részletek a kormány gazdasági mentőcsomagjáról

Rövid idő alatt újabb rendeleteket hozott a kormány a vírus okozta veszélyhelyzetben.

A gazdasági akciótervvel kapcsolatban azt mondta, a babaváró- és a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik. Hozzátette, a babaváró kölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg. A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik – jegyezte meg. A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, ha a bankok felfüggesztenék a babaváró hitel kifizetését, akkor ott büntetést helyeznek kilátásba.

Ezt a magatartást a bankok azonnal fejezzék be.

  • A rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzetet tizenöt napra rendelték el, ez a jogszabályi lehetőség, ami a jövő héten lejár. A miniszter azt mondta, a hétfőn összeülő Országgyűlés dönt majd arról, hogy ezt meghosszabbítsák, azonban ez szerinte kulcsfontosságú. De azt nem tudják, hogy az Országgyűlésben a határozatképesség meddig tartható fenn.
  • Létrejött az Önkéntesség Akciócsoport is, amit Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő vezet, ugyanis a kormány azt látja, sokan jelentkeznek és ajánlanak fel önkéntesen segítséget, és ezt koordinálni kell.

Munkanélküliek százezrei

Az a közös érdek, hogy akinek csak lehet, megmaradjon a munkahelye – mondta a miniszter. Felvetette, hogy a 2008–2009-es válságkezelés idején több gyárban bevezették a négynapos munkahetet, „most is lehetnek kreatív megoldások.” Újságírói kérdésre a miniszter azt mondta, a kormány egyeztetett a Magyar Nemzeti Bankkal, velük egyeztetve hoznak majd olyan döntéseket, amik a kis- és középvállalkozásokat segítik majd, de részletek nem derültek ki.

A kereskedelmi bezárások után a kormány úgy számol, hogy heti szinten ez 140-160 milliárd forintos kiesést jelent. „És akkor még az autógyárak bezárását nem számolom.”

Később azt mondta, hogy:

százezres munkanélküliséggel számolunk, az a kérdés, hány százezres lesz.

„Azt vizsgáljuk, hogy a prognosztizált 3-4 százalékos gazdasági növekedésből marad-e bármi. Vagy ha nem, akkor mekkora lesz a recesszió.” Azt is elmondta, „a védekezésre van elég pénz, korlátlanul áll lehetőségre.” Majd hozzátette, az uniós pénzeket gazdaságélénkítésre költenék. A kormányzati szektorban nem terveznek elbocsátásokat, de az elbocsátási moratóriumot a kormány nem tervezi kiterjeszteni több szektorra, ugyanis akkor „csődbe megy egy csomó vállalkozás.”

A szolgáltatószektorról, ahol nincs kötelező bezárás, tehát példaként: fodrászok, kozmetikusok, autószerelők, Gulyás azt mondta, hogy ahol valahol valaki nem érzi feltétlenül szükségét annak, hogy ne dolgozzon, az dolgozzon, különben

az ország lesz a legnagyobb bajban.

Maszkok, tesztek

A maszkokról is kérdezték a tárcavezetőt. A hamburgi 120 ezer maszkról azt mondta, „harcolunk érte, de egyelőre még nem érkezett meg.” Azonban az egészségügyi dolgozók prioritást élveznek, hogy kapjanak. „Jó esély van arra, hogy Kínából nagyszámú maszk érkezik hamarosan. De itt a szabadkereskedelem európai szinten a szabadrabláshoz áll közelebb.” Hogy a kínai szállítmány mekkora lehet, Gulyás azt mondta, egymilliónál is többről van szó. A szállításra a kormányzat repülőgépparkját kívánják használni.

Kiderült, hogy FFP3-as arcmaszkból 13 ezer maszk érkezett, 1920-at adtak ki; ez biztosítja a lehető legnagyobb védelmet. FFP2-esből 79 ezer érkezett be, ebből 5800-at adtak ki.

  • Az oktatásról Gulyás azt mondta, mindent megtesznek, hogy „le lehessen érettségizni.”
  • A katonák utcai jelenlétéről pedig azt mondta, ez a biztonságérzet növekedését szolgálja. De egyelőre nem született döntés a lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről. Azonban ha ezt meglépik, akkor számítanak a honvédség segítségére. Az esetleges kijárási tilalom bevezetése pedig az esetszámtól függ.
  • A honvédelmi vállalatirányítással kapcsolatban még elmondta, ez felügyeletet jelent, ha a normál működés leáll ezeken a helyeken, akkor az állam átvenné a feladatokat, amiben a honvédség szerepet kapna. A 140 cég nem titkos a tárcavezető szerint. De a Kormányinfó idején még nem lehetett tudni, melyek ezek a cégek. De a Richter és a MOL beletartozik ebbe a körbe, derült ki.

Sokadjára került szóba, hogy területi és életkori adatokat nem közölnek a fertőzöttekkel kapcsolatban, hiába lenne közérdek. „E mögött érthető és racionális okok állnak” Gulyás szerint. „Nem okoz pánikot az adott településen.”

A tesztek számát szerintem növelni kell – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Gulyás nem akart az ellenzékkel foglalkozni, hiába kapott erről is kérdést, hiszen szerinte „az ellenzék nagy része sem az országgal foglalkozik.” A tárcavezető csak azt kérte az ellenzéktől, adják meg a négyötödös támogatást ahhoz, hogy meghosszabbítsák a veszélyhelyzetet az Országgyűlésben.

Vannak olyanok szerinte az ellenzéki oldalon, akik a vírusnak szurkolnak.

Újságírói kérdésre, hogy tervezik-e megelőzés szempontjából az országgyűlési képviselők koronavírus-szűrését, Gulyás azt mondta, a politikusok nem élveznek sem előnyt, sem hátrányt, akkor szűrik őket, ha tüneteket produkálnak.

A Spanyolországból hazatérő magyarok még mindig nincsenek azon a listán, akiknek hazatértük után kötelezően karanténba kell vonulniuk. Gulyás szerint a 40 milliós országban még tízezer alatt van a fertőzöttek száma, ami nem igaz, már szerdán is több fertőzött volt, csütörtökre pedig a 14 ezret is meghaladta ez a szám.

De sor kerülhet a kötelező karanténba vonulásra a következő napokban – jegyezte meg.

Pintér Sándor belügyminisztert kétszer is tesztelték koronavírusra, mindkétszer negatív lett a tesztje, így elhagyta a karantént. A tizennégy napot azért nem várták meg Pintér esetében, mert

az Operatív Törzset irányítani kell.

A Kormányinfón Gulyás azt is elmondta, hogy:

mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként.

Annyi pontosításra mindenképpen szorulnak a miniszteri szavak, hogy – ahogy arra a 444 külön is felhívja a figyelmet – igaz ugyan, hogy a 65 éven felüliek kiemelten veszélyeztetettek, sokkal nagyobb arányban okoz náluk súlyos tüneteket a betegség, mint a fiatalabbaknak, de ez nem jelenti azt, hogy a 65 éven aluliakra nem veszélyes a betegség. Ahogy arról a portál is beszámol, az amerikai Járványügyi Központ szerdán publikált tanulmánya szerint az Egyesült Államokban elsőként regisztrált 2449 fertőzöttnek a 31 százaléka volt 65 éven felüli, tehát 69 százalékuk ennél fiatalabb volt, 28 százalékuk a 20-44 éves korcsoportból került ki. A kórházi ápolásra szorulók 38 százaléka 20-54 éves, az ott intenzív gondozásra szoruló 121 betegnek csaknem a fele 65 éven aluli.

Az igaz, hogy halálozási ráta is 65 éves kor felett ugrik meg, de Kínában 14 éves volt a legfiatalabb áldozat, ráadásul a vírus még egészséges fiataloknak is maradandó károsodást okozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!