szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar személyzet bérköltségei a nyitás óta 34 millió forintra rúgnak.

Kikérte a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) Szél Bernadett, hogy mennyi pénzt fordított eddig a magyar állam a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa magyarországi irodájának fenntartására és működtetésére. A független országgyűlési képviselőnek küldött válasz szerint

október 28-ig összesen 449,3 millió forint ment el erre a célra.

Az összegből 65,9 millió még tavaly, a nyitás évében felmerült kiadás volt. A maradék 383,4 millióból 289,9 millió forint a tagdíj, azaz ahogy Szél fogalmazott: „ennyit fizetünk azért, mert Magyarország »megfigyelő tagja« a Türk Tanácsnak”.

A 444.hu emlékeztetett, hogy a budapesti képviseleti irodának otthont adó épületet – a Budakeszi úti Ybl-villát –, 2016-ban vásárolta meg az állam 1,4 milliárd forintért, majd a Magyar Művészeti Akadémiának ajándékozta. A kormány tavaly úgy döntött, hogy a Türk Tanács ingyen használhatja az épületet irodaként, amelynek fenntartását és az ott dolgozó személyzet bérét közpénzből fizetik.

Szél Bernadett arról is érdeklődött, hogy a Türk Tanács másik, a Medve utcában található irodájában kik dolgoznak és mennyi pénzért. A minisztérium tájékoztatása szerint ott február óta zajlik munkavégzés, a járvány miatt a nemzetközi személyzet – egyelőre négy tagország egy-egy diplomatája – azonban csak az év második felében érkezett meg.

A KKM válaszából az is kiderül, hogy az irodavezetői feladatokat Hóvári János látja el, a titkárságvezető pedig Somdai Aida. Alkalmazottként négyfős helyi személyzet dolgozik az irodában. Hatuk bérére és járulékaira a nyitás óta összesen 34 millió forint ment el. Hóvári tavaly havi 650 ezer forintot keresett – már január 31-től, holott az iroda csak szeptember 19-én nyitott meg –, idén pedig 950 ezerre emelkedett a fizetése.

„Hogy mit csinál ezért az összegért, azt nem tudjuk – a miniszter a törvényben előírt feladatokra hivatkozott. És hiába próbáltunk Hadházy Ákossal személyesen tájékozódni a képviseleti irodában végzett munkáról, Hóvári János még csak az iroda bejáratához sem volt hajlandó lejönni, hogy beszéljen velünk” – írta Szél Bernadett, aki azt ígérte, hogy utánajár „minden egyes adóforintnak, amit ebbe a projektbe tesznek, ugyanis Magyarországnak semmi szüksége a Türk Tanácsra, semmi szüksége az illiberális országok szövetségére”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

Mennyivel kerül többe az Apple-nek az iPhone 12, mint az iPhone 11?

Mennyivel kerül többe az Apple-nek az iPhone 12, mint az iPhone 11?

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült