szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók bérét is megemeli a kormány.

Egy csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint 2021-ben béremelésben részesülnek az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók.

A vonatkozó határozatot a “Kormány 1848/2020. (XI. 25.) Korm. határozata az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók béremeléséhez szükséges 2021. évi forrás biztosításáról" címmel adták ki, és több pontban foglalja össze a kormánydöntés részleteit:

  • A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit 2021. december 31-ig.
  • A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot", hogy a béremelést fedezni tudja. Ennek határideje 2021. január 1-jét követően azonnal.
  • A pénzügyminiszternek egyúttal gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során is.

A Portfolio megjegyzi, hogy a 71 milliárd forint feletti kiadási többlet jelentős, főleg, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy a nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben a Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepelt.

A gazdasági portál szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a 2021-ben beépített magasabb összeget kell biztosítani a rá következő 2 évben is, vagy pótlólagos emelést tervezett be a kormány itt is, akárcsak az orvosok esetében. Náluk ugyanis 3 év alatt valósul meg a béremelés.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében pozitívumként értékelte a béremelés hírét, azt viszont nem tartják elfogadhatónak, hogy az alapellátásban dolgozó fogorvosok és szakdolgozók 2021. évi jövedelem növekedéséhez semmilyen forrást nem biztosít a kormányzat.

A Magyar Orvosi Kamara minden megszólalásában, javaslatában az alapellátásban dolgozók teljes körére, így a fogorvosokat is külön nevesítve kérte a béremelés fedezetét"

írták.

A közlemény úgy folytatódik, hogy "a fogorvosi terület is az alapellátás része és legköltségigényesebb területe. Bármilyen negatív megkülönböztetés elfogadhatatlan, mert ez a mindenki számára hozzáférhető közellátás működőképességét veszélyezteti, így az orvosokat, betegeket a magánellátásba kényszeríti". A kamara arra kéri ezért a kormányt, hogy "a szükséges forrás előirányzásával biztosítsa a magyar társadalom alapellátásának működését".

Aggódnak a gyermekorvosok: akár a teljes házi gyermekorvosi rendszert megszüntetheti a kormány átalakítása

Windisch Judit - Balla Györgyi Itthon Nem egy-két nap eredménye lehet az orvosi béremelést is tartalmazó törvénytervezet, amelyet hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány. Az állami és a magánegészségügyet szétválasztó új rendszerben mégis rengeteg a kérdőjel és a vitatott pont, olyannyira, hogy még a Magyar Orvosi Kamara első reakciója is a tiltakozás volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban

Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok