szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vasárnap kezdődhetnek meg a tömeges oltások az Európai Unióban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolta, hogy az Európai Bizottság adjon ki ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt a Biontech-Pfizer koronavírus-elleni vakcinának – jelentette be a szervezet. Ez az első ilyen döntés, amellyel lehetőség nyílik arra, hogy december 27-én EU-szerte megkezdődjenek az oltások. Az Európai Bizottság 200 millió vakcinára szerződött le ezzel a gyártóval, és további 100 millióra is előszerződés kötött. A Bizottság két napon belül hoz döntést az engedélyezésről.

A Politico cikke szerint a szállítmányok december 26-án hagyhatják el a raktárakat, és a tagállamok december 27. és 29. között kezdhetik meg az oltásokat.

Múlt hét szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt: a népesség 70 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy véget érjen a járvány, ez pedig nagy feladat, úgyhogy mind a 27 tagállamban egyszerre kell elkezdeni. Azt is hozzátette: az EU vásárolt annyi vakcinát, hogy már a szomszédait és a partnereit is tudja támogatni. Ursula von der Leyen hétfőn azt közölte a Twitteren, hogy az Európai Bizottság még ma este dönthet az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyről.

A Pfizer/Biontech vakcináját már több országban engedélyezték, köztük az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. Az előbbi országban a világon elsőként már az oltások is elkezdődtek.

15,5 Euró a darabja

A vakcinák ára is kiderült hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelyről a Reuters számolt be. Azt írták, hogy az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal

A hírügynökség szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben azt írta, hogy Washington 100 millió – ugyanazon oltóanyag – darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró.

A vonatkozó, november 18-i dátummal köröztetett uniós dokumentum azt követően jelent meg, hogy az EU november 11-én bejelentette szállítási megállapodását a Pfizerrel és német partnerével, a BioNTech vállalattal.

Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár csütörtökön a Twitterre posztolt egy ártáblázatot, amely alapján Belgium a gyógyszergyáraknak fizet a védőoltásokért. Nem sokkal később a politikus eltávolította bejegyzését.

Véletlenül kiderültek a vakcinák árai

Az EU eddig üzleti titokként kezelte az árakat, egy belga kormánytag véletlenül kitette a Twitterre.

Ebben a táblázatban a Pfizer vakcina egy adagjának ára Belgium számára 12 euró (14,6 dollár) volt, ami sokakban azt az érzetet keltette, hogy ez az unió által elfogadott teljes ár.

A táblázatban szereplő egyéb oltások ára is alacsonyabb volt az uniós források által ismertetettnél. "A szállításkor mindig van egy teljes ár és egy ár" – mondta a vakcinagyártókkal folytatott megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek, amikor arra kérték, hogy tisztázza az EU és a belga ár közötti különbséget.

De Bleeker szóvivője hétfőn az ügy bizalmas jellegére hivatkozva, nem volt hajlandó kommentálni az esetet. Ugyanakkor idézte azt, amit De Bleeker a múlt héten mondott a belga parlamentben. Ezen a nyilvános meghallgatáson De Beeker kifejtette, hogy a belga árak csupán részlegesek.

Az uniós előzetes - így a védőoltásokra is vonatkozó - vételi megállapodások értelmében az EU a teljes mennyiség előre kifizetendő összegéről állapodik meg a vállalatokkal, mielőtt azt jóváhagynák. Ezt követően az uniós kormányok kifizethetik a fennmaradó összeget, a már lekötött vakcináért.

Az EU nem hozta nyilvánosságra a Pfizerrel egyeztetett előleg mértékét. Októberben ugyanakkor arról beszámolt, hogy egymilliárd eurót fizetett előlegként az AstraZenecának, a Sanofinak és a Johnson & Johnsonnak a vakcináért, további 1,45 milliárd eurót terveztek félretenni a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a CureVac részére történő előzetes kifizetésekre.

Az Európai Unió azóta mind a hat céggel megállapodott a vakcinák szállításáról, miközben még tárgyal a hetedik, Novovax nevű gyógyszeripari céggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit