Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A befektetők nem azt figyelik, mi történik, hanem hogy mi várható. A teljes demokrata párti győzelemtől pedig fokozott gazdaságélénkítést várnak.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Az amerikai tőzsdék meg sem rezdültek január 6-án, amikor a távozó elnök, Donald Trump hívei betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, ahol emberéleteket is követelő összecsapások alakultak ki. A kialakult helyzetet sok elemző és politikus puccskísérletként, zendülésként írta le, és ezek még a visszafogottabb jelzők voltak.

Sőt, a fontosabb részvényindexek kimondottan jól teljesítettek. A Dow Jones ipari index történetében először áttörte a 31 000 pontos álomhatárt. Az S&P 500 szintén emelkedett, még ha történelmi magasságokba nem is jutott, ugyanakkor a Nasdaq kompozit index minimális esést könyvelt el nap végére.

Az európai indexek pedig erősen kezdték a január 7-et, az összeurópai Stoxx 600 kereskedése 0,6 százalékos pluszban indult.

A tőzsdéket azért nem rázta meg az amerikai belpolitikai káosz, mert a befektetők döntéseit nem az aktuális események mozgatják, hanem az, hogy mi várható – figyelmeztet elemzésében a CNN. A Capitoliumban kitört összecsapások előtt derült ki, hogy a Demokrata Párt szűk többséget szerez a törvényhozás felső házában. Ezzel hamarosan az a rég látott helyzet áll elő, hogy egyazon párt adja majd az elnököt (Joe Biden személyében), amelynek a törvényhozás mindkét kamarájában többsége lesz. Ezáltal az elnök illetve a törvényhozás sokkal könnyebben fog tudni intézkedéseket és jogszabályokat keresztülvinni.

Ugyan a Biden-kormánytól adóemelések várhatók, de az is biztos, hogy az új kormány fel fogja pörgetni a gazdaságvédelmi és -helyreállítási intézkedéseket, fokozottabban igyekszik majd enyhíteni a koronavírus-járvány kiváltotta gazdasági válság okozta károkat. Vagyis több pénzt fog pumpálni a gazdaságba – a tőzsdeindexekben ezt árazzák be előre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?