szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

69 százalék hallani sem akar arról, hogy olyasmit egyen, aminek kicsit is köze van a rovarokhoz.

Magyarországon az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot – írja az Agroinform a saját felmérése alapján. Magyarországon idén év elejétől már négy rovarfajta is árusítható az üzletekben élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként – a sáska, a lisztkukac, az alombogárlárva és a házi tücsök –, illetve további nyolc engedélyezésre vár.

A lap felmérése szerint azonban csak minden ötödik válaszadó volt nyitott rovarból származott összetevőt is tartalmazó élelmiszer elfogyasztására, 11 százaléka pedig attól teszi függővé, hogy mennyire felismerhetők az adott élelmiszerben a rovarok, 69 százalék azonban elzárkózik ilyen étel fogyasztásától. A lap emlékeztetett, hogy a 2020-as hasonló felmérésükhöz képest növekedett az elutasítók aránya, akkor még 64 százalékot tettek ki. A válaszadók 17 százaléka szerint ezen komoly marketinggel évek alatt változás érhető el, de a többség ebben is elutasító, 69 százalék szerint nemzedékváltásra lesz szükség.

Az emberek hozzáállását a kormány is érzékeli, amely a magyarok étkezési kultúráját Brüsszeltől féltve rendeletben tetette külön polcra a rovarfehérjés ételeket, pedig eddig is volt rovarszármazék több élelmiszerben.

 

A kormány brüsszelezik, de nem ezért nem lesz kötelező a rovarevés az EU-ban

A kormány állítja, hogy az Európai Unió rovarevésre kényszeríti a magyarokat, de a közeljövőben az ízeltlábúak jó eséllyel minimális mennyiségben kerülnek be a nyugati étrendbe. És azt sem fogjuk észrevenni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!