Nem kér a rovarból készült ételekből a magyarok nagy többsége

69 százalék hallani sem akar arról, hogy olyasmit egyen, aminek kicsit is köze van a rovarokhoz.

  • hvg.hu hvg.hu
Nem kér a rovarból készült ételekből a magyarok nagy többsége

Magyarországon az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot – írja az Agroinform a saját felmérése alapján. Magyarországon idén év elejétől már négy rovarfajta is árusítható az üzletekben élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként – a sáska, a lisztkukac, az alombogárlárva és a házi tücsök –, illetve további nyolc engedélyezésre vár.

A lap felmérése szerint azonban csak minden ötödik válaszadó volt nyitott rovarból származott összetevőt is tartalmazó élelmiszer elfogyasztására, 11 százaléka pedig attól teszi függővé, hogy mennyire felismerhetők az adott élelmiszerben a rovarok, 69 százalék azonban elzárkózik ilyen étel fogyasztásától. A lap emlékeztetett, hogy a 2020-as hasonló felmérésükhöz képest növekedett az elutasítók aránya, akkor még 64 százalékot tettek ki. A válaszadók 17 százaléka szerint ezen komoly marketinggel évek alatt változás érhető el, de a többség ebben is elutasító, 69 százalék szerint nemzedékváltásra lesz szükség.

Az emberek hozzáállását a kormány is érzékeli, amely a magyarok étkezési kultúráját Brüsszeltől féltve rendeletben tetette külön polcra a rovarfehérjés ételeket, pedig eddig is volt rovarszármazék több élelmiszerben.

 

A kormány brüsszelezik, de nem ezért nem lesz kötelező a rovarevés az EU-ban

A kormány állítja, hogy az Európai Unió rovarevésre kényszeríti a magyarokat, de a közeljövőben az ízeltlábúak jó eséllyel minimális mennyiségben kerülnek be a nyugati étrendbe. És azt sem fogjuk észrevenni.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Nem kell összeszorított foggal szenvedni – így enyhíthetjük táplálkozással a menopauza kellemetlen tüneteit

Nem kell összeszorított foggal szenvedni – így enyhíthetjük táplálkozással a menopauza kellemetlen tüneteit

Magyarországon a nők 60 százaléka túlsúlyos, sokan így mennek neki a menopauza időszakának, amikor a férfiakkal szembeni egészségügyi előnyeik jelentős részét amúgy is elveszítik. Hogyan lehet féken tartani a kilókat, és közben az ingerlékenység, a hőhullámok, továbbá olyan veszélyes láthatatlan tünetek ellen is küzdeni, mint a koleszterinszint emelkedése? Milyen ételekkel lehet nyugodtabb az alvás, és hogyan neveljük rá magunkat a cukormentesebb életre? Erdélyi-Sipos Aliz dietetikust kérdeztük.