Emmanuel Macron is érintett lehet Michel Platini korrupciós botrányában
Gazdaság

Emmanuel Macron is érintett lehet Michel Platini korrupciós botrányában

A legendás francia középpályás, aki az UEFA vezére és a FIFA második embere lett, Nicolas Sarkozy kérésére elintézte Katarnak a 2022-es futball világbajnokságot. E gyanú miatt folyik korrupciós vizsgálat Franciaországban, amelyben Emmanuel Macron elnök állítólag segítséget ígért Michel Platininek. Az Élysée palota természetesen cáfol.

Gazdaság

Iraki olajkutak: az orosz Lukoil perekkel fenyeget

Oroszország vezető olajcége, a Lukoil kijelentette: több évre megakadályozza a hatalmas iraki nyugat-kvurnai olajmező fejlesztését, ha amerikai vagy brit cégek megkérdőjeleznék vezető szerepét a programban.

Gazdaság

Lassulóban a magyar gazdaság

Az idei év első két hónapjában a külkereskedelmi forgalom mind forintban, mind pedig euróban csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ipari termelés 3 százalékos növekedést mutat ugyan, de februárban visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdaság

Nagy-Britannia egyelőre nem csatlakozik az euróövezethez?

A brit eurócsatlakozáshoz megszabott öt makrogazdasági feltétel közül legalább három nem teljesül - áll a Deloitte and Touche nemzetközi könyvvizsgáló és gazdaságelemző ház londoni irodájának hétfőn közzétett tanulmányában. Sajtóértesülések szerint Gordon Brown pénzügyminiszter szerdán nyíltan is kimondja, hogy Nagy-Britannia "nagyon jól elvan" az euróövezeten kívül is.

Gazdaság

Adózz és háborúzz!

Nem lehet egyszerre háborúzni és adót csökkenteni – ez olvasható ki a New York Times (NYT) szerkesztőségi cikkéből, amely a minap "rettenetes tervnek" nevezte Bush elnök tíz évre tervezett, 695 milliárd dolláros adócsökkentési szándékát. Februárban fizetett hirdetésben tiltakozott a terv ellen 450 amerikai közgazdász-tudós; ennek apropóján érdemes eltöprengeni, a magyar államháztartás tavalyi, rekordméretű deficitjének kialakulását vajon nem lehetett volna-e erőteljesebb szakértői fellépéssel megakadályozni. Önnek mi a véleménye?

Gazdaság

13 millió eurós kutatási-fejlesztési program az EU-tagjelölteknek

Magyar kutatási-fejlesztési projektek is részt vehetnek az Európai Bizottság összesen 13 millió euró értékű támogatási programjában. Annak érdekében indítják útjára a programot, hogy ösztönözze, illetve megkönnyítse a tagjelölt országok bekapcsolódását az unió VI. kutatási-fejlesztési keretrendszerébe.

Gazdaság

USA: a kongresszus 80 milliárd dolláros háborús pótköltségvetést fogadott el

Az amerikai kongresszus mindkét háza jóváhagyta a csaknem 80 milliárd dolláros pótköltségvetést az iraki háború kezdeti finanszírozására, a legfontosabb szövetségesek megjutalmazására, a terrorizmusellenes erőfeszítések fokozására, valamint a veszteséggel küszködő légitársaságok megsegítésére. A pótkiadás legnagyobb tétele a háború legsürgetőbb kiadásainak finanszírozására előirányzott 60 milliárd dollár.

Gazdaság

Tovább csökkent a nyersolaj ára

Csütörtök reggel tovább esett a nyersolaj ára a szabadpiacon, mert a múlt héten nőttek az amerikai olajkészletek és jól halad az amerikai csapatok előnyomulása Bagdad felé.

Gazdaság

Államháztartás: várakozásoknak megfelelő hiány márciusban

Márciusban az államháztartás hiánya 73,9 milliárd forint volt, alig valamivel több, mint a Pénzügyminisztérium 70 milliárdos, előzetes becslése. Ezzel együtt az év első három hónapjának 282,1 milliárd forintos deficitje az éves előirányzat 33,9 százaléka - közölte az MTI-vel a tárca.

Gazdaság

Csődöt jelentett az Air Canada

Kanada egyetlen kiterjedt nemzetközi járatrendszerrel rendelkező légitársasága, az Air Canada csődöt jelentett, bár ígérete szerint járatait továbbra is igyekszik fenntartani - írja a BBC. A New York Times értesülése szerint a fizetésképtelenség szélére sodródott American Airlines, a világ legnagyobb légitársasága is csődöt jelenthet a héten.

Gazdaság

Franciaország: árkartellért 27 millió eurós büntetés olajcégeknek

A világ négy legnagyobb olajipari vállalatának francia leányvállalatait összesen 27 millió eurós büntetéssel sújtotta a francia versenyhivatal, amiért a cégek a benzinkutaiknál forgalmazott üzemanyagok árát egymással egyeztették, így a piacon nem érvényesülhetett a szabad verseny, károsultak a fogyasztók. Az érintett cégek tagadják az árkartellt - írja a BBC.

Gazdaság

Közzéteszik a Magyar Televízió szerződéseit

Saját internetes honlapján teszi közzé egymillió forintnál nagyobb értékre szóló, ez évtől kötött külső szerződései többségének főbb adatait a Magyar Televízió Rt. - jelentette be az intézmény ügyvezető alelnöke. A munkaszerződéseket továbbra sem hozzák nyilvánosságra.

Gazdaság

GKI: az EU-csatlakozás javítaná a magyar GDP növekedését

Az európai uniós csatlakozás következményeként Magyarországon 2003-2006 között a bruttó hazai termék (GDP) évente átlagosan 0,8 százalékkal gyorsabban nőne, mint a közösségből való kimaradás esetén; a csatlakozás miatt a növekedés üteme 2004-től minden évben elérheti a 4 százalékot - áll a GKI által, kormányzati megrendelésre készített tanulmányban.

Gazdaság

Nigéria: leállította olajkivitelét a Chevron

A törzsi harcok miatt leállította nigériai olajkivitelét a Chevron Texaco olajipari óriás. Az elmúlt napokban már a régió két legnagyobb olajkitermelője, a Shell és a Total Fina Elf is leállította nigériai olajkitermelését.

Gazdaság

Égnek az iraki olajkutak, drágul az olaj a tőzsdéken

Péntek reggel drágult a kőolaj a tőzsdéken, azok után, hogy az utóbbi hét napban féléves rekordmélységre zuhant az energiahordozó világpiaci ára. Az áremelkedés tükrözi az iraki olajkutak felgyújtása miatti bizonytalanságot, bár Kuvaitban közölték, hogy a déli, partmenti olajmezőket ért rakétatámadás ellenére a kitermelés és az export zavartalanul folytatódik.

Egyetlen nap alatt 48 ezer új fertőzöttet találtak Brazíliában

Egyetlen nap alatt 48 ezer új fertőzöttet találtak Brazíliában

Eddig sosem látott objektumra bukkantak az űrben

Eddig sosem látott objektumra bukkantak az űrben

Mennyiért kaphatunk személyi kölcsönt a kamatvágás után?

Mennyiért kaphatunk személyi kölcsönt a kamatvágás után?

Trump: nem hagyjuk az amerikai forradalmat

Trump: nem hagyjuk az amerikai forradalmat

Egy jó útra tért neonáci visszaemlékezései – 1. rész, „Gyűlölet Amerikában”

Egy jó útra tért neonáci visszaemlékezései – 1. rész, „Gyűlölet Amerikában”

Romániában már nem lehet elrendelni a kötelező karantént

Romániában már nem lehet elrendelni a kötelező karantént

MÁV: ne a síneken játsszanak a gyerekek szünidőben

MÁV: ne a síneken játsszanak a gyerekek szünidőben

Megdobálták a szovjet katonákat, de ők nem lőttek vissza – 1990. július 4.

Megdobálták a szovjet katonákat, de ők nem lőttek vissza – 1990. július 4.

A címlapról ajánljuk