szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Legfontosabb tanácsom, hogy a szerződés megkötéséhez mindenképpen vegye...


Legfontosabb tanácsom, hogy a szerződés megkötéséhez mindenképpen vegye igénybe az építő cégtől független ügyvéd közreműködését. Ez esetben is igaz, hogy az építő által átadott formanyomtatvány nem szentírás, a végleges szerződés tartalmában a feleknek közösen kell megállapodniuk. A tervezet átnézéséért kifizetett munkadíj a későbbiekben jelentős veszteségektől óvhatja meg a vevőt. 

Pénz jár a késésért!
A kivitelező jogászai által készített tervezetek sok esetben nem tartalmazzák azokat a kötbérjellegű és egyéb biztosítékokat, amelyek pl. a lakás késedelmes átadásából eredő károk miatt hivatottak kompenzálni. Fontos, hogy a tervezet tartalmazza az épület szerkezetére és egyéb részeire vonatkozó kötelező jótállást, hiszen leginkább ebben testesül meg az újépítésű lakás előnye a használt lakáséhoz képest.

Ellenőrizze a céget!
Célszerű ellenőrizni a beruházó és a kivitelező társaság cégjogi helyzetét, illetve referenciákat kérni róluk. Érdemes rákérdezni az építő által megkérdezett alvállalkozókra is. Néhány újépítésű lakóparknak az interneten saját honlapja van, ahol a pórul járt lakók – jobb híján - egymással osztják meg gondjaikat, szidják a kivitelezésben résztvevő vállalkozókat.
Mivel tervek alapján vásárolunk a szerződés talán legfontosabb része az – általában mellékletként csatolt – műszaki dokumentáció. Ez tartalmazza az ingatlan beépítendő tartozékainak felsorolását (burkolatok, ajtók-ablakok, konyhai gépek stb.), valamint a társasházi épület külső leírását.

Rögzített árak
Ügyelni kell arra, a beépítésre kerülő anyagok minősége itt részletesen szerepeljen, ezzel a későbbi reklamáció elkerülhető. Önmagában az I. osztályú minőség kikötése nem elég, célszerű az árkategóriát is rögzíteni, mert csak ez jelenthet garanciát a valóban igényes anyagok felhasználására. Gondoljunk csak arra, hogy pl. az első osztályú burkolatok árában milyen komoly eltérések tapasztalhatóak. A vevő által beszerzett anyagok (szaniter, csaptelep stb.) esetében pedig csak a rögzített árkategórián felüli különbözet megfizetésére tartalmazzon kötelezettséget a szerződés.

Visszatartott vételár
A műszaki átadás során is célszerű szakember segítségét kérni a laikus vevő által nem észrevehető hibák, hiányosságok felismerésére. Ezeket a problémákat – a kijavítási, pótlási határidő egyidejű meghatározásával - az átadás-átvételi jegyzőkönyvben javasolt részletesen rögzíteni. Az átadáskor nem, csak a későbbiekben észlelt rejtett hibák miatti felesleges és hosszadalmas pereskedés elkerülhető az úgynevezett jóteljesítési garanciával. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a fizetendő vételár bizonyos százalékát egy évre visszatartják, így a hibák javítása ebből finanszírozható. 


Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!