szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az orchideák két csoportokra oszthatók; vannak a hideget kedvelő, illetve a meleget szerető...

Az orchideák két csoportokra oszthatók; vannak a hideget kedvelő, illetve a meleget szerető orchideák. A hideg igényesek közé tartoznak például a cymbidium orchideák, amelyek Dél –kelet Ázsia magas hegységeiben őshonosak, ahol a virágzást a nappalok és az éjszakák közötti hőmérsékletkülönbség idézi elő. Ezeket az orchideákat csak télikertben érdemes nevelni, ahol télen 8-10 fok a hőmérséklet.

Lepkeorchidea: évente 13 millió cseréppel adnak el belőle EurópábanA meleg igényesek közé tartozik például a lepkeorchidea (latin nevén a phalaenopsis) a cattleya és az oncidium. Közülük a lepkeorchidea a leggyakoribb hazánkban – és az egész világon – hiszen csak Európában több mint 13 millió cseréppel adnak el belőle évente. A nemesítők és a kertészek folyamatosan azon dolgoznak, hogy az orchideákat alkalmassá tegyék a lakásban való tartásra. Így születek meg a mini orchideák, amelyek már kevésbé érzékenyek, és jobban viselik a mi klímánkat.

Aki szeretne megpróbálkozni az orchidea tartásával, az elsőnek a lepkeorchideát vásárolja meg, mert ez a növény akár egy panellakásban is tartható

Először is vizsgáljuk meg az eredeti élőhelyét: itt az orchideák több méter magasan élnek a fák tetején egy világos, de nagyon párás környezetben. Így itthon is hasonló környezetet kell teremteni számukra: tegyük a cserepet minél világosabb, de nem tűző napos helyre, és párásítsuk a környezetét amennyire csak lehet.
Az orchideáknak soha nem a locsolás a fontos, hanem a pára, így reggel és este egy permetező flakonnal szórjuk be a növényeket vízzel. Hetente egy alkalommal locsoljuk meg az orchideát (a tálkája aljába és a növény földjére egyaránt öntsünk vizet), a felesleget pedig 10 perc után távolítsuk el a tálkából. Havonta egyszer tavasztól őszig az öntözővízhez adhatunk speciális orchidea tápoldatot is.

Az orchideák virágzáshoz fontos a sok fény, így világos, de nem tűző napos helyre tegyük a cserepét, ahol állandó a hőmérséklet. Elvirágzás után a növényről vágjuk le a virágszárat a harmadik vagy negyedik szemig, ugyanis nélküle nem fog új virágot hajtani. Az orchideákat elég két- vagy háromévente átültetni, vagy az ültető közeget lecserélni. Speciális orchidea ültető közeget ma már minden nagyobb kertészeti és virágboltban kaphatunk.

Ha elég szeretettel és odafigyeléssel gondozzuk és ápoljuk az orchideánkat, akár otthonunkban is tarthatunk egész orchidea gyűjteményt.

Kovács Rika
viragcenter.hu


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom