szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A kémények állapota több szempontból is fontos tényező.

A kémények állapota több szempontból is fontos tényező. Egy nem jól karbantartott kémény nagyban megnövelheti a fűtésre szánt összeg mértékét, ám ez a probléma eltörpül amellett, hogy egészségünk, sőt életünk is veszélyben foroghat a nem megfelelő állapotú kémény miatt. Minden télen hallhatunk a híradásokban szénmonoxid mérgezésben elhunyt emberekről, az ok pedig a legtöbb esetben a kéményre vezethető vissza.

Hogyan ellenőrizzük le a kémény állapotát?

A kémények állapotát rendszeres időközönként ellenőriznie kell az önkormányzat által megbízott szolgáltatónak. Illetve kellene, de tudjuk, hogy ez az ellenőrzés igencsak hiányos. (A rendelet szerint a szilárd és cseppfolyós tüzelőberendezések kéményeit évente kétszer kellene ellenőrizni.)  Jól tesszük tehát, ha a család biztonsága érdekében „csináld magad” program keretében mi magunk is megvizsgáljuk néha kéményeink állapotát. 

Minden kéményen van úgynevezett kéménytisztító ajtó. Mielőtt ezt levesszük, helyezzük üzemen kívül a tüzelőberendezést, és terítsük le papírral a kémény környékét. Előfordulhat ugyanis, hogy a kéménytisztító ajtó levétele után rögtön kijön némi korom a kémény belsejéből. Ez leginkább ritkán ellenőrzött kéményeknél fordul elő. Az ajtók levétele után egy papírt gyújtsunk meg, majd az ajtón keresztül tartsuk be a kéménybe. Ha lobbanásszerűen elég, akkor a kémény huzata megfelelő, ellenkező esetben tisztítani kell.

[[ Oldaltörés (A kémény tisztítása) ]]

A kémény tisztítása

Míg az ellenőrzést magunk is el tudjuk végezni, a tisztításhoz már érdemes szakembert hívni. A tisztítás általában a padlástéri ajtón keresztül történik, ahonnan a kéményseprő kötél és súly segítségével engedi le a kefét a kéménybe, az ajtó feletti szakaszt pedig hosszú kefével tisztítja meg. A tisztítás a koromzsák kiürítésével ér véget. Mindenképp ajánlatos a tisztításra előzetesen felkészülni, ami magában foglalja a kéménytisztító ajtók hozzáférhetővé tételét, valamint a kémény környékének letakarását is.

A kémény tisztítását érdemes szakemberre bízni


Természetesen mi magunk is tehetünk a kémény tisztán tartása érdekében. Erre úgynevezett kéménytisztító port, vagy hasábot használhatunk, amelyet nagyobb barkács áruházakban, vagy tüzép telepeken vásárolhatunk meg. Használatuk rendkívül egyszerű, az égéstérbe kell helyezni a használati utasításban szereplő mennyiséget, majd be kell gyújtani.

[[ Oldaltörés (Szénmonoxid mérgezés, szénmonoxid riasztók) ]]


Szénmonoxid mérgezés, szénmonoxid riasztók

A CO, azaz szénmonoxid az égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért lehetetlen észrevenni. A szénmonoxid mérgezés során hányinger és fejfájás jelentkezik elsősorban, de mivel a mérgezett általában elveszíti az ítélőképességét, ezért csak későn ismeri fel ezeket a jeleket, így rendszerint tragédia a dolog vége. Sajnos tökéletes állapotban lévő kémény esetében is előfordulhat, hogy a szénmonoxid bekerül a lakás légterébe: elegendő a nagy erejű szél, ami visszafújja az égésterméket a kéményen keresztül. Éppen ezért – még ha rendszeresen el is végezzük a kémény karbantartását – nem árt CO jelző készülék segítségével is óvni családunk életét.

Az alap CO-riasztók sípoló hangjelzéssel figyelmeztetnek


A piacon számos berendezést találhatunk, áruk 2-3 ezer forinttól 30-40 ezerig is terjedhet. Melyik a jó? Nagy általánosságban elmondható, hogy 7-8 ezer forint alatt nem érdemes megvásárolni a készüléket, ekkora összeget érdemes áldozni a megbízható készülékekre. Az alap berendezések sípolással jelzik, ha a szoba légterébe veszélyes mennyiségű szénmonoxid került, ám vannak komolyabb berendezések, amelyek gázfűtés esetén képesek elzárni az égéstérbe jutó gáz t.  Igaz, ehhez meg kell vásárolni a 10-15 ezer forint értékű mágnes-szelepet is, de akinek anyagi lehetőségei megengedik, annak mindenképp érdemes ennyit áldoznia családja biztonságára.

Demeter Kornél
www.epitesiportal.hu

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba