szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A kémények állapota több szempontból is fontos tényező.

A kémények állapota több szempontból is fontos tényező. Egy nem jól karbantartott kémény nagyban megnövelheti a fűtésre szánt összeg mértékét, ám ez a probléma eltörpül amellett, hogy egészségünk, sőt életünk is veszélyben foroghat a nem megfelelő állapotú kémény miatt. Minden télen hallhatunk a híradásokban szénmonoxid mérgezésben elhunyt emberekről, az ok pedig a legtöbb esetben a kéményre vezethető vissza.

Hogyan ellenőrizzük le a kémény állapotát?

A kémények állapotát rendszeres időközönként ellenőriznie kell az önkormányzat által megbízott szolgáltatónak. Illetve kellene, de tudjuk, hogy ez az ellenőrzés igencsak hiányos. (A rendelet szerint a szilárd és cseppfolyós tüzelőberendezések kéményeit évente kétszer kellene ellenőrizni.)  Jól tesszük tehát, ha a család biztonsága érdekében „csináld magad” program keretében mi magunk is megvizsgáljuk néha kéményeink állapotát. 

Minden kéményen van úgynevezett kéménytisztító ajtó. Mielőtt ezt levesszük, helyezzük üzemen kívül a tüzelőberendezést, és terítsük le papírral a kémény környékét. Előfordulhat ugyanis, hogy a kéménytisztító ajtó levétele után rögtön kijön némi korom a kémény belsejéből. Ez leginkább ritkán ellenőrzött kéményeknél fordul elő. Az ajtók levétele után egy papírt gyújtsunk meg, majd az ajtón keresztül tartsuk be a kéménybe. Ha lobbanásszerűen elég, akkor a kémény huzata megfelelő, ellenkező esetben tisztítani kell.

[[ Oldaltörés (A kémény tisztítása) ]]

A kémény tisztítása

Míg az ellenőrzést magunk is el tudjuk végezni, a tisztításhoz már érdemes szakembert hívni. A tisztítás általában a padlástéri ajtón keresztül történik, ahonnan a kéményseprő kötél és súly segítségével engedi le a kefét a kéménybe, az ajtó feletti szakaszt pedig hosszú kefével tisztítja meg. A tisztítás a koromzsák kiürítésével ér véget. Mindenképp ajánlatos a tisztításra előzetesen felkészülni, ami magában foglalja a kéménytisztító ajtók hozzáférhetővé tételét, valamint a kémény környékének letakarását is.

A kémény tisztítását érdemes szakemberre bízni


Természetesen mi magunk is tehetünk a kémény tisztán tartása érdekében. Erre úgynevezett kéménytisztító port, vagy hasábot használhatunk, amelyet nagyobb barkács áruházakban, vagy tüzép telepeken vásárolhatunk meg. Használatuk rendkívül egyszerű, az égéstérbe kell helyezni a használati utasításban szereplő mennyiséget, majd be kell gyújtani.

[[ Oldaltörés (Szénmonoxid mérgezés, szénmonoxid riasztók) ]]


Szénmonoxid mérgezés, szénmonoxid riasztók

A CO, azaz szénmonoxid az égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért lehetetlen észrevenni. A szénmonoxid mérgezés során hányinger és fejfájás jelentkezik elsősorban, de mivel a mérgezett általában elveszíti az ítélőképességét, ezért csak későn ismeri fel ezeket a jeleket, így rendszerint tragédia a dolog vége. Sajnos tökéletes állapotban lévő kémény esetében is előfordulhat, hogy a szénmonoxid bekerül a lakás légterébe: elegendő a nagy erejű szél, ami visszafújja az égésterméket a kéményen keresztül. Éppen ezért – még ha rendszeresen el is végezzük a kémény karbantartását – nem árt CO jelző készülék segítségével is óvni családunk életét.

Az alap CO-riasztók sípoló hangjelzéssel figyelmeztetnek


A piacon számos berendezést találhatunk, áruk 2-3 ezer forinttól 30-40 ezerig is terjedhet. Melyik a jó? Nagy általánosságban elmondható, hogy 7-8 ezer forint alatt nem érdemes megvásárolni a készüléket, ekkora összeget érdemes áldozni a megbízható készülékekre. Az alap berendezések sípolással jelzik, ha a szoba légterébe veszélyes mennyiségű szénmonoxid került, ám vannak komolyabb berendezések, amelyek gázfűtés esetén képesek elzárni az égéstérbe jutó gáz t.  Igaz, ehhez meg kell vásárolni a 10-15 ezer forint értékű mágnes-szelepet is, de akinek anyagi lehetőségei megengedik, annak mindenképp érdemes ennyit áldoznia családja biztonságára.

Demeter Kornél
www.epitesiportal.hu

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!