szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A cég számításai szerint a teljes rendszer kiépítése után a projekt EBITDA termelő képessége, azaz a kamat- és...

A cég számításai szerint a teljes rendszer kiépítése után a projekt EBITDA termelő képessége, azaz a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége a 2011-es fűtési szezon kezdetével az elsődleges hőleadás nagyságától függően 650-850 millió forint, 2012-től 1 milliárd forint lehet.

A kiemelkedően nagy vízhozamot figyelembe véve a PannErgy elkezdte megvizsgálni az áramtermelés lehetőségét is, ami további 300 millió forinttal növelheti az EBITDA-t − olvasható a közleményben. Az áramtermelés 15-17 százalékos hatékonysággal számolva 3 megawatt nettó kapacitást jelenthet.

Egy geotermikus erőmű látképe. (Fotónk illusztráció)

A geotermikus fúrás augusztus 23-án érte el azt a "talpmélységet", amelynél a geofizikai mérések és az elsődleges tesztek megerősítették, hogy a 2 270-2 310 méteres mélységben 110-120 Celsius fokos víz található. A kitermelés hozama eléri a percenkénti 4 200-5 400 litert, másodpercenként 70-90 litert. A vártnál jobb eredmények azt is jelentik, hogy a korábban tervezett hét kúttal szemben elegendő öt kút: két termelő és három, amelyik visszasajtolja a mélybe a kitermelt vizet. A tervezettnél kevesebb kút húsz százalékkal csökkentheti az előzetesen tervezett beruházási költséget. Korábban a társaság azt közölte, hogy a beruházás első üteme mintegy 2,8 milliárd forintba kerül.

A teljes, villamosenergia-termeléssel bővített beruházás megvalósítása két évig tart. A projekt első fázisa − egy termelő és egy visszasajtoló kút − várhatóan 2011 elején fejeződik be, és ezzel azonnal elkezdődhet a geotermiára alapozott hőszolgáltatás Miskolcon. A második fázist a tervek szerint 2011 fűtési idényének kezdetére tervezi átadni a PannErgy.

A termelő kút teljesítménye 110 Celsius fokról 55 Celsius fokra történő hőleadást számítva mintegy 16-19 megawatt. A tervezett két termelő kút teljesítménye ugyanilyen hőleadással elérheti a 35 megawattot. Ez a teljesítmény csupán a téli szolgáltatást figyelembe véve 410 ezer gigajoule hő eladását teszi lehetővé. A PannErgy jelenleg 20 évre szóló szerződéssel rendelkezik maximálisan 300 ezer gigajoule hőenergia értékesítésére a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-vel.

A PannErgy megjegyzi, hogy a szolgáltatás ára mintegy fele lehet a piaci árnak. A 829 forinton nyitó PannErgy árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén már 60 forinttal, 7,4 százalékkal 869 forintra emelkedett a pénteki záróárhoz képest, és több mint százezer részvény cserélt gazdát. A BÉT A kategóriájában forgó részvény legmagasabb árfolyama 888 forint, a legalacsonyabb 696 forint volt az elmúlt 52 hétben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!