szerző:
hvg.hu

Lakótelepet építenek Pakson az atomerőműveseknek, csak most lakóparknak hívják. De hogyan illeszkednek majd az urbánus társasházak a Tolna megyei településképbe?

A város tavaly nyílt tervpályázatot írt ki egy új, zöldmezős lakóterület, a Pollack-negyed kialakítására. A nyolcvanas években épült lakótelep és a kertvárosi övezet határán egy körülbelül négyszáz lakásos lakónegyed megépítését tervezik. Ilyen léptékű fejlesztés nem sok volt Magyarországon. Mivel alapvetően a település határain belül lehet csak építkezni, a város nem elterül majd, hanem a meglévő városhatáron belül korszerűsödik. Ez a koncepció pedig az árak szinten tartását, folyamatos emelkedését is biztosítja.

Paks nincs igazi történeti városmag, szüksége van tehát az átgondolt fejlesztésre. 8-10 ezer munkavállalót és családjukat kell befogadniuk a közeljövőben, akik közül ki végleg, ki csak átmenetileg, az atomerőmű bővítésének idejére települ majd oda. Így a lakosság száma 30 ezer fölé emelkedhet. Az önkormányzati és közszolgáltatási intézmények mellett – a városnak például csak egy "esztékája" van – a lakáspiac is fejlesztésre szorul.

Az építési szabályzatot módosították, kompromisszumos megoldást kötve a fejlesztők és a lakosság között. A bontásra ítélt házak, összevont telkek helyére például csak 3-4 lakásos társasházakat engednek építeni, remélve, hogy elkerülik a túlzott urbanizációt. A újlakás-projekteket egyébként főleg helyi vállalkozók indították; az egyik belvárosi telek – amelynek tervezett beépítése jókora kampányt váltott ki a társasházépítések ellen – például ugyan a budapesti PPI Ingatlanfejlesztő Kft. nevén van, ám a háttérben Péri László paksi építőanyag-kereskedő áll.

„Pakson évente 2-300 lakás vagy családi ház kel el. Megfigyelhető volt azonban, hogy az ingatlanforgalom a gazdasági válság éveiben is stabil maradt. Egyelőre inkább csak a helyiek vásárolnak befektetési szándékkal” – mondja Görög Zoltán. Az OTP Ingatlanpont városi irodájának vezetője szerint Pakson most hasonló a helyzet, mint Kecskeméten volt a Mercedes-gyár megnyitásakor.

Az árak dinamikusan nőnek: 2013-ban még 177 ezer forintos átlagos négyzetméterárat regisztráltak Pakson, amely 2017-re már 266 ezer forintra emelkedett. Ez négy év alatt 50 százalékos növekedést jelent. Ez nagyjából megegyezik a fővárossal együtt mért országos ütemmel, viszont messze meghaladja a 15 százalékos emelkedést, amit a városi jogállású települések összességében produkáltak.

Egy kétszobás panellakás ára 16-20 millió forint körül mozog, míg egy kétszintes, nyolcvanas évekbeli, felújítandó családi ház ára 30 millió forintra tehető. A klasszikus „Kádár-kockák” 20-25 millió forintért kelnek el. Nem ritka azonban az új építésű, nagyobb alapterületű, több kényelmi szolgáltatással felszerelt családi ház sem. Ezek ára akár 50-100 millió forint is lehet.

Ez már a legtöbb helyi lakos számára megfizethetetlenül drága: az új építésű, például a már megkezdett Gesztenyés Lakópark albetéteit négyzetméterüket 450-500 ezer forintért hirdetik, és a négyzetméterárak akár 600 ezer forintig is felszökhetnek. Itt a fejlesztők nyilvánvalóan a fizetőképes orosz gárdára számítanak. Június közepén ugyanis Vagyim Rjabov, az orosz Roszatom építési igazgatója  azt kérte, minden vezető lakjon Pakson, aki részt vesz az atomerőmű bővítésében.

A szakmai bírálóbizottság egyébként a Pollack-pályázaton első helyezést nem osztott ki, hat pályaművet javasolt megvételre 13 millió forint összdíjazással. 

Horváth András főépítész a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy májusban fognak szavazni a szabályozási tervről, utána indulhat a Pollack-negyed tervezése. Az építtető kiléte még kérdéses, Horváth reméli, hogy olyan ingatlanfejlesztő érkezik majd Paksra, aki minőségi épületeket és korszerű megoldásokat hagy majd hátra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Újra kinyit a Déli pályaudvar, megnéztük, mi változott, és mi nem

Újra kinyit a Déli pályaudvar, megnéztük, mi változott, és mi nem

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

„Ebben az országban már szinte mindenki megosztónak számít” – Geszti Péter a kkv-k marketingjéről

„Ebben az országban már szinte mindenki megosztónak számít” – Geszti Péter a kkv-k marketingjéről