szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi oldalajkon terjedő idézetes képek egyik legsűrűbb mondatai kezdődnek úgy, hogy élvezzük ki a pillanatot. Sokan már ezt üres frázisnak gondolják, pedig a pszichológusok szerint sem az.

A Psycholgy Today szakmai blogján jelent meg egy amerikai pszichológus, Marty Nemko értekezése, aki tapasztalatait összegezve fontos okokat sorolt fel, hogy miért nem szabad legyintéssel elintézni, ha az egyik legsűrűbben hallott és olvasott tanáccsal találkozunk. Ez nem más, mint az "Élvezd ki a pillanatot", és az így kezdődő idézetek, amelyek szép fotókkal felturbózva a közösségi oldalakon is terjedni szoktak.

Az egyik ilyen ok, hogy a páciensein is látja: akik nem a jelen kisebb-nagyobb örömeire, hanem a múlt fájdalmaira gondolnak, azok élete boldogtalan. Példát mégis édesapjától hoz, aki holokauszt túlélőként nem szokott mesélni a múltjáról, amit a következő, elgondolkodtató módon indokol: "a nácik öt évet elvettek az életemből, egy perccel sem adok nekik többet".

A második ilyen ok, hogy a jelen intenzív megélésével egyúttal azt is elérjük, hogy nem félünk a jövőtől. Emellett az is a jelen intenzív megélése mellett szól, hogy a jókedvünk és kikapcsolódásunk csak így lehet maximális, ezért például utazásoknál törekedni kell arra, hogy egyes helyeken ne rohanjunk át, inkább kevesebb nevezetességre szánjunk több időt.

Még mindig sokan használják szemetesnek a lefolyót

Még mindig sokan használják szemetesnek a lefolyót

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint