Tetszett a cikk?

A HVG Kiadói Rt. főbb tulajdonosai megállapodtak Németország egyik legnagyobb kiadóvállalata, a Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) vezetőivel arról, hogy az esseni cég 75 százalékos részesedést szerez a HVG Rt.-ben.

Szauer Péter, a HVG Kiadói Rt. vezérigazgatója és Lutz Glandt, a WAZ ügyvezető igazgatója.
Az erre vonatkozó szerződést a cég több mint 100 tulajdonosa mai budapesti közgyűlésükön egyhangúlag jóváhagyta, így a szerződés hatályba léphet. Ugyanakkor a két cégcsoport mérete miatt (a HVG Rt., a HVG Press Kft., a HVG Online Rt. és a WAZ magyarországi leányvállalatának, a Pannon Lapok Társaságának együttes hazai forgalma meghaladja az évi 10 milliárd forintot) az ügyletet az elkövetkezendő hetekben még meg kell vizsgálnia a Gazdasági Versenyhivatalnak.
A most kötött üzlettel lezárult a HVG tulajdonos-munkavállalóinak hosszabb ideje tartó stratégiai partnerkeresési folyamata - mondta Szauer Péter, a cég vezérigazgatója.A tranzakció révén a WAZ a megyei lapkiadás mellett jelentősen megerősödik az országos hetilappiacon is, hiszen Magyarország egyik legnagyobb példányszámú, elismerten piacvezető hetilapjának társtulajdonosa lesz. A WAZ elképzelései szerint számos új termék jelenhet meg a magyar magazinpiacon, hiszen a HVG Rt. lesz a WAZ ezen üzletágának magyarországi központja. A WAZ-csoportnak Németországon kívül tíz másik európai országban, köztük Magyarországon is vannak érdekeltségei. Az 1,9 milliárd eurós forgalmú cégcsoport 12 ezer főt foglalkoztat. A WAZ 32 napilap és több mint száz hetilap, magazin tulajdonosa. Magyarországi cége, a Pannon Lapok Társasága adja ki a Fejér Megyei, a Dunaújvárosi és a Zalai Hírlapot, a Vas Népét, valamint a Veszprémi Naplót. A WAZ vezetői a HVG-munkatársaknak pénteken tartott bemutatkozás keretében elmondták, hogy pozitív várakozással tekintenek „Magyarország nagy tekintélyű gazdasági hetilapjában szerzett tulajdonrészükre, s ezáltal versenyfeltételeik javulását remélik az európai versenytársakkal szemben.” Lutz Glandt, a WAZ-csoport ügyvezetője elismerően szólt a HVG által teremtett lapkészítési kultúráról, s legfontosabb célnak e jó munka további sikeres folytatását tekinti. Szauer Péter, a HVG vezérigazgatója a találkozón kiemelte, hogy a HVG a WAZ-ban erős és Európában jó hírnévnek örvendő partnerre talált.
A HVG munkatársai a Westdeutsche Allgemeine Zeitung prezentációján.
A WAZ magyarországi érdekeltségei - hangzott el a pénteki találkozón - a gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva összehangolják majd kiadói, hirdetési, és terjesztési tevékenységüket a megfelelő szinergiahatások kihasználása érdekében. A HVG Rt. Magyarország egyik vezető kiadó cége. Forgalma 2002-ben meghaladta az 5 milliárd forintot, alkalmazottainak száma közel 200. A kiadó legfontosabb terméke a HVG című hetilap, amelynek eladott példányszáma 112 ezer. A több mint 500 ezer, főként diplomások által olvasott független liberális hetilap szerkesztési irányvonalát a tranzakció nem érinti, azt továbbra is a jelenleg érvényes, a WAZ által elismert szerkesztőségi statútum rögzíti. Tehát a lap politikai beállítottsága, szakmai nívója, szerkesztői gárdájának összetétele nem változik. Ugyancsak változatlan marad a cég üzletpolitikája és vezetése, a WAZ - mondta Lutz Glandt - a HVG jelenlegi meglévő tartalmi és üzleti értékeinek továbbfejlesztésében érdekelt. A WAZ tulajdonostársa a HVG Rt. részvényeinek 25 százalékát kézben tartó, a jelenlegi tulajdonosokból álló vagyonkezelő cég lesz, amely megfelelő garanciákkal rendelkezik az eddigi tulajdonosok számára fontos tartalmi és üzleti kérdésekbe való beleszólásra. A WAZ menedzsmentje utalt arra, hogy az esseni médiacsoport sem Németországban, sem külföldi érdekeltségeinél nem szól bele a lapok tartalmába. Politikai befolyásolás a WAZ médiacsoportnál szóba sem jöhet, a WAZ csak abban érdekelt, hogy sikeres médiatermékekkel magas minőséget és megfelelő eredményt érjen el – mondta Lutz Glandt a HVG dolgozóinak, hozzátéve, hogy „örülünk, hogy a jól bevált HVG-csapattal dolgozhatunk együtt, s közösen a médiavilág egyéb területeire is kiterjeszthetjük tevékenységünket.”
A WAZ-HVG szerződés nem érinti a Computer Panoráma Kft., a HVG Orac Kft., a Medián Piac- és Közvéleménykutató Kft., továbbá a HVG Exotic Travel utazási iroda működését, ezek a cégek, illetve üzletrészek a HVG Rt.-től a CD Press Kft.-hez kerülnek, amelynek jelenlegi tulajdonosa a HVG-csoport egyik tagja lesz, és változatlan üzletpolitikával működnek majd tovább. A tranzakció létrejöttében a HVG pénzügyi tanácsadója a Deloitte & Touche, jogi tanácsadója pedig a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda volt. Az üzlet részleteiről a felek – ideértve az árat is – a korábban a sajtóban megjelent találgatások ellenére sem kívánnak nyilatkozni.
Szauer Péter, a HVG Kiadói Rt. vezérigazgatója, Bodo Zapp, a Westfalenpost főszerkesztője, Lutz Glandt, a WAZ ügyvezető igazgatója és Lipovecz Iván, a HVG főszerkesztője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről