szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a népszavazás tapasztalatai nyomán indokolt a választási eljárásról szóló törvény módosítása. Lomnici szerint ezres nagyságrendben érkeznek kifogások, a jogorvoslatokat elbíráló szerv "bedugul, ellehetetlenül".

"Nemzetközi elvárás, hogy a választási, népszavazási ügyekben benyújtott kifogások elbírálása érdemben történjék meg. Miután pedig a legutóbbi népszavazás kapcsán a jogalkalmazói tapasztalatok alapvető problémákra utalnak, célszerű lenne, ha az Országgyűlés mielőbb áttekintené a választási eljárási törvény jogorvoslatra vonatkozó rendelkezéseit" - mondta Lomnici Zoltán, az LB és az Országos Igazságszolgáltatási tanács elnöke.
    
A főbíró rámutatott: Európa-szerte egyedülállónak tekinthető a magyar választási törvénynek az a rendelkezése, amely szerint országos népszavazás esetén a több mint 11 ezer szavazóköri döntés ellen benyújtható valamennyi kifogás érdemi vizsgálatát a beérkezéstől számított 24 órán belül köteles elvégezni a Legfelsőbb Bíróság.
   
Ez a Magyarok Világszövetsége december 5-i népszavazással kapcsolatos kifogásai esetében azt jelentette, hogy az LB háromtagú tanácsának egy nap alatt több mint 300 ezer szavazólapot, több ezer oldalnyi jegyzőkönyvet és több mint 250 oldalnyi bizonyíték értékelését kellett volna elvégeznie.
   
Az LB végzése, amely a népszavazás eredményét megállapító eljárás megismétlésére adott utasítást, rámutatott arra, hogy a kifogásokat érdemben ki kell vizsgálni, ellenkező esetben kiürül a jogorvoslat alkotmányban is rögzített jogintézménye. Amennyiben viszont ezres nagyságrendben érkeznek kifogások, a jogorvoslatokat elbíráló szerv "bedugul, ellehetetlenül". Ez pedig igaz lehet az
országgyűlési választásokra is. Már csak ezért is indokolt a vonatkozó törvény jogorvoslatot szabályozó rendelkezéseinek áttekintése és szükség esetén újrakodifikálása - fejtette ki Lomnici Zoltán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!