szerző:
MTI

Az igazságügyi miniszter ez év végén már kész alkotmánytervezettel szeretné megnyerni a parlamenti pártok támogatását az új alaptörvény elfogadásához.

Petrétei József az MTI-nek elmondta: az alkotmányos berendezkedés alapjai nem változnak, föl sem merül például a kétkamarás törvényhozás vagy a közvetlen elnökválasztás bevezetése.

Sokkal inkább alkotmánykonszolidációról van szó, mint alkotmányreformról: a
rendszerváltás óta eltelt 15 év tapasztalatainak, az alkotmánybírósági gyakorlatnak és az EU-normáknak, különösen az alapjogi chartának az alaptörvénybe építéséről.

A miniszter szerint a hatékony kormányzás elve indokolja a kétharmados törvények kiiktatást, ami viszont csak akkor lehetséges, ha a valóban minősített rendelkezéseket beemelik az alkotmányba.

Az alkotmánybírósági gyakorlat alaptörvénybe építésére példaként említette a miniszter a célszerűségi-arányossági tesztet, amelyet nemzetközi példák nyomán többek között az alapjogok közti összeütközések megítélésére munkált ki a testület.

Petrétei József, aki szeptemberben történt miniszteri kinevezése előtt a pécsi egyetemen tanított alkotmányjogot, hiányolja a hatályos alaptörvényből a részletezőbb, pontosabb gazdasági és a szociális rendelkezéseket.
  
Gazdasági alkotmányozás alatt a miniszter például a tulajdon fogalmának jelenleginél alaposabb kibontását, az államháztartás, a költségvetés és a pénzügyi garanciák alaptörvénybe emelését érti. Petrétei József rámutatott arra is, hogy a piacgazdaság szó nem szerepel az alaptörvény normaszövegében, csak a preambulumban, holott az Alkotmánybíróság már kimunkálta ennek a fogalomnak az alapvető tartalmát. Mi több, a költségvetésre sincs garanciális
szabály az alkotmányban, például nincs rögzítve, hogy egy- vagy kétéves a büdzsé.

"El kell dönteni, hogy mely szociális jogokat kívánjuk az alkotmányban garantálni, de azoknak pontosan meghatározott tartalmat is kell adnunk" - szögezte le Petrétei József.

Arra a felvetésre, hogy milyen politikai realitása van egy kétharmados parlamenti támogatást igénylő új alkotmány elfogadásának, Petrétei József megjegyezte: amíg nincs meg a megfelelő normaszöveg, addig a politika sincs döntési helyzetben. A szakmai megoldások kimunkálását pedig nem lehet a politikai ellentétekre hivatkozva elodázni.

"A 90-es évek közepén a politikai pártoknál volt a kezdeményezés, de ez nem járt sikerrel, most egy másik megoldást választottunk. A tárca, a szakma kezdeményez, az összes parlamenti párt szakértőjének bevonásával kialakított normaszöveg birtokában pedig talán sikeresebbek lesznek a politikai szereplők támogatásának megnyerésére irányuló próbálkozások" - vélekedett Petrétei József.

A normaszöveg előkészítését a minisztériumban Somogyvári István, a tárca korábbi közigazgatási államtitkára koordinálja, a határidő pedig jövő év december.

Petrétei hangsúlyozta: az alkotmányozás nem köthető adott parlamenti viszonyokhoz. Egyik formája lehet, hogy a törvényhozás a választások előtt szavaz az alkotmányról, de csak akkor léphet hatályba, ha a választásokat követően az új parlament is jóváhagyja. Erre nem egy európai példa van, így történt legutóbb Hollandiában is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Petrétei: távoltartás csak minősített esetben

Az igazságügy-miniszter alkotmányossági szempontok miatt csak minősített esetekben tartja elfogadhatónak a távoltartás intézményét. Petrétei József erről a Klubrádiónak beszélt.

MTI Itthon

Magyar igen az európai alkotmányra

Az Országgyűlés hétfői határozatával megerősítette az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződést. Magyarország a huszonöt EU-tagállam közül - Litvánia után - másodikként ratifikálta a dokumentumot.

Itthon

Petrétei: lelassul az igazságügyi reform

"Az igazságügyi reform maradéktalan megvalósulásához szükséges források jelenleg nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor a reform nem áll le, legfeljebb lelassul" - mondta Petrétei József igazságügyi miniszter.

Földrengés volt Róma közelében

Földrengés volt Róma közelében

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Francia Nagydíj - Hamilton rajt-cél győzelmet aratott

Francia Nagydíj - Hamilton rajt-cél győzelmet aratott

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

A nap videója: Így néz ki a víz alatt az elsüllyesztett Boeing 747-es

A nap videója: Így néz ki a víz alatt az elsüllyesztett Boeing 747-es

Eltűnt két kenguru Budán

Eltűnt két kenguru Budán