szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kitelepítenek az árvíz miatt 4500 embert Szolnok megye három településéről, Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A kitelepítés nem érinti a vasárnapi parlamenti választást, ugyanis ebben a választókerületben már az első fordulóban megválasztották a térség képviselőjét.

A Körös-torkolatában megcsúszott gátrézsű miatt biztonsági okokból kitelepítik a folyó közeli három falu lakosságát - jelentette be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság döntését Tokár István elnök .

Az embereket a korábban már kijelölt befogadó helyekre, Cserkeszőlőre, Kunszentmártonban és Tiszaföldvárra szállítják át. A helyszínről érkezett Persányi Miklós vízügyi miniszter arról számolt be, hogy a megcsúszott gátrézsű megerősítése folyik, az anyagot helikopterek szállítanak folyamatosan, mert a terület szárazföldön nagyon nehezen közelíthető meg. 

A gátrézsű először mintegy 50 méter hosszon csúszott meg, a legfrissebb információk szerint azonban hosszúsága tovább nőtt. Közölte: a védekezést a legjobb vízügyi szakemberek irányítják a térségben.  Varga László, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője arra hívta fel figyelmet, hogy a 2000-es nagy árvízkor több, ehhez hasonló veszélyes szituációt sikerrel kezeltek.

A mostani védekezés lényege, hogy a helikopterek homokkal teli konténer zsákokat ejtenek le a megerősítendő területre.  Gondot okoz, hogy a megcsúszott gátrézsű meredek, inkább a vízoldali része laposabb. Dobson Tibor elmondta a lakosságot arra kérik, hogy csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal. Az állatokat is elszállítják, a hátrahagyott értékeket magasabb pontra, lehetőleg padlásra helyeztetik, a lakások és ingóságok őrzését biztosítani fogják.
   
A három település férfi lakosságát arra kérik, hogy maradjanak és segítsenek a védekezésben. Így Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról 1.200-1.300 férfi segítségére számítanak. A megrepedt a földgát a Hármas-Körös tiszai
torkolata közelében Csongráddal szemben, a helyszínre 500-600
katonát vezényeltek és nyolc helikoptert. A honvédség úszó, lánctalpas szállító járműveket és kompokat is a helyszínre küld, hogy éjszaka is tudják a munkát folytatni. Az eszközök a délután folyamán érkeznek meg - közölte a szakminisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!