szerző:
MTI

Este több vidéki városban követelték Gyurcsány Ferenc lemondását, a megszorítások visszavonását és új választások kiírását.

A kecskeméti demonstráció résztvevői a megyei napilap szerkesztősége elé vonultak este, és szabad sajtót követeltek. A mintegy négyszáz fős tömeg a Petőfi Népe megyei napilap szerkesztőségének helyt adó irodaházhoz vonult. A napilap főszerkesztője, Hámori Zoltán kijött az épületből, ekkor a demonstrálók egyike azt kérte, hogy a főszerkesztővel folytatott délutáni beszélgetésük alapján az újság - amely egy MSZP-s sajtótájékoztatóról közölt korábban tudósítást - jelentesse meg az ő álláspontját is.

Az újság azt írta, hogy az MSZP szervezetének elnöke szerint hétfőn este a tüntetők elállták a városháza kijáratait, és személyes szabadságában korlátozták Szécsi Gábor polgármestert. A demonstráló azt akarta hogy jelenjen meg: a hétfő esti eső miatt álltak néhányan a polgármesteri hivatal előtti védett területre, de nem akartak bemenni az épületbe, ezért nem felel meg az igazságnak a szocialista politikus állítása. A főszerkesztő megígérte, hogy a demonstrálók állítása is megjelenik a napilap szombati számában.

Ekkor a tömeg tovább indult. A demonstrálókhoz többen is csatlakoztak út közben, több új, harciasabb fiatal is megjelent, de a rendre a szervezők jól láthatóan vigyáztak. A tüntetők a Kossuth-nótát énekelték és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték. Egy harminc év körüli férfi a zsidókat kezdte szidni, de két nő felkérte, hogy hagyja el a menetet. A kecskeméti tüntetésen szerda este lehetett látni először Árpád-sávos zászlót.

A Szombathelyen demonstrálók közfelkiáltással fogadtak el egy petíciót, amelyet a város két kormánypárti országgyűlési képviselőjéhez, a szocialista Ipkovich Györgyhöz és a szabad demokrata Hankó Faragó Miklóshoz kívánnak eljuttatni.

"Felszólítjuk Ipkovich Györgyöt és Hankó Faragó Miklóst, továbbá minden az Országgyűlésbe jutott politikust, hogy azonnal vonják meg a bizalmat Gy. F. politikai kalandortól, és egyben az Országgyűlés oszlassa fel önmagát" - áll a demonstráció színhelyén szétosztott petíció szövegében.

A szombathelyi tüntetésen több, a városban közismert értelmiségi is felszólalt. Cholnoky Péter gyermekgyógyász professzor például azt hangsúlyozta: "Nem akarunk olyan vezetőket, akik kicsúsznak a felelősség alól, akár egy angolna". Szavai szerint a tüntetők nem valami ellen, hanem "az igazság és a jogbiztonság mellett" demonstrálnak.

Közösen imádkoztak a hazáért a Garay-szobornál tüntető szekszárdiak Bacsmai László plébánossal, aki eljött az esti demonstrációra nagy ovációt váltva ki a jelenlévőkből. "Mária nem vette le a kezét az országról" - utalt a plébános Gyurcsány Ferencnek egy korábbi mondatára, amellyel azt jelezte a politikus, hogy csak a kormányzó koalícióra számíthatnak a magyarok. "Reméljük, hogy a hályog lehull az emberek szeméről, reméljük, hogy az az isteni gondviselés megment minket tőlük" – mondta a plébános.

Tolna megyében több városban, Bonyhádon, Dombóváron és Pakson is demonstrálnak.

A Gyurcsány-kormány leváltása mellett a magyar politika demokratizálása a cél - mondta Miklós Árpád, a MIÉP borsodi elnöke a fél hatkor kezdődött tüntetésen Miskolcon. Az ekkorra összegyűlt mintegy 300 ember közül többen nemzetiszínű lobogót és Árpád-sávos zászlót lengettek. Miklós Árpád beszédében kitért a miskolci MSZP-székháznál szerda reggel történt atrocitásra, az épület ablakának betörésére is. "Van akkora erőnk, hogy elfoglalhatnánk, de mi nem törünk be!" - fűzte hozzá a történtekhez, majd utalt arra, hogy a legmesszebbmenőkig elítélik a vandalizmust és az erőszak minden formáját. Szabó József aktivista a kormányfővel kapcsolatban úgy fogalmazott, "hogyha embernek is hitvány, magyarnak teljesen alkalmatlan".

A téren egy egyetemista közölte: bár a HÖOK lefújta a csütörtöki megmozdulást, ők a fővárosba mennek, mert "ez már nem csak a tandíjról szól". A tömeg "Gyurcsány takarodj!, vesszen Gyurcsány!"-t skandálva vonult a Városháza, az SZDSZ-székház és a Miskolci Városi Televízió elé. A menetet több tucat rendőr kísérte. A televízió előtt megköszönték a jelenlévő médiumok képviselőinek munkáját.

A tüntetők, akik ekkor már mintegy ezren voltak, elindultak a miskolci sétálóutcán át az MSZP-székház felé. A tömeg ezután a Petőfi tér felé indult, menetközben a létszám megfogyatkozott. A téren a mintegy 250 ember előtt az 56-os eseményeket idézték fel, majd a Himnusz és a székely himnusz eléneklése után, kilenc óra után néhány perccel a tüntetés békésen befejeződött.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Fitch Ratings adósi kilátást rontott

A vezető európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szerdán stabilról negatívra rontotta a magyar deviza és forintadósság kilátását. A minősítő azzal indokolta a módosítást, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásának követelése miatt aggályos az ország reformprogramjának végrehajtása.

MTI Itthon

Külföldi befektetők szerint Gyurcsány képes a reformokra

A magyar tőkepiac hazai elemzői úgy látják, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetben a külföldi befektetők kivárnak, úgy ítélik meg, hogy a jelenlegi kormányfő képes lesz végigvinni a strukturális reformokat. A piac ezt díjazza a forint árfolyamával és a kötvények hozamával.

hvg.hu Itthon

Útlezárásokra készül a Magosz

Két napja megalakította a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az Országos Demonstrációs Bizottságot. Hivatalosan hétfőn dől el, mikor kezdődhet el egy újabb gazdademonstráció. Az egykori felvonulási téri tüntetők addig is szolidárisak a Kossuth térre összegyűlt tömeggel és élelmiszerrel látják el őket.

MTI Itthon

Petrétei: el kell gondolkodni a kijárási tilalom bevezetésén

El kell gondolkodni a kijárási tilalom bevezetésén vagy azon, hogy más eszközökhöz folyamodjunk annak érdekében, hogy megszűnjenek az éjszakai atrocitások - mondta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a közszolgálati rádió Háttér című műsorában szerdán.

MTI Itthon

A francia sajtó szerint Gyurcsány helyett nincs alternatíva

Gyurcsány Ferenc lemondása önmagában nem jelentene tragédiát, ha nem a szélsőjobboldallal flörtölő, a reformok visszavonását sürgető, demagóg programot hirdető Orbán Viktor jelentené vele szemben az alternatívát - véli Törékeny Magyarország című szerdai szerkesztőségi cikkében a Le Monde című francia napilap.

MTI Itthon

Bombariadó van a köztévében

Bombariadót rendeltek el szerda este a Magyar Televízió Szabadság téri székházában. Egy ismeretlen férfi 20 órakor felhívta a tűzoltóság ingyenesen hívható 105-ös telefonszámát és közölte, hogy éjfélkor felrobbantja az épületet.

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Áttörés lehet, hogy megtalálták összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között

Áttörés lehet, hogy megtalálták összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Több rendőr is fegyvert rántott a hétvégi hongkongi tüntetéseken

Több rendőr is fegyvert rántott a hétvégi hongkongi tüntetéseken

Parragh: A maradék munkaerő minőségben és mennyiségben is kevés a növekedés támogatásához

Parragh: A maradék munkaerő minőségben és mennyiségben is kevés a növekedés támogatásához