szerző:
MTI

Több néppárti képviselő élesen bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a kormány hazugságaival kapcsolatban kiszivárgott hangfelvétel miatt az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén Strasbourgban. Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője határozottan kiállt a kormányfő mellett.

Szájer József, a magyar néppárti (Fidesz-MPSZ-MDF-KDNP) delegáció vezetője emlékeztetett arra, hogy a kormányfőt az Európai Néppárt lemondásra szólította fel, de több szocialista politikus, köztük a francia Segolene Royal is bírálta. Arról is beszélt, hogy a pénzügyminiszter egy utalása szerint Joaquín Almunia EU-biztos is "segített" Budapestnek a tényleges adatok eltakarásában.

Szájer - aki az erőszak elleni tiltakozásként fehér ingben jelent meg az EP-ülésen - szolidaritásáról biztosította a kormány ellen tüntetőket, de határozottan elutasította az erőszakot.

Martin Schulz bátornak nevezte, hogy Gyurcsány kimondott olyasvalamit, amit mások, köztük az ellenzék nem mert kimondani. Hozzátette, a magyar parlament dolga azt eldönteni, helyesen járt-e el a miniszterelnök, amikor a hazugságokat bevallotta. Azt is leszögezte, hogy ha azok, akik a magyar parlament előtt európai zászlót égettek, Szájer Józsefék barátai, akkor a magyar képviselő "nem a megfelelő helyen ül".

Lojze Peterle szlovén néppárti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány csupán frakciója előtt beszélt a hazugságról, nem pedig nagyobb nyilvánosság előtt. Feltette a kérdést, hogy lehet-e így szó bátorságról, szókimondásról.

Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) szerint Schulzot rosszul tájékoztatták, mert a miniszterelnöknek éppen hogy nem volt bátorsága a parlament elé állva szólni a hazugságokról. Másrészt Magyarországon senki nem égetett EU-zászlót - hangoztatta, hozzátéve: legalább az EP-ben ragaszkodjanak az igazsághoz.

Herczog Edit (MSZP) arról beszélt, hogy Magyarország demokrácia, a kormányt demokratikusan választották meg, így az alkotmány és a közrend ellen fordultak azok, akik a kormány ellen léptek fel.

Schulz Strasbourgban közleményt is kiadott, és ebben "visszautasította a magyar sajtó azon állítását, amely szerint a frakcióvezető Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy éven belüli bukását várja". "A magyar sajtóban megjelent állítások minden alapot nélkülöznek. Soha sem tettem ilyen nyilatkozatot, mert ilyen álláspontot nem is képviseltem soha" - idézte a közlemény a frakcióvezetőt.

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője írásban adott be egyperces hozzászólást, amelyben szomorúnak és szégyenletesnek nevezte, hogy "az ellenzéki Fidesz immár nemcsak Magyarországon bujtogat, de az Európai Parlamentet is harci terepnek használja a magyar kormány ellen". "A valós magyarországi helyzet torz, hamis bemutatása súlyosan elbizonytalaníthatja az uniós és gazdasági köröket, több milliárdos kárt okozva az országnak" - vélte Tabajdi.

"Magyarországon ma békés tüntetések vannak, a demokratikus szólásszabadság keretében, ugyanakkor antidemokratikus, szélsőséges felhangokkal.... Ezen a tüntetésen részt vett a Fidesz alelnöke, Schmitt Pál is - igaz magánemberi minőségben. Számomra ez megdöbbentő, és teljesen ellentétes az európai normákkal és értékrenddel" - áll a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az MSZP visszautasítja a Sunday Telegraph feltételezését

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja visszautasítja az egyik brit lap feltételezését, vagyis, hogy Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét a Gyurcsány-beszéd lehetséges kiszivárogtatói közzé sorolja. Ezt Lendvai Ildikó frakcióvezető hétfőn.

MTI Itthon

Szájer szerint Gyurcsány külföldön is hazudott

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy hagyja abba a hazudozást külföldön, ne próbálja belpolitikai célokra használni diplomáciai tárgyalásait.

MTI Itthon

Cseh lapok: Gyurcsány megtartja hatalmát, Orbán is felelős

A kormányfő hazugságának mértékét a választók határozzák meg. Gyurcsány csak azt mondta, amit a választók hallani akartak és amiben hinni szerettek volna - írta szerdai vezércikkében a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

hvg.hu Itthon

Esterházy: nagyon is erkölcsi alapozású a Gyurcsány-beszéd

Túlzás morális válságként jellemezni az ország állapotát, felháborodás helyett önvizsgálatra volna szükség - állítja Esterházy Péter író, a Népszabadságnak adott szombati interjújában. Arról is beszélt, hogy az elmúlt napok eseményei vajon új fejezetet nyitnak-e a rendszerváltás történetében. Az író szerint Gyurcsány beszéde - ha nyugodtan olvassuk - nagyon is erkölcsi alapozású.

MTI Itthon

Le Monde: Nagy-Magyarország nosztalgia a téren

A Nagy-Magyarország iránti nosztalgiában élő Kossuth téri tüntetők kitartása meglepő egy olyan országban, amely az 1956-os forradalom leverése óta leszokott a kollektív protestálásról. A megmozdulás ugyanakkor nem reprezentálja a magyar lakosságot - vélte Budapest, a harag tere című helyszíni tudósításában hétfőn a Le Monde című francia napilap.

MTI Itthon

Gyurcsány és Sólyom német lapokban

A Focus című német magazin Gyurcsáy Ferenc magyar miniszterelnökkel közölt interjút, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitung Sólyom László köztársasági elnök tevékenységét elemezte.

MTI Világ

Gyurcsány furcsa viselkedéséről írnak az orosz lapok

Moszkvai lapok Gyurcsány Ferenc furcsa viselkedéséről cikkeztek, amikor a miniszterelnök és Vlagyimir Putyin Szocsiban lezajlott találkozójáról számoltak be. Az orosz tévécsatornák tudósítottak az MTV-székház ostromáról és a kormány lemondásának követeléséről, megemlítve a szovjet hősi emlékmű meggyalázását is.

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Sírva vette át a lovagkeresztet Fodor Zsóka, akit sokan Magdi anyusként ismernek

Sírva vette át a lovagkeresztet Fodor Zsóka, akit sokan Magdi anyusként ismernek

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára