szerző:
MTI

Óvást nyújtott be a Fővárosi Főügyészség a terézvárosi építési hatóságnál a Nagymező utcai mélygarázshoz adott fakivágási engedély kapcsán és egyúttal annak hatályon kívül helyezését kezdeményezi - tájékoztatott az ügyészség erről szóló leveléről a Levegő Munkacsoport szombaton.

Társadalmi szervezetek és helyi lakosok tavaly november vége óta folyamatosan tiltakoznak a mélygarázs – a Levegő Munkacsoport szerint jogszerűtlenül kiadott - építési engedélye, illetve a fák kivágása ellen. "Mégis csak létezik civil kontrol, mégis csak mindenkire érvényesek a jogszabályok, még a fákra is" - írta a közleményben Lukács András, a munkacsoport vezetője.

Mint emlékeztet, a Nagymező utcai platánokat fővárosi és kerületi szintű jogszabályok védik. Az ügyészség döntése azt jelenti, hogy a fakivágási engedély nem felelt meg a vonatkozó rendeleteknek - tartalmazza a közlemény. A törvényességi felügyeleti eljárást Hantos Enikő Nagymező utcai lakos, valamint a Levegő Munkacsoport és a Védegylet kezdeményezte hetekkel ezelőtt.

"Üdvözöljük a döntést. Reméljük, hogy a továbbiakban az ügyészség az építési engedély minden egyéb hiányosságát is feltárja. Például azt, hogy a VI. kerület a mélygarázs építési engedélyét a geológiai szakhatóság állásfoglalásának mellőzésével adta ki" - olvasható Hantos Enikő reagálása a közleményben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Nagymező utcai mélygarázs: ellenállás tojással, forralt borral

A mélygarázs építése a VI. kerületi jegyző áldásával megkezdődött. A lakók változatlanul tiltakoznak. Már tettlegességre is sor került. Valaki, az egri nőktől megihletve, forralt borral öntötte le a mélygarázst építő munkásokat, egy idős hölgy tucatnyi tojást vágott hozzájuk. Az ellenállók egyesületet hoztak létre, de még senki sem tárgyal velük. Csütörtök délután újabb demonstrációra készülnek.

MTI Itthon

Illés: tévedés a Nagymező utcai mélygarázs

Illés Zoltán szerint nem oldaná meg, sőt növelné a VI. kerület közlekedési problémáit a Nagymező utcába tervezett mélygarázs építése, amelynek megépítése szerinte törvénybe ütköző.

MTI Itthon

Felszedették a díszburkolatot a Nagymező utcában

A budapesti Nagymező utcai mélygarázs beruházói dózerrel kezdték felszedni a díszburkolatot hétfő reggel – jelent meg a hír az Index honlapján; a VI. kerület jegyzője keddi közleményében arról tájékoztatott, hogy "a burkolatbontás a közműhálózat feltárása érdekében zajlik".

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház