szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke vasárnap 11 kérdést intézett Magyar Bálinthoz a női kvóta kapcsán; ebben az MDF elnöke többek között arra kíváncsi, nem tart-e attól az SZDSZ, hogy a mesterséges keretek kialakításával sérülnének a demokratikus alapelvek.

Sándor Klára és Magyar Bálint, az SZDSZ két országgyűlési képviselője szeptember 21-én tudatta, hogy két törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be az Országgyűléshez, amelyben azt akarják elérni, hogy a mindenkori kormányban mindkét nem legalább egyharmados arányban képviseltesse magát. Egy másik javaslatukban pedig a választójogi törvény átalakítását kezdeményezik annak érdekében, hogy a parlamentben is biztosítva legyen mindkét nem legalább 25-30 százalékos képviselete. A javaslat vitájára várhatóan október végén, november elején kerül sor. 

Dávid Ibolya vasárnapi közleményében hangsúlyozta: a parlamenti demokrácia elkötelezett híveként úgy véli, az országgyűlési mandátumok kiosztása csakis a szabad és egyenlő verseny biztosításával elképzelhető, ahol minden ember választó és választható. Nem tart ön attól, hogy a mesterséges keretek kialakításával sérülnének a demokratikus alapelvek? - tette fel a kérdést a politikus. 

Az MDF elnöke azt írta: nőként átérzi és nap, mint nap megéli azokat a problémákat, amelyet az SZDSZ meg akar oldani, de véleménye szerint nem a jó eszközt találták meg. Megjegyzi: ahol kvótát kérnek a nőkre, ott egyben le is értékelik őket. 

Nem vagyok arról meggyőződve, hogy nem éppen csak néhány politikus személyes érdekeit szolgáló javaslatról van szó, ahol képviselőségükben "bebetonozzák" magukat olyanok a magyar parlamentbe, akik egyébként, más módon nem jutnának be" - írta a politikus. Hozzátette: nagyon meglepi, hogy éppen egy liberális párt áll elő egyenlősítőnek tűnő, erőteljesen baloldali értékrendű javaslattal és arra kíváncsi, miért nem nyugdíjas, legszegényebb, vagy cigány kvótával lépett fel Magyar Bálint. 

Az MDF politikusa ezért arra kíváncsi, milyen előzetes vizsgálatok és elvek alapján döntötték el, hogy a nők számára kérnek kvótát és lesz-e munkás-, nyugdíjas, vidéki és cigánykvóta? Dávid Ibolya tudni szeretné, Magyar Bálint szerint mi garantálja, hogy mesterséges szabályozással valóban tehetséges, tettre kész és becsületes emberek fognak parlamenti mandátumhoz jutni?

"Nem gondolja, hogy a kvóta-törvény bevezetésének az lenne az üzenete, hogy a nők képtelenek a saját erejükből céljaik elérésére? Nem gondolja, hogy ez a nőkkel kapcsolatban felmerülő sztereotípiák erősödéséhez vezethet?" - teszi fel kérdését az ellenzéki politikus. Dávid Ibolya arra is kíváncsi, vajon Magyar Bálint szerint az érdekképviseleti tevékenységben a tehetség a fontosabb, vagy a létszámarány?

Azt is tudni szeretné, az SZDSZ a jövőben minden hivatalos intézményre kiterjesztené-e a női kvótát Magyarországon, illetve, hogy Magyar Bálint szerint a női kvóta valóban alkalmas-e arra, hogy felszámolja a hibás szemléletből és kulturális beidegződéből fakadó esélyegyenlőtlenségeket?  

"Amíg a felsorolt kérdésekre nem kapunk kielégítő választ, nem tudjuk nyugodt szívvel támogatni kezdeményezésüket" - tette hozzá Dávid Ibolya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést