szerző:
MTI/hvg.hu

Zászlófelvonással indult, Fidesz-gyűléssel folytatódott az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségsorozat. Hangoskodók voltak, de rendbontás nem. Egészen estig, amikor az Alkotmány utcában szétoszlattak egy csoportot. Olvasson fordított időrendben!

23:30 - Hazamentek az emberek

Véget ért a Belvárosban kedden késő este engedély nélkül tartott demonstráció, a környéken már nincsenek csoportok, a rendőri egységek is elvonultak - jelentette az MTI. A távirati iroda tudósítója még látta, hogy a Szalay utcánál húsz embert igazoltattak a rendőrök, közülük néhányat gyorsbilinccsel megbilincseltek és el is vittek.

22:12 - Igazoltatják a kiszorított tüntetőket

Kattintson a galériához!
© Stiller Ákos
Igazoltatják a rendőrök azokat, akik a Kálmán Imre utcában vannak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A Kálmán Imre utcánál 150 rohamrendőr jelent meg a már ott tartózkodó 100 rendőr segítésére. A rendőrök folyamatosan igazoltatják a kiszorított csoport tagjait és a sajtó munkatársait is. Akik Sajtó illetve Press feliratú mellényben vannak, de nincs náluk újságíró-igazolvány, azoknak átvizsgálják a táskáját és ruházatát, csakúgy, mint azokét, akik korábban az utcán tüntettek. A helyszínen közben újabb felszólítás hangzott el: a rendőrök hangszórón arra figyelmeztetnek, hogy a Kálmán Imre utca műveleti terület, hagyják el az ott tartózkodók.

21:53 - Újfent provokálják a rendőröket

Engedély nélkül demonstrálók indultak kedden este, nem sokkal fél tíz után a Kossuth tér irányába a Bajcsy-Zsilinszky útról - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A százfős csoport a kormányfőt szidalmazza, útközben üvegeket hajigálnak a házak falához. A Kálmán Imre és a Hold utca kereszteződésénél a demonstrálók rendőri sorfalba ütköztek. A rendfenntartó erőket üvegekkel, kövekkel dobálják.

Következő oldal (Oldaltörés)


21:27 - Zavarni próbálták az esti megemlékezést is

Komolyabb atrocitás nélkül, szórványos bekiabálások mellett zajlott le kedd este a budapesti Ötvenhatosok terén a forradalom és szabadságharc 51. évfordulójára emlékező, kulturális műsorral egybekötött ünnepség. A tavaly felavatott emlékműnél, a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett műsorban, meghívott neves művészek adtak elő 1956-os verseket, a forradalomra emlékező írásokat Benkő László aláfestő zenéje kíséretében. 

A rendezvényt egy kisebb csoport időnként bekiabálásokkal igyekezett megzavarni. A demonstrálók a miniszterelnököt és kormányát szidalmazták. Voltak, akik az ünnepségről távozó Zsigmond Attila volt MDF-es országgyűlési képviselőt szapulták a közös ünneplésért Demszky Gáborral, Budapest főpolgármesterével.

21:00 - Már az utcát takarítják

Nagyjából vége - közölte tudósítónk, miután megjelentek a közterület fenntartó takarítójárművei. A rendőrök lassan cihelődnek, s beszállnak autójukba. A tüntetőkkel beszélgetők egyébként arra jutottak, a fiatalok nemigen tudják, mi célból demonstrálnak, s jobbára - finoman fogalmazva - spiccesek. 

20:42 - A Gyorskocsiból kikísérik a szabadítókat

A hétfőn elfogott Toroczkai László "kiszabadítására" szerveződő demonstrálók végül rendkívül kis számban jelentek meg a Gyorskocsi utcában, ráadásul a rendőrség közleménye szerint már vidékre szállították Toroczkait. A TV2 tudósítója szerint a 20-25 megjelent fiatal járókelőnek adta ki magát. Az ácsorgást egy idő után a rendőrség megunta, s eltessékelte a társaságot.   


Kattintson a galériához!
© MTI

20:35 - Álldogálnak a rendzavarók a Bajcsyn


19:14 - A Gyorskocsi utcát veszik célba a tüntetők

Az Alkotmány utcában tüntetők egyik szónoka, Novák Előd arra szólította fel a párszáz demonstrálót, hogy menjenek a Gyorskocsi utcába, ahol szerintük Toroczkait őrzi a rendőrség - írja az Index. A hatóság korábban már nyilatkozott arról, hogy Toroczkait egy vidéki fogdába szállították.

19:11 - Az Alkotmány utcába vonult egy csoport

Néhány száz főnyi tüntető haladt át kedden kora este a Belvároson, az árpádsávos és nemzetiszínű zászlók alatt vonuló emberek a Corvin közből a Kossuth Lajos térhez mentek - jelentették az MTI tudósítói. A Corvin közből mintegy 150-200 tüntető indult el, ide a kormány lemondását kikényszeríteni akaró rendezők legalább hatvanezer embert vártak. A vonulókat erős rendőri biztos kísérte. Az időközben 400-500 főre növekedett menet nem sokkal azután ért a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, hogy ott elhaladtak a Fidesz nagygyűléséről a Terror Háza Múzeumhoz tartó emberek. Az Andrássy út végét a Rendészeti Biztonsági Szolgálat tagjai sorfallal zárták le, a rendőrök láttán a tüntetők hangős ÁVH, ÁVH kiáltozásba kezdtek. A Bajcsy-Zsilinszky úton néhány felvonulót igazoltattak a rendőrök.

A tüntetők az Alkotmány utca végéig meneteltek, ahol rendőrségi kordon zárta le a Kossuth Lajos térre vezető utat. Itt tanácskozás kezdődött arról, hogy vonuljanak-e vagy sem a Gyorskocsi utcai fogdához, mert időközben ők is értesültek arról, hogy Toroczkay Lászlót, akit a hétfő esti budapesti rendzavarások során állítottak elő, majd vettek szabálysértési őrizetbe, Budapestről vidékre szállították.

19:04 - Orbán beszédét bírálták

Nyakó István szerint Orbán Viktor kampánycélokra használta a nemzeti ünnepet, ami bűn; az MSZP szóvivője kétszínűségnek tartja, hogy a Fidesz délelőtt még felszólította a rendőrséget arra, hogy védje meg rendezvényüket, míg a beszédében már durván támadja azokat, akiktől korábban segítséget kért.

18:49 - Békés véget ért a Fidesz-ünnep

Gyertyagyújtás a Terror Házánál
© Stiller Ákos
Az esti órákban folyamatosan érkeztek a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésének résztvevői a Terror Háza Múzeumhoz, ahová korábban már odaértek a menetet vezető fideszes és kereszténydemokrata politikusok, élükön Orbán Viktorral.

Nem sokkal ezt követően a rendezők hivatalosan bejelentették, hogy véget ért a Fidesz 1956-os megemlékezése. A bejelentést követően is érkeztek még a megemlékezők, akiket az Andrássy út és a Csengeri utca sarkán felállított színpadról folyamatosan tájékoztatták, hogy merre, milyen útvonalon hagyhatják el a Terror Háza Múzeum környékét.

A vonulók közül többen már az Astoria és a Terror Háza közötti szakaszon elhagyták a tömeget, így például a Deák téren, vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton is sokan elszakadtak a Terror Háza felé tartóktól - jelentették az MTI tudósítói. A menet útvonalán, az út szélén és a környező mellékutcákban mindenütt rendőrök sorakoztak, és a Terror Háza Múzeum környékén is álltak rendőrök. 
Véget ért a Fidesz Astoriához bejelentett, a rendőrség által tudomásul vett rendezvénye, amelyen nem történt rendbontás - közölte a BRFK szóvivője. Tafferner Éva elmondta: a rendőrség biztosította, hogy a résztvevők gyakorolhassák gyülekezési jogukat és a szervezőkkel együttműködve nem akadályozták meg, hogy a rendezvényhez bárki is csatlakozhasson. Hangsúlyozta: a rendőrség munkájának köszönhetően senki nem tudta megzavarni a rendezvény rendjét.

Az ORFK sajtóosztálya közölte, hogy a Deák térnél 25-30 fős társaság csoportosult, akik "láthatóan a Terror Házához történő vonuláshoz akartak csatlakozni és azt megzavarni". Őket a rendőrség "igazoltatással a Deák térről eltávolította és megakadályozta, hogy a Fidesz rendezvényét megzavarják".

18:43 - Csurka szerint rabló a kormány

Ezt a bűnöző kormányt el kell takarítani - jelentette ki Csurka István a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) október 23-i ünnepségén, a budapesti Hősök terén több ezres hallgatósága előtt. A pártelnök szerint Magyarország "egy globális kísérlet európai része", mivel a "nemzetközi pénzügyi központok" itt próbálják ki az államok "gengszterek általi irányítását." Egy '56-oshoz hasonló forradalomra "nem vagyunk képesek", "nem az a nemzet vagyunk, akik ,56-ban voltunk, de a világ sem az", mert a bolsevizmus után most a globalizáció mérgez - fogalmazott. Csurka István a "rablóprivatizáció" felülvizsgálata mellett érvelt és előrehozott választásokat követelt.

18:11 - Zsidóztak és verekedtek a kopaszok

Bántalmaztak több fiatalt a budapesti Erzsébet körúton, az Oktogonhoz közel kedden este, a sértetteket öt kopaszra nyírt fiatalember verte meg, akiket a rendőrség előállított. Tovább.

18:09 - Párszázan tartanak a parlament felé

Párszáz fő indult a Parlament felé, ezekben a percekben kelnek át a lezárt Erzsébet téren. A tömeg a zuhogó eesőben az úttesten halad, erős rendőri biztosítás mellett.

17:49 - Többen hazaindultak

Az eső továbbra is zuhog. A Terror Háza előtt mécseseket helyeztek el az emberek. Egyre többen indulnak haza, már csak azért is, mert a szervezők eltessékelik őket. A rendőrség időközben feloldotta az Oktogonon az útzárat, így a Körúton ismét megindult a forgalom. A kereszteződésben mindenhol rendőröket látni.

17:27 - Az Oktogonon halad a menet, kiürült az Astoria

A több ezres fideszes tömeg ezekben a percekben halad át az Oktogonon. Az Andrássy utat a rendőrség lezárta, arra az Erzsébet térről sem lehet ráhajtani. A Nagykörút ezen szakaszán értelemszerűen leállt a forgalom.

A menetet vezető politikusok nem egészen fél óra alatt tették meg a néhány kilométernyi távolságot. A nagygyűlésről sokan nem tartottak a menettel, hanem egyenesen hazaindultak. A Károly körúton és a Deák téren át vonuló menet útját mindenütt erős rendőri és rendezői sorfal biztosította. A felvonulók élén a Fidesz elnökségének tagjai haladtak. Az első sorban menetelő politikusok Igen Magyarország feliratú transzparenst tartottak, mögöttük a tömeg azt kiabálta: Gyurcsány takarodj!

Az első sorokban lehetett látni többek között Orbán Viktort, Tarlós Istvánt, Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét, Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét, valamint Tőkés László erdélyi református püspököt. A Fidesz menetének érkezése előtt már több száz ember gyertyát gyújtott a Terror Háza Múzeumnál. Negyed hatkor kiürült az Astoria. A rendőrség közlése szerint a Rákóczi úton akkor indulhat meg a forgalom, ha lebontották a nagygyűlésre állított színpadot.

17:02 - Tüntetést szervez a Kuruc.info

"Toroczkai szabadulásáért tüntetünk a Gyorskocsi u.-ban (...) ma este 8-kor! Budaházynál márc. 15-én sikerült, két nap múlva kiengedték." Ezzel a szövegezéssel küldött szét sms-eket a Kuruc.info szélsőjobboldali hírportál. A rendőrség azonban azt közölte, hogy egy vidéki város fogdájába szállították Toroczkait. A rendőrség az átszállítás okáról illetve arról, hogy hova vitték Toroczkai Lászlót, nem nyilatkozott. Állítólag időközben a HírTv pedig arról számolt be, hogy Toroczkait az Aradi utcában őrzik. Egyvalami egészen biztos: Toroczkai Lászlót hétfőn vette szabálysértési őrizetbe a BRFK.

Következő oldal (Oldaltörés)

16:57 - Egymásba karolva vonulnak

Orbán Viktor beszéde után befejeződött a Fidesz 1956-ra emlékező nagygyűlése Budapesten az Astoriánál, a résztvevők a Terror Háza Múzeumhoz indultak kedden, a nemzeti ünnepen. A Fidesz elnöke háromnegyed ötkor fejezte be beszédét, ezt követően a rendezvény háziasszonyának szerepét betöltő Balogh Erika színművész közölte, hogy a résztvevők vonuljanak át a Terror Háza Múzeumhoz. Az emberek kapaszkodjanak egymásba és csendben vonuljanak a Károly körút - Deák körút - Andrássy út útvonalon a múzeumhoz - mondta. Hozzátette, a menetet a Fidesz elnökségének tagjai, köztük Orbán Viktor vezeti majd.

Orbán Viktor beszéde alatt jelentős rendőri erőket vontak össze a Múzeum körúton, a Bródy Sándor utcában és Magyar Rádiónál - jelentették az MTI tudósítói. A nagygyűlés kezdetén a Múzeum körúton csatlakoztak a Fidesz rendezvényének hallgatóságához azok, akik nem sokkal korábban a Corvin közben tartott megemlékezésen vettek részt. A Corvin közből érkezettek gyorsan áttörtek a rendőrök és Fidesz-rendezők sorfalán. A nagygyűlés vége felé a Múzeum körútra nyiló utcákban egyre több árpádsávos zászlót lengető, valamint bakancsot, bomberdzsekit és sálat viselő embert lehetett látni. A rendőrök itt igazoltatásba kezdtek.

16:53 - Orbán felelősségre vonást ígért

Addig nem nyugszunk, amíg a 2006. október 23-ai események elkövetőit, a felbujtóikat és az értelmi szerzőket fel nem derítjük, felelősségre nem vontuk - mondta a Fidesz elnöke kedden, a párt október 23-ai ünnepi nagygyűlésén, Budapesten. Hozzátette: "az elkövetők, a verőlegények közvetlen parancsnokai, a rendőri vezetés, az őket bíztató politikusok máig azt hiszik, elkerülhetik a felelősségre vonást, de tévednek." A Fidesz elnöke azt mondta: 2006. október 23-án békés, törvényt tisztelő polgárok emberi méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé rejtőzött "verőlegények", mögöttük a megrendelő hatalom jól kivehető sziluettje. Orbán Viktor úgy vélte, hiába a NATO- és EU-tagság, ami ma Magyarországon van, az nem a nyugat és nem a XXI. század, ez a keleti élet és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér. A pártelnök szavait többször taps, fütty és elégedettséget kifejező ováció szakította meg a végig szakadó esőben.

A demokrácia történetében példátlan sikernek nevezte, hogy a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezésekhez kérdésenként több mint 300 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, és ezért elismerését fejezte ki, ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a munkát folytatni fogják, mindenkihez el fognak jutni, hogy mindenkivel megértethessék, életünk legfontosabb kérdései forognak kockán.

16:37 - Tarlós rabbizott és Kohn-ozott

Ma is a félelmet akarják elültetni a társadalom zsigereiben, ahogyan 1956-ban, a forradalmat követő megtorlások idején - mondta Wittner Mária a Fidesz ünnepi nagygyűlésén, az Astoriánál. Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának irányítója azt mondta: a demokrácia alapelveinek tagadásával jelent egyet a népszavazás lebecsülése, semmibe vétele. A politikus végül egy öreg rabbi szavaival üzent az ingadozóknak: volt már eset arra, hogy egységbe forrt ez a nemzet 1956. október 23-án. Tarlós István egy, a forradalom utáni Kádár-rendszerről szóló viccet is elmesélt, amelyben Kohn és Grün beszélgetnek.

A megemlékezés részvevői a beszédek közben Deák András elhunyt KDNP-s országgyűlési képviselő előtt tisztelegtek egyperces néma főhajtással. A műsorvezető azt is bejelentette, hogy adományokat gyűjtenek  a tavalyi október 23-i rendezvény után megsérültek számára, ahogy fogalmazott: "a rendőri brutalitás áldozatainak". Mint mondta, adományokat gyűjtenek a Magyar Asszonyok Szövetsége javára is.

16:35 - Együtt ünnepelt az ifjúság

Közös koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak kedden az úgy nevezett  rendszerváltoztató pártok ifjúsági szervezetei Budapesten, a Széna téri 56-os emlékműnél az 1956-os forradalom 51. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen az Fidesz, az SZDSZ és az MDF ifjúsági szervezetének képviselői mondtak beszédet.

16:25 - Együtt is, külön is

Egyes megyékben együtt, más megyékben külön-külön emlékeztek meg a bal- és a jobboldali pártok képviselői az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójáról kedden, a nemzeti ünnepen. Tovább.

16:15 - 250 ezer?

A Fidesz pártrendezvénnyel egybekötött megemlékezésén a szervezők becslése szerint 250 ezer ember vesz részt. Ez jóval több, mint a rendőrség 30 ezres becslése.

16:03 - Harmincezer?

Mintegy harmincezer ember befogadására alkalmas a Fidesz budapesti nagygyűlésének helyszíne, ezt a területet a résztvevők le is fedik - mondta az MTI érdeklődésére a BRFK szóvivője.Tafferner Éva a távirati irodának arra a kérdésére, hogy miért tapasztalható az Astoria környékén nagyobb rendőri jelenlét, azt mondta: a Fidesz nagygyűlése egy nyílt rendezvény, amelyhez mindenki szabadon csatlakozhat, ugyanakkor "minden erőszakos cselekménytől meg fogjuk védeni a résztvevőket és biztosítjuk, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa gyülekezési jogát".

A Corvin közben megemlékezést tartó demonstrálók nagyrésze elhagyta a helyszínt, nagy részük feltehetően az Astoriánál tartott Fidesz-rendezvényhez csatlakozott. Mint Wittner Mária 56-os halálraítélt és Fidesz-képviselő, aki mindkét rendezvényen beszédet mondott. A tüntetők korábban elfoglalták a József körút Rákóczi tér irányába tartó sávjait, ezek most felszabadultak.

15:23 - Nem volt okuk lefogni Budaházyt

A rendőrség továbbítja a bíróságnak a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről készült felvételt - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI-nek kedden, hangsúlyozva, hogy Budaházy kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni. A részletekért kattintson.

Következő oldal (Oldaltörés)


15:13 - Elkezdődött a Fidesz-gyűlés

A megemlékezés nem sokkal három óra után vette kezdetét, beszédet mond Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, 56-os halálraítélt, Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának irányítója, fővárosi frakcióvezető, és Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, végül pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Az MTI helyszínen lévő tudósítói szerint a kezdés előtti percekben több mint 20 ezer ember gyűlt össze az Astoriánál, az Erzsébet hídnak háttal felállított színpadnál. A távirati iroda tudósítói szerint a tömeg az Astoria kereszteződését teljesen megtöltötte, az emberek a Dohány utca és a Múzeum körút irányában is állnak.

Az emberek ugyanakkor - jelentős részben vidékiek - folyamatosan jönnek a helyszínre, a később érkezők a Rákóczi úton, a Múzeum körúton, valamint a Károly körúton több száz méteren kivetítőkön is figyelemmel kísérhetik a beszédeket. Az emberek többségénél címeres, illetve Hajrá, magyarok! feliratú nemzetiszínű lobogókat lehet látni, de az Astoriához vezető nagyobb utakon jóformán mindenütt árulnak árpádsávos zászlót is.

14:58 - Gyűlik a nép az Astoriánál

Az Astorián felállított színpad körül sűrűsödik a Fidesz október 23-i megemlékezésére érkező tömeg, a rendezvényre három irányból, a Rákóczi úton, a Károly körúton, illetve Múzeum körúton igyekeznek a résztvevők, de nagyobb csoportosulás egyelőre csak a Kossuth Lajos utca legelején, az Astoria szállóval egyvonalban felállított színpad körül van - jelentették az MTI tudósítói. Az emberek többségénél címeres, illetve Hajrá, magyarok! feliratú nemzetiszínű lobogókat lehet látni, de az Astoriához vezető nagyobb utakon jóformán mindenütt árulnak árpádsávos zászlót is. Lehet még venni kitűzőket, kokárdákat, szőtteseket és egyéb népművészeti termékeket és kisebb fideszes zászlókat. Vannak perec- és üdítőárusok is, továbbá a Rákóczi úton, közel az Astoriához egy standon Orbán Viktor: Egy az ország és Lévai Anikó: A konyhaablakból című könyvét is árusítják, ugyanitt "gyurcsányi WC-papírt" is lehet kapni. Árusítják a tömegben a Nemzetőr című lapot is. A legdrágább zászló több mint négyezer forintba, a legolcsóbb 600 forintba kerül, a nemzeti színű és címeres zászló mellett fidesz és árpádsávos lobogót is lehet kapni. Az árusoknál megtalálható narancssárga fideszes sál éppúgy, mint a nemzeti színű gyertya.

A Rákóczi úton a Síp utcánál óriáskivetítőt, illetve hangszórót helyeztek el, a színpaddal szemben két emelvényről a sajtó munkatársai, operatőrök és fotósok rögzíthetik az eseményeket. Kivetítő van a színpadon is, amit két oldalról nemzeti színű zászlók vesznek körül. A Károly körutat a Dohány utca sarkánál narancssárga láthatósági mellénybe öltözött fideszes aktivisták sorfala zárja el, de ott áll egy rendőrautó, illetve néhány rendőr is, akik az előre odakészített fémkordonokra ügyelnek. Hasonlót lehet látni a Rákóczi úton  a Puskin, valamint a Síp utca sarkán. A táblák, kisebb transzparensek tanúsága szerint sokan jöttek vidékről: érkeztek Gödöllőről, Békéscsabáról, Békéssámsonról, Hatvanból és Siklósról. A helyszínen több fideszes országgyűlési képviselőt is lehet látni, köztük Ágh Pétert, Pesti Imrét, Révész Máriuszt és Szabó Erikát. 

14:30 - Rendőri óvintézkedések az Astoria körül

Jelentős óvintézkedéseket tett a rendőrség kedden a Fidesz a budapesti rendezvényének helyszínén és annak környékén - jelentették az MTI tudósítói. Kordonnal lezárták az Astoria és a Blaha Lujza tér között a Rákóczi útra nyíló összes mellékutcát. A lezárt utcákban jelentős számú rendőrt vontak össze, több helyen rendőrségi autóbuszok, csapatszállító járművek láthatók. A Rákóczi úton rendőrök szúrópróba-szerűen állítanak meg járókelőket, akiket arra szólítanak fel, hogy mutassák meg, mi van a náluk lévő táskában. Néhány járókelőnek a ruházatát is átvizsgálták. Tovább.

13:37 - Átadták a Nagy Imre-érdemrendet

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. Tovább.

13:15 - Ezren masíroznak a Corvin közbe

Mintegy ezer ember indult kedden kora délután a budapesti Belvárosból a Corvin közbe - jelentették az MTI tudósítói. A tömeg a Szabadság téri Hazatérés templománál gyűlt össze. A református templomban délelőtt istentiszteletet tartottak és felavatták Horthy Miklós, Kossuth Lajos, Szabó Dezső és Wass Albert mellszobrát, majd ezt követően ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész felszólította az embereket, hogy a közlekedési szabályok betartásával  vonuljanak át a Batthyány-örökmécseshez, onnan pedig a Corvin közbe.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal vonuló menetet a nyíregyházi, magát Nemzeti Őrseregnek nevező szervezet, valamint a közelmúltban alakult, a közéletben nagy vitát kiváltó Magyar Gárda egyenruhát viselői tagjai vezették a Szabadság térről az örökmécseshez. Az emlékműnél tartott rövid megemlékezést követően a tömeg több részre oszlott. Voltak, akik egyenesen a Corvin közbe indultak, mások még visszatértek a Szabadság térre.

Következő oldal (Oldaltörés)


13:05 - Nem kellett intézkedni

Rendben zajlottak az állami ünnepségek a fővárosban, rendőri intézkedésekre a déli órákig nem volt szükség - mondta a BRFK szóvivője.  Tafferner Éva hozzátette: a rendőrök a Dózsa György úton kértek meg néhány embert, hogy ne akadályozzák a forgalmat, de ők is felmentek a járdára, így intézkedésre ott sem volt szükség.

12:48 - Kósa: tüntetéssel nem

Nem tüntetéssel, lázongással kell a fennálló kormányt megbuktatni - hangoztatta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden Debrecenben, a nagyerdei '56-os emlékműnél, több mint ezer fős hallgatósága előtt. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint ma nem áll jogában senkinek erőszakoskodni, hamis párhuzamot vonni az 56-os pesti srácokkal, mert akkor diktatúra volt, ma pedig demokrácia van és nincs az országban idegen hatalom. Ugyanakkor - mint fogalmazott - kísértetiesen hasonlít egymáshoz az akkori és a mai hatalom mozgásterét meghatározó három tényező. Kósa Lajos szerint mindkettő elveszítette a legitimációját, hazugságra épült és gazdasági csődbe juttatta az országot.

12:32 - A Fidesz elvárja

A Fidesz azt várja a rendőrségtől, hogy tegyen meg mindent a párt október 23-i ünnepi megemlékezésének biztonsága érdekében - közölte Szijjártó Péter szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy a rendőri vezetők kedd délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzott: egy létszámát tekintve nem túl nagy, radikális, szélsőséges csoport az ünnep megzavarásra készül, és ebből szempontból külön kiemelték a Fidesz Astoriánál tartandó nagygyűlését is. Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója emiatt telefonon beszélt Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal, és kérte, a rendőrség tegyen meg mindent, hogy a Fidesz rendezvényén az emberek nyugodtan élhessenek az alkotmányban foglalt jogaikkal.

12:11 - Közel kétszáz tüntető hangoskodott

Nem egészen kétszáz ember tüntetett kedden délelőtt Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján rendezett állami ünnepségek helyszínei közelében. Az ünnepség kezdete előtt a rendőrök a belvárosi helyszíneket kordonnal zárták körül, az Országházhoz közeli utcákban több embert igazoltattak. A demonstrálók előbb a zászlófelvonást igyekeztek füttyszóval és bekiabálásokkal megzavarni, majd a Vértanúk tere közelében gyülekeztek. Az ott felállított kordonhoz többen a Szabadság téri református templomtól érkeztek, ahol az állami ünnepségekkel egy időben rendeztek szoboravatást. A Hazatérés temploma előtt a Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat árpádsávos zászlókkal.

Az Ötvenhatosok terén hatvan-nyolcvan fős csoport próbálta megzavarni a koszorúzást. Akadtak viszont, akik azt tették  szóvá, hogy miért látható árpádsávos zászló is a történelmi lobogók között. Az ünnepség befejeződése után, kevéssel fél tizenkettőt követően oszlani kezdett a csoport. A rendőrség ezzel egy időben a Kossuth Lajos tér és környékén felállított kordont is elbontotta.

Hangoskodók a Vécsey utcánál
© MTI

Következő oldal (Oldaltörés)


12:10 - Ötvenhatosok tere

Az öt közjogi méltóság koszorúzott a budapesti Ötvenhatosok terén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél kedden. Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke után két ötvenhatos elítélt, majd a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök két unokája koszorúzott. Az emlékműnél a budapesti diplomáciai képviseletek vezetői, diplomaták is elhelyezték a megemlékezés virágait. Mintegy hatvan-nyolcvan fős csoport próbálta megzavarni az állami ünnepséget. A koszorúzás előtt már mintegy negyven demonstráló várta a közjogi méltóságokat és folyamatos bekiabálással igyekezett megzavarni a rendezvényt.

11:19 - Vértanúk tere

Sólyom László főhajtása
© MTI
A mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobránál koszorúzott az öt közjogi méltóság a budapesti Vértanúk terén kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulóján. Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke után miniszterek, pártpolitikusok helyezték el a megemlékezés virágait.

A helyszínt kordonnal zárta el a rendőrség. Vécsey utcánál felállított kordonnál mintegy hatvanan gyűltek össze árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal. Ők füttyszóval és bekiabálásokkal próbálták megzavarni a megemlékezést.

10:12 - Kossuth tér

Ezt megelőzően a Kosssuth téri ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott. Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A meghívottak között sok politikus, közéleti személyiség volt látható. Jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői is. A Kossuth Lajos teret a rendőrség kordonokkal teljesen lezárta. A területre csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be. A kordonon kívülről füttyszóval, a miniszterelnököt gyalázó bekiabálásokkal igyekeztek többen megzavarni a zuhogó esőben zajló rendezvényt.

Szili Katalin is koszorúzott

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléket előtt tisztelgett budapesti Rákoskeresztúri Köztemetőben. A házelnök a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök sírján fehér liliomból és krizantémból kötött virágcsokrot helyezett el. Fejet hajtott a névtelen áldozatok, névtelen elesettek sírjánál, majd a Nemzeti Panteonhoz ment.

Megemlékezés a Corvin közben
© MTI
15:39 - Feloszlottak a Corvin köziekTudósítónk szerint az Alkotmány utca tiszta, a demonstrálónak tűnő fiatalemberek kisebb csoportokban ácsorognak, legfeljebb 50-100-an a Bajcsy-Zsilinszky úton. A rendőrség közben további öt csapatszállító járművel érkezett az Alkotmány utcához.

Az MTI tudósítói azt látták, hogy a rendőrök egy embert állítottak elő. Miután a rendzavarók többsége elmenekült a helyszínről, a Nyugati térnél még itt-ott igazoltattak a rendőrök olyan fiatalokat, akiknél árpádsávos zászló volt, illetve csuklyával rejtették el arcuk nagy részét.

20:25 - A rendőrség felhívja a figyelmet

A rendőrség nem sokkal ezelőtt közleményben hivatalosan is bejelentette hogy nem sokkal nyolc óra előtt az Alkotmány utcában a jogellenesen összegyűlt tömeg feloszlatására rendőri csapaterőt alkalmaz. "Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendőri művelettel érintett Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Zoltán utca - Aulich Lajos utca - Báthory utca által határolt körzetet kerülje el" - tartalmazza a közlemény.

20:14 - Tömegoszlatás az Alkotmány utcában

Felszólítást követően megkezdte a rendőrség az Alkotmány utcában összegyűlt mintegy kétszáz rendzavaró oszlatását kedden este. A főként fiatalokból álló rendzavarók, akik közül szinte mindegyik sállal, kendővel takarta el az arcát és csuklyát viselt, kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik kordonnal zárták le az Alkotmány utca végét a Kossuth Lajos térnél. A rendőrök gumibotokkal kezdték meg az üvegeket hajigáló csoport oszlatását. Nem sokkal később könnygázt is bevetettek a rendfenntartók, akik az Alkotmány utca másik vége, a Bajcsy-Zsilinszky út irányába nyomják a zavargókat. A tömegoszlatást jelentős számú újságíró figyeli a helyszínen.

19:51 - Provokálták a rendőröket

Mintegy másfél száz rendzavaró provokálta a rendőröket kedden este Budapesten, az Alkotmány utcában - jelentették az MTI tudósítói. A főként fiatalokból álló csoport legtöbb tagja sállal takarta el az arcát. Kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik kordonnal akadályozták meg a Kossuth Lajos térre való kijutást.

A rendőrök provokálása azt követően kezdődött el, hogy az Alkotmány utcába érkezett mintegy 400-500 főnyi tüntető nem tudta eldönteni, hogy a Gyorskocsi utcába, vagy az Ötvenhatosok terére vonuljon. A tanácstalanság jeleként a legtöbben hazamentek. A Parlament épületénél két vízágyú várakozik.

19:40 - Feloszlatják a tüntetést, ha lesz

A különböző médiahíradások arról számolnak be, hogy be nem jelentett demonstrációt szerveznek a Gyorskocsi utcában T. László állítólagos „kiszabadítása” érdekében - írja közleményében az ORFK. "A rendőrség már kora délután közölte, hogy nevezett személyt egy vidéki fogdába szállította. A rendőrség felhívja a demonstrálók figyelmét, hogy a be nem jelentett útvonalon, illetve helyszínen megtartott törvényellenes demonstrációt a gyülekezési és a rendőrségi törvény alapján feloszlatja." - áll a közleményben.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Itthon

Elcsitultak a zavargások, Tomcatet és Toroczkait bevitték

A tüntetők egy részét a Nyugati térre szorították a rendőrök hétfő este a fővárosban, a garázdák utána szétszéledtek. Tomcatet és Toroczkait lekapcsolták a rendőrök. Az ORFK szóvivője cáfolta, hogy a rendőrség gumilövedéket használt volna. A garázdák több újságírót megtámadtak.

MTI Itthon

Részegek forradalma: tudatosan támadtak a rendőrökre

Tizenkilenc ember sérült meg hétfő este, a Budapesten történt utcai rendbontásokban, amelyek miatt összesen húsz embert állítottak elő - közölte kedd reggeli sajtóértekezletén Bencze József országos rendőrfőkapitány. A rendőrség szerint a "tüntetők" fele ittas volt.

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Sallói nagyot megy Amerikában

Sallói nagyot megy Amerikában

Kiradírozta az MTI a CEU-t a hálózatkutatók sikeréről szóló hírből

Kiradírozta az MTI a CEU-t a hálózatkutatók sikeréről szóló hírből