Tetszett a cikk?

Tíz méter magas földkupacok és betonfalak magasodnak a gellérthegyi kristálybarlang néhai bejárata előtt. Az onnan fél méterre építkező B Soares Kft. ahelyett, hogy hozzáférhetővé tette volna, betemette a világszenzációt jelentő föld alatti képződmény bejáratát - írja a Magyar Hírlap.

Csak a rendőrség és természetvédelmi hatóság fellépésére voltak hajlandók abbahagyni a munkálatokat a Bérc utca 4/A szám alatt, ahol többszintes társasházat építenek. Az első kerületi önkormányzat munkatársai és a barlangászok döbbenettel tapasztalták a helyszínen, hogy betemették a tavaly decemberben felfedezett kristálybarlang bejáratát.

Adamkó Péter barlangász szerint, ha bebizonyosodik, hogy tönkretették a világon egyedülálló föld alatti képződményt, felmerül a szándékos környezeti bűncselekmény gyanúja. Hogy ez bekövetkezett-e, nem tudták megállapítani, mivel a barlangot nem lehet megközelíteni.

A Gellérthegy zöldjét védő I. kerületi önkormányzat eladdja két, lakóövezetté nyilvánításra kiszemelt telkét, amit magántulajdonú építési telkek határolnak, a kerület övezetársorolási kérelmet adott be a fővárosi közgyűléshez - írta 2004-ben a HVG újságírója, Rádi Antónia. A jobboldali vezetésű helyhatóság azt szerette volna elérni, hogy a zöldterület - városi közpark - besorolású két ingatlant lakóövezetté minősítse a főváros. A történet több évre nyúlt vissza: a helyi építési szabályzat szigora (másfél méteres magassági korlát) akadályozta meg 4 zöld - de építési övezetbe került - magántelek beépítését. Az építési korlátozásokba beleunt három család - amelyek a világháború előtti időktől az egyenként 400-500 négyszögöles ingatlanok tulajdonosai, de hosszú évtizedekig egy fillér hasznot sem láttak belőle - úgy döntött, „összeáll” Feith Zoltán vállakozóval, akinek kollégája egyikükkel szegről-végről rokonságot ápol. A szegedi vendéglátóiparban érdekelt Feith cége, a 2002-ben 24 millió forint üzemi veszteséget termelt - ugyanakkor egy rózsadombi társasház-beruházással már büszkélkedő - B. Soares Kft. vételi opciót kapott a telkekre, s a tulajdonosok nevében megküzdött a hatóságokkal. A cik születése idején a B. Soares Kft. építkezése már eldöntött ügynek látszott: a három ingatlanon egy családi házat, illetve egy hat- és egy négylakásos társasházat tervező kft-nél úgy vélték 2004-ben, hogy e két utóbbi építkezés egy éven belül befejeződhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem