Tetszett a cikk?

Tíz méter magas földkupacok és betonfalak magasodnak a gellérthegyi kristálybarlang néhai bejárata előtt. Az onnan fél méterre építkező B Soares Kft. ahelyett, hogy hozzáférhetővé tette volna, betemette a világszenzációt jelentő föld alatti képződmény bejáratát - írja a Magyar Hírlap.

Csak a rendőrség és természetvédelmi hatóság fellépésére voltak hajlandók abbahagyni a munkálatokat a Bérc utca 4/A szám alatt, ahol többszintes társasházat építenek. Az első kerületi önkormányzat munkatársai és a barlangászok döbbenettel tapasztalták a helyszínen, hogy betemették a tavaly decemberben felfedezett kristálybarlang bejáratát.

Adamkó Péter barlangász szerint, ha bebizonyosodik, hogy tönkretették a világon egyedülálló föld alatti képződményt, felmerül a szándékos környezeti bűncselekmény gyanúja. Hogy ez bekövetkezett-e, nem tudták megállapítani, mivel a barlangot nem lehet megközelíteni.

A Gellérthegy zöldjét védő I. kerületi önkormányzat eladdja két, lakóövezetté nyilvánításra kiszemelt telkét, amit magántulajdonú építési telkek határolnak, a kerület övezetársorolási kérelmet adott be a fővárosi közgyűléshez - írta 2004-ben a HVG újságírója, Rádi Antónia. A jobboldali vezetésű helyhatóság azt szerette volna elérni, hogy a zöldterület - városi közpark - besorolású két ingatlant lakóövezetté minősítse a főváros. A történet több évre nyúlt vissza: a helyi építési szabályzat szigora (másfél méteres magassági korlát) akadályozta meg 4 zöld - de építési övezetbe került - magántelek beépítését. Az építési korlátozásokba beleunt három család - amelyek a világháború előtti időktől az egyenként 400-500 négyszögöles ingatlanok tulajdonosai, de hosszú évtizedekig egy fillér hasznot sem láttak belőle - úgy döntött, „összeáll” Feith Zoltán vállakozóval, akinek kollégája egyikükkel szegről-végről rokonságot ápol. A szegedi vendéglátóiparban érdekelt Feith cége, a 2002-ben 24 millió forint üzemi veszteséget termelt - ugyanakkor egy rózsadombi társasház-beruházással már büszkélkedő - B. Soares Kft. vételi opciót kapott a telkekre, s a tulajdonosok nevében megküzdött a hatóságokkal. A cik születése idején a B. Soares Kft. építkezése már eldöntött ügynek látszott: a három ingatlanon egy családi házat, illetve egy hat- és egy négylakásos társasházat tervező kft-nél úgy vélték 2004-ben, hogy e két utóbbi építkezés egy éven belül befejeződhet.
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!