szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa legnagyobb kisebbségének, a cigányságnak a társadalmi integrációja összeurópai társadalmi ügy; minden kormánynak saját felelőssége, hogy az uniós irányelvek vagy saját stratégia alapján konkrét lépéseket tegyen főként az oktatás és a foglalkoztatás területén - fogalmazták meg egy, a témában rendezett nemzetközi konferencián szombaton Budapesten.

Az Európai Roma Kerekasztal című nemzetközi konferenciára Európa hatvan roma civilszervezetét hívták meg, hogy tájékoztatást kaphassanak a formálódó Európai Roma Stratégiai Terv kibontakozási lehetőségeiről, irányelveiről.

Az EPP-ED (Európai Néppárt-Európai Demokraták) Centre for Political Parliamentary Education and Training (CET) nevű szervezete által rendezett tanácskozás célja, hogy az Európai Néppárt munkájába bevonják a civil társadalmat, a stratégiai tervhez szakmai véleményeket hallgassanak meg, előzetesen megvitassák a legfontosabb kérdéseket.

Járóka Lívia európai parlamenti képviselő az általa kezdeményezett konferencia megnyitóján úgy fogalmazott: a roma politika mindig csak reagál, a romákról szóló párbeszédet nem ők irányítják, a roma programok tervezésébe, ellenőrzésébe nem vonják be a kisebbségi közösséget. A néppárti képviselő a szakmai fellépést hiányolja, mivel a romák véleménye, álláspontja nem kerül be kormányzati és európai intézményekbe. 

Milan Zver szlovén oktatási miniszter megjegyezte, Európa legnagyobb kisebbségének a szociális kirekesztéssel is meg kell küzdenie, és ennek leküzdésében lassú az előrehaladás. A következő generációt fel kell készíteni arra, hogy érvényesítse jogait. Az oktatás az első számú, legfontosabb út a szociális és társadalmi hátrányok ördögi köréből való kikerüléshez - fogalmazott a szlovén miniszter, megemlítve: országa tavaly az Európai Tanács soros elnökeként megerősíttette az európai uniós közösségek elkötelezettségét a megkülönböztetés ellen.

Az egész napos tanácskozáson megvitatják - a romák társadalmi integrációjának legfontosabb kérdései mellett - a gyermekkoldulás, a gyermekkereskedelem, a korai házasság, a női jogok, valamint a nők kényszersterilizációjának kérdéskörét is.

Franciaországban is romastratégia kialakítását sürgetjük

A gyermekszegénység elleni küzdelmet és a közös romastratégia kidolgozását sürgeti Magyarország az Európai Uniótól - hangsúlyozta pénteken Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az Európai Unió illetékes minisztereinek informális találkozóján a franciaországi Chantillyban. Az EU soros francia elnöksége nevében Xavier Bertrand francia szociális és munkaügyi miniszter ígértet tett arra, hogy az unió kiemelten fog foglalkozni a Magyarország által felvetett kérdésekkel, Románia és Görögország képviselői pedig felszólalásaikban támogatták a magyar álláspontot - mondta Korózs Lajos telefonon a kétnapos találkozót követően.    

Az európai szegénységi ráta szerint jelenleg 78-80 millió ember minősül szegénynek az Európai Unióban, s ebből 19-20 millió a gyermek. Magyarország ezért az egyik legfontosabb prioritásnak a gyermekszegénység elleni küzdelmet tartja, s az Európai Uniónak olyan módszerek bevezetését javasolja, amelyekkel a szegénység évente pontosan mérhető. 

"Az Európai Unió nem mellőzhet 20 millió fiatalt" - fogalmazott az államtitkár. A cél az, hogy belőlük egzisztenciával rendelkező, adó- és járulékfizető emberek legyenek, akik saját jogon kapnak juttatásokat és nem a társadalom eltartottjai - tette hozzá. A szegénység problémájához kapcsolódóan az államtitkár felszólalásában a közös európai romastratégia kialakítását is sürgette. Felhívta a figyelmet arra, hogy tíz évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy a romaügy a jórészt a kelet-európai országokból érkező több tízezer roma miatt az olasz belpolitikát is érinteni fogja. 

"Tíz év csak egy nap Európa történelmében" - hangsúlyozta az államtitkár arra utalva, hogy amennyiben tíz év múlva Horvátország és Szerbia is része lesz az Európai Uniónak, milliós nagyságrendben fog növekedni az európai romák száma. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne foglalkozzunk kiemelten a romaüggyel és nem engedhetjük meg, hogy Európának ne legyen egységes romastratégiája" - hangoztatta.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiricsi Gábor Itthon

Kamatrabszolgaság Magyarországon - uzsorások a cigánytelepen

A legnyomorultabb körülmények között élőkön is meg lehet gazdagodni, csak erőszak és arcátlanság kell hozzá. Feudalizmus, szolgaság és kizsákmányolás a magyarországi cigányok között. Cikksorozatunk első részét olvashatják.

Itthon

3 milliós büntetés, amiért nem vettek fel cigányokat

"Csak a magyar emberek mehetnek dolgozni, a cigányok nem kellenek” - ezzel utasított el telefonon egy budapesti munkaerő-kölcsönző cég képviselője három roma asszonyt, miután jelentkeztek a cég hirdetésére. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a céget egymillió, megbízójukat pedig kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte. A két vállalat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz (FB), amely azonban most elutasította a keresetet. A Roma Sajtóközpont jelentése.

Hét nap

Felmentett roma zenész

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) megismételt eljárásban első fokon felmentette a csoportosan elkövetett rablás...

hvg.hu Itthon

A Magyar Nemzet és a cigányok

Számukra norma a bűnözés, amit szinte az anyatejjel szívnak magukba; ahol többségbe kerülnek, ott a pusztulás lesz az úr; gyalázzák, gyűlölik a magyarokat; pedig soha ennyi pénzt nem kaptak az államtól, mint manapság – írta a polgári napilap a cigányokról. A cigányság világnapja szerdán, pénteken pedig rasszizmus elleni világnap. Ma kedd van Magyarországon.

MTI Kult

Az elhunyt Osztojkán Bélára emlékeznek roma politikusok

Hosszan tartó súlyos betegség után, életének 61. évében elhunyt Osztojkán Béla író, költő, újságíró - tudatta családja hétfőn. A roma közéleti személyiséget vasárnap érte a halál. A gyászhírt kommentáló roma vezetők és politikusok nem felejtették el megemlíteni Osztojkán közéleti szerepét, munkáját a roma közösségért.

MTI Itthon

Roma holokauszt konferencia Budapesten

A roma holokausztról rendeznek nemzetközi konferenciát július 31. és augusztus 3. között Budapesten - tette közzé honlapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Cigány vagyok, bulizhatok?

Face control - ízlelgette már ön is a kifejezést miközben egy szórakozóhely biztonsági embere mustrálta ruházatát és bőrszínét? A gyakorlat egyre elterjedtebb, de a diszkrimináció és a házirend gyakran - nem is olyan észrevétlenül - összecsúszik. Legutóbb egymilliós bírságot szabtak ki emiatt.

MTI Itthon

Mégsem lesznek gárdisták az okányi cigányok

Indoklás nélkül tagfelvételi kérelmének törlését kérte a Magyar Gárda Békés megyei szervezetének kapitányától Keresztesi Zoltán, ifjabb Keresztesi Zoltán és Balogh Levente a Békés megyei Okányból – írja a Békés Megyei Hírlap.

MTI Itthon

Surján: a segélyezés nem romakérdés

Surján László fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a szociális ellátórendszer „potyautasait” csak azután lehet büntetni, ha minden megtörtént a rendszerváltás után megszűnt egymillió munkahely visszaállítása érdekében.

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia