szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz hároméves költségvetés elfogadását javasolja a magyar EU-elnökséget megelőző években; az ezt tartalmazó törvényjavaslatot a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek - mondta a párt alelnöke vasárnap Budapesten.

A 2011-es magyar EU-elnökség előtt a Fidesz azt javasolja, hogy az Országgyűlés hároméves költségvetést fogadjon el, amely "rögzíti a felhasználható európai uniós forrásokat és a hazai forrásokat (...), biztosítja az átláthatóságot és biztosítja az ellenőrizhetőséget is" - mondta Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz országgyűlési képviselőjével, Nógrádi Zoltánnal tartott sajtótájékoztatón.
   
Nógrádi Zoltán közölte: a törvényjavaslat rögzíti a hároméves költségvetés elkészítésén túl az EU-elnökséggel kapcsolatos stáb kiválasztásának, képzésének feladatait, azokat a hazai és külföldi infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekre szükség van, valamint a logisztikai, biztonságpolitikai feladatokat. Meghatározták azokat a feladatokat is, amelyek olyan társfinanszírozási konstrukciókhoz kapcsolódnak, mint például a szponzorálás. Kitér a javaslat a pénzfelhasználás ellenőrzésére is, továbbá tízszázalékos tartalékkeret képzését írja elő a költségvetésben, valamint egyes az EU-elnökséghez kapcsolódó kormányrendeletek megalkotására is felhatalmazást ad ez a tervezet - tette hozzá.
   
Nógrádi Zoltán szerint ezzel a javaslattal olyan hiánypótló feladatot láttak el, amelyet sem a kormány, sem a Külügyminisztérium nem végzett el.

A tervezet benyújtását indokolva a Fidesz alelnöke elmondta: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításai alapján látható, hogy kisebbségi kormánynak az EU-források felhasználásában nagyon sok problémája van.     A Fidesz azt szeretné - közölte -, hogy legyen átlátható az a rendszer, amely a magyar uniós elnökségre felkészít, a Fidesz azt szeretné, "ha a kormányzati trükköknek, a költségvetési trükköknek a világából kikerülne, ezért javasolja a Fidesz a hároméves költségvetés elfogadását.
   
Nógrádi Zoltán az indokok között kitért arra is, hogy a Fidesz támogatta és folyamatosan sürgette annak az ötpárti egyeztetésnek a létrejöttét, amely az EU-elnökség stratégiai feladatai közül megfelelő alapot adna a nemzeti konszenzus megteremtéséhez.
   
"Legnagyobb döbbenetünkre a Külügyminisztérium ennek az ötpárti egyeztetésnek az összehívását ezen a nyáron bojkottálta" - jelentette ki, majd megjegyezte: ennek az egyeztetésnek kellett volna rögzítenie az EU-elnökség költségvetési feltételeit. Hozzátette: törvénytervezetüket azért készítették el, mivel az egyeztetés nem jött létre.
   
Iván Gábor a június végi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az elnökségi felkészüléssel kapcsolatos kérdésekben ötpárti egyetértés van a magyar parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását