szerző:
MTI/hvg.hu

Átfogó, az iskolai erőszak jelenségét feltérképező országos vizsgálatot indít jövő év elején az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala. Ezt egy csütörtökön rendezett konferencián közölte Aáry-Tamás Lajos biztos.

Az erőszakos viselkedés okait és hátterét a diákok és a tanárok egyidejű megkérdezésével fogják elemezni - mondta Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman, aki szerint a vizsgálat eltér a korábbiaktól, melyek javarészt csak az erőszakot elkövető vagy elszenvedő tanulók által elmondottakon alapultak. Aáry-Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, nem bűnbakot keresnek, hiszen az iskolai erőszak problémaköre túlmutat az iskolán, nem lehet és nem szabad a tanárokat felelőssé tenni.

A pedagógusok eszköztelenek az erőszak kezelésében - mondta Aáry-Tamás Lajos, hozzátéve: ombudsmani típusú intézményként a panaszok nyomán született javaslataikkal önmagában az egyént, az állampolgárt nem tudják segíteni. Az oktatási jogok biztosa úgy véli, a politikai elit által választott eszközök, például a Btk.- módosítás csak a könnyebb utat jelentik, de valódi megoldást nem nyújtanak. Véleménye szerint a büntetés „ultima ratio”, az utolsó utáni megoldás, ami akkor kaphat szerepet, ha más megoldás tényleg nincs.

Az erőszakos viselkedés kezelése összetett feladat, de a pedagógus nem lehet egy személyben rendőr, bíró, pszichológus, családsegítő - mondta a biztos, aki szerint a legfontosabb a különböző szakemberek munkájának összehangolása. A tanár feladata az, hogy tanítson, neveljen, figyeljen oda a gyerekre, és vegye észre, ha a magatartása deviáns. A probléma felismerését követően az erőszakos viselkedés kezelésére hivatott szakembergárda összehangolt munkája hozhat érdemi megoldást.

Aáry-Tamás minderről A biztonságos iskoláért program keretében rendezett csütörtöki konferencián beszélt, ahol minden előadó egyetértett abban, hogy az erőszakos cselekedeteket kiváltó okok nem az iskola falain belül keresendők. A program egy pályázat keretében arra kérte az általános és középiskolákat, hogy számoljanak be azokról a náluk honos jó gyakorlatokról, amik latba vethetők az erőszakos viselkedés ellen. A felhívásra érkezett 111 pályázatban megfogalmazott jó példákat a szervező Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet igyekszik valamennyi intézménnyel megismertetni.

Szüdi János, az oktatási tárca közoktatási szakállamtitkára szerint az iskolai erőszak semmilyen formájának nincs helye az intézményekben. Úgy véli, az intézmények a konfliktusokat gyakran elhallgatják, igyekeznek eltussolni, tartva attól, hogy jó hírnevükön csorba esik. Ennek következménye az, hogy az iskolák nem tudnak szembenézni a kiváltó okokkal. Szüdi szerint fontos, hogy a diákok érdekeltté váljanak a tanórákon való aktív részvételben. Az agresszió egyik kiváltó oka az unalom. A kirekesztettség érzése is vezethet erőszakhoz, a tanulócsoportok megkülönböztetése mindennapos jelenség – mondja a szakállamtitkár.

Az Alkotmánybíróság előtt fekszik egy népszavazási kezdeményezés, amely arról szól: egyetért-e a választópolgár azzal, hogy tanköteles gyermeket is ki lehessen tiltani az iskolából. Szüdi reményének adott hangot, hogy a kezdeményezés nem jut el a voksolásig, mert úgy látja, nem biztos, hogy a nemek száma képviselne nagyobb arányt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Iskolai erőszak

Április végéig készíti el javaslatait az a társadalomtudósokból, szakmai és szakszervezeti vezetőkből, biztonsági...

hvg.hu Helyi érték

11 éves kislányt erőszakolt meg 13 éves társa

Belső vizsgálatot rendelt el és rendőrségi feljelentést tett a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ, miután az egyik soproni lakásotthonban élő 13 éves fiú megerőszakolta 11 éves társát – írja a Kisalföld.

MTI Itthon

Iskolai erőszak: kísérleti program kiterjesztését szorgalmazzák

Az iskolán belüli erőszak mérséklődését eredményezhetné annak a szakmai programnak a budapesti, illetve országos kiterjesztése, amely jelenleg hat fővárosi iskolában zajlik kísérleti jelleggel - nyilatkozta a fővárosi önkormányzat bűnmegelőzési tanácsnoka.

MTI Plázs

Kriminológiai kutatás: elfogadott az erőszakos viselkedés

A fiatalok jelentős része úgy gondolja, hogy az erőszak hozzátartozik az élethez, az érvényesülésnek valamiféle szükséges eszköze - hangzott el az Országos Kriminológiai Intézetben, ahol a Látens fiatalkori devianciák című felmérés eredményét összefoglaló kötetet mutatták be.

MTI Karrier

Hogyan kell leszerelni az erőszakos diákokat?

Négyszáz német pedagógus vesz majd részt továbbképzésen márciustól decemberig egy európai programban, amelyen arra oktatják majd őket, miként reagáljanak az iskolákban adódó veszélyes helyzetekre, a diákok erőszakos viselkedésére vagy fenyegetőzésére.

Idén is fekvő padokat tesz a Deák tér mellé a Hello Wood

Idén is fekvő padokat tesz a Deák tér mellé a Hello Wood

Nem tud dönteni? Próbálja ki a zellertesztet!

Nem tud dönteni? Próbálja ki a zellertesztet!

Az európai cégek egyharmada ráfázik az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra

Az európai cégek egyharmada ráfázik az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra

Király Gábor szögre akasztotta a mackót

Király Gábor szögre akasztotta a mackót

Fontos változás jön a YouTube-ra, másként látszik majd a feliratkozók száma

Fontos változás jön a YouTube-ra, másként látszik majd a feliratkozók száma

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak