szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint most van esély a reformok kritikus tömegét elindítani, hiszen a társadalom érti, hogy szükség van erre, a politikusoknak pedig nincs vesztenivalójuk - olvasható a hétfői Népszabadságban megjelent interjúban.

Mint mondta, amikor válság van, könnyebb ezeket a reformokat megvalósítani. A társadalom elfogadóbb: mindenki tudja, hogy áldozatot kell hozni, és a felmérések szerint sokan készek is erre. A politikai osztálynak pedig kevesebb a veszíteni valója.

Bokros Lajos úgy véli, hogy a gazdaság akkor tud jól fejlődni, ha az állami szolgáltatók is kielégítik az igényeit, nem pedig a saját maguk fontosságát megőrzendő és emelendő, minden teljesítménykövetelmény nélkül az állami költségvetés köldökzsinórjára vannak fűzve. 

"Amíg az állam kifizeti a kórházak, egyetemek költségvetését, és cserébe nem állít teljesítménykövetelményt, ezek az intézmények, mint ördög a tömjénfüsttől félnek attól, hogy a piac igazolja a teljesítményeket, és Isten ellen való véteknek számít ilyen intézmények bezárásáról beszélni" - fogalmaz.

A volt pénzügyminiszter felteszi a kérdést: ha a vállalati szektorban üdvözítő volt a privatizáció, az egészségügyben miért ne lenne az? "Ma van egy mesterséges monopóliumként fölénk tornyosuló társadalombiztosítás. Az volna a feladata, hogy képviselje az érdekünket amikor orvoshoz megyünk. Ehelyett a szolgáltatók érdekeit képviseli velünk szemben. Ha verseny lenne a finanszírozásban, a magánbiztosítók a mi érdekeinket sokkal jobban képviselnék. Profitot pedig azzal érnének el, ha jól működnek, és olyan orvosokat választanak, akik megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtanak jó áron."

Bokros Lajos szerint a betegek ki fogják kényszeríteni a jó minőségű szolgáltatásokat. "Ha erre a magyar egészségügy képtelen lesz, akkor aki tud, elmegy külföldre. Akkor válik majd szét igazán tehetősekre és szegényekre a világ. Utóbbiaknak marad a hazai pocsék, a gazdagok pedig majd még jobban igyekeznek megkerülni a járulékfizetést. Hiszen nem kapnak majd érte semmit. A magyar intézmények háromnegyedére nem lesz szükség. A világ nem a magyar középszer megőrzésének irányába megy" - fogalmaz az interjúban a volt pénzügyminiszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Ennyire pesszimista csak a Bokros-csomag idején volt a lakosság

Az októberi történelmi mélypont után novemberben tovább zuhant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke, amely elsősorban az üzleti várakozások esésének következménye – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérése. A fogyasztói várakozások viszont novemberben már csak keveset romlottak. Igaz ennyire pesszimista csak a Bokros-csomag idején volt a lakosság.

Sorkövető

Vádirat a Fidesz ellen Bokros ürügyén

Mihancsik Zsófia újságírót felháborítja a magyar értelmiség maszatolása és sumákolása, ennél csak két dolgot rühell jobban: a Fideszt és annak elnökét, Orbán Viktort. Azt javasolja, hogy az intelligencia felelős része indítson kampányt azért, hogy a „tisztességes emberi gondolkodás, beszéd és magatartás elismert érték legyen”. Nem úgy általában, hanem a ’fideszes normákkal’ szemben.

MTI Itthon

Bokros: a gyógyítás a leggyengébb láncszem

Átfogó államháztartási reform nélkül elképzelhetetlen a gazdasági növekedés gyorsulása - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Buda-Cash Brókerház közös rendezvényén.

Koronavírus: Amerika álhírterjesztéssel vádolja az oroszokat

Koronavírus: Amerika álhírterjesztéssel vádolja az oroszokat

Volt szerelmeit is képes megpumpolni a humoros demokrata elnökjelölt

Volt szerelmeit is képes megpumpolni a humoros demokrata elnökjelölt

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak