szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési képviselő-választás mai, második fordulójában két és fél millió voksolót vártak az urnákhoz. Szavazni reggel 6 órától este 7 óráig lehetett abban az 57 választókerületben, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét. A részvétel mind az első fordulójában mért adatoktól, mind a korábbi választások második fordulójában mérttől elmaradnak.

A parlamenti választások április 11-i első fordulójában 119 egyéni választókerületben már eldőlt a mandátum sorsa, tizenkét megyében azonban voltak olyan választókerületek, ahol második fordulót kellett tartani. (A választás valamennyi győr-moson-soproni, hajdú-bihari, somogyi, tolnai, vasi, veszprémi és zalai egyéni választókerületben érvényes és eredményes volt.) A főváros 32 választókerületéből 21-ben szavaztak ma.

A választási részvétel messze elmarad a két héttel ezelőtti arányoktól. A 19 órai adatok beérkezéséig a 17:30-as részvételi adatok nyújtanak támpontot: a szavazásra jogosultak 41,89 százaléka járult az urnákhoz, míg két hete ugyanekkor 59,28 százalék ment el szavazni. (Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 50,20 százalék, a 2002-es választáson 67,87 százalék szavazott 17.30 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 57,63 százaléka voksolt 17.30 óráig.)

A második forduló igazi tétje az, hogy az első fordulóban fölényes győzelmet arató Fidesz-KDNP megszerzi-e a kétharmados parlamenti többséghez szükséges 258 mandátumot. Erre nagy esélye van: az első fordulóban 206 parlamenti helyet szerzett meg a pártszövetség, s a második fordulót tartó 57 választókerület közül is 56-ban a fideszes jelölt kapta a legtöbb szavazatot. Komolyabb visszalépési hullámra ezt követően sem került sor: négy választókerületben a szocialisták léptették vissza jelöltjüket, egy helyen pedig a Jobbik jelöltje lépett vissza egy független jelölt javára. (A "billegő körzetekről" szóló cikkünket itt találja.)  

A második fordulóban azok a jelöltek indulhattak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát. Ha nem volt legalább három ilyen jelölt, akkor a három legtöbb szavazatot szerző jelölt mérethette meg magát újra a 3150 szavazókörben. (Az edelényi, vagyis a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 8. számú választókerüöletben négy jelölt is átlépte a 15 százalékos határt, így mind a négyen indulhattak volna a második fordulóban, ám a Jobbik jelöltje itt lépett vissza Molnár Oszkár javára.)

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában az a jelölt nyeri el a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi jelöltre adott szavazatok már nem csúsznak fel az országos listákra, azok "elvesznek", ellentétben az első fordulóval. Ott ugyanis töredékszavazatként hasznosulnak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listáról ezek alapján e jelöltek pártjai mandátumot kaphatnak. Az országos listáról "alapból" 58 mandátumot osztanak ki, ám a mostani választáson 6, a területi listáról "felcsúszó" mandátummal együtt már 64 képviselői hely vár elosztásra. 

A második forduló akkor érvényes (egyéni választókerületenként külön-külön), ha azon a választópolgárok több mint negyede részt vesz, és az egyik jelölt több szavazatot kap a többinél. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell kiírni. Előbbiek közül az első feltétel már teljesült, minden választókerületben eegendő számú voksoló jelent meg ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás.

Annak, aki nem a lakóhelye szerinti településen kívánt szavazni, az első forduló előtt igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől. Ha valaki igazolást kapott, a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. Az első fordulóban, április 11-én 23 szavazókör - többségében budapesti - nem tudott bezárni este 7 órakor, mert még százak várakoztak arra, hogy leadják szavazatukat. Az elhúzódó voksolás miatt az OVI az első részeredményeket csak éjjel fél 11 körül hozta nyilvánosságra. Az OVI napközbeni tájékoztatása szerint a kritikus szavazókörökben ezúttal nem alakult ki sorbanállás. Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak az OVI azt ajánlotta, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az abban szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, e szerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, gyorsítva a szavazást.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnap este 7 óra után 20-30 perccel, amikor megindulnak az adatok a választókerületekből, elindítja az összesítő rendszert, így folyamatosan követni lehet majd, hogyan alakulnak a részeredmények. Az eredmények várhatóan este tíz óráig megismerhetők lesznek, kivéve azokon a helyeket, ahol esetleg elhúzódik a szavazás. Az 57 választókerület szavazóköreiben az adatok összesítése azért is gyorsabb lesz, mint az első fordulóban, mert már csak egyféle szavazólapot kell válogatni, hiszen már nincsen területi listás szavazás, csak egyéni. A jogorvoslatok lezárulta után, várhatóan legkésőbb május 15-ig kihirdetik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra