szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Összetartozás, hazaszeretet, boldog reménység és tettvágy" jellemezte 1956-ban Magyarországot - jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szombaton, az 54 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc tiszteletére Keszthelyen tartott ünnepség keretében.

A miniszter kifejtette: 1956 októberének követeléseit 1989 változásai valósították meg, "a következő lényeges fordulat hazánk életében az idei esztendő". Az áprilisi parlamenti választások után szentesítette az országgyűlés a nemzeti együttműködés nyilatkozatát, amely szerint "közös jövőnk tartóoszlopai a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend". A Nemzeti Erőforrás Minisztérium feladata az otthon, a család és az egészség feltételeinek megteremtése. "Az erőforrás az egészséges, tanult, társaival együttérző, testileg és lelkileg is edzett autonóm ember" - hangsúlyozta.

"Ilyen emberekkel lehet hatékonyan működtetni a versenyképes gazdaságot, amely alapfeltétele a munkahelyek megteremtésének". Az erkölcsi és kulturális hagyományok "felemelése és megtartása erősíti és gazdagítja a nemzetet, ezáltal gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul" - jelentette ki Réthelyi Miklós Keszthelyen, ahol több száz ünneplő jelent meg a Fő téren, és cserkészek sorfala és lovas huszárok tiszteletadása mellett tartották meg a megemlékezést.

"A fehér ember szobra"

Ünnepi beszédében a miniszter személyes élményeit is felidézte fel, ugyanis 1956 októberében a keszthelyi Vajda János Gimnázium negyedik osztályos tanulójaként élte át az akkori eseményeket. Arról beszélt, hogy már két nappal a forradalom kitörése után magyar katonák vezette tankok jelentek meg Keszthely központjában. Egyre nőtt a reménytelenségből kitörni akaró tömeg és a lelkesedés, s így vonultak végig a városon, ahol ledöntötték a Vörös Hadsereg emlékművet, és összetörték az épületeken elhelyezett vörös csillagokat. A Balatoni Múzeumból kihozták Festetics György gróf szobrát, amelyet a Fő téren a ledöntött szovjet emlékmű elé helyeztek. Saját emlékművet is állítottak, "az elesettekért és a reményért" felavatták a "fehér ember szobrát".

Réthelyi Miklós a november 4-e után kezdődött megtorlásokra úgy emlékezett, hogy abból szerencsés módon kimaradtak a gimnazisták, mert az akkori mezőgazdasági akadémia oktatóit és hallgatóit érintették leginkább a letartóztatások. "A gazdászok szenvedése váltotta meg a mi szabadságunkat", ami után évtizedekig a kádárizmus "reménytelen szürkesége", a fagyos félelem következett - fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Schmitt: a határon túl élőknek is joguk van a saját életükhöz

A magyarságnak a kisebbségben, az anyaország határain túl is joga van a saját életéhez, joga van a nyelvéhez, hagyományaihoz, kultúrájához - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Budapesten, mielőtt gratulált a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozatát elnyerő kitüntetetteknek.

MTI Itthon

Felvonták a köztársaság lobogóját a Kossuth téren

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 21. évfordulóján.

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros