szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

A Fidesz és a KDNP hétfő délelőtti közös frakcióülésén a kormánypárti képviselők egyhangúan úgy döntöttek, hogy támogatják Polt Péter legfőbb ügyésszé választását. A két frakció ugyancsak támogatja a költségvetést megalapozó úgynevezett salátatörvényt, valamint a 2011-es költségvetési törvényt. Mindezt Lázár János fideszes frakcióvezető közölte hétfő délutáni parlamenti sajtótájékoztatóján. Kiderült: Lázár a mosdóban is hajlandó interjút adni.

Lázár János úgy folytatta: az ellenzéki költségvetési indítványok közül többet – LMP-seket és jobbikosokat – támogatásra méltónak tartottak. „Az MSZP nem tett olyan javaslatot, amely az értékelhetőség szintjét megütötte volna” – tette hozzá. Újságírói kérdésre Lázár azt felelte: a közös frakcióülésen nem került szóba, hogy a Moody’s két osztályzattal leminősítette Magyarországot.

Kövér László házelnök vasárnapi, az Info Rádiónak adott interjúját idézve egy kolléga azt kérdezte Lázártól: támogatja-e Kövér azon fölvetését, hogy ne heti, hanem kétheti határozathozatali rendje legyen a Háznak. „Mi minden elképzelés megvitatása előtt nyitva állunk. Az álláspontunk egy dologban következetes és megváltoztathatatlan. Ez pedig az, hogy az ellenzéki jogoknak az […] Országgyűlésben minden héten érvényesülniük kell” – reagált a frakcióvezető.

„Polt Péter borítékolható megválasztása növeli-e annak az esélyét, hogy Gyurcsány Ferenc börtönbe kerüljön?” – kérdezte a hvg.hu a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjét. „Ne haragudjék, nem tudom megválaszolni ezt a kérdést, mert nem vagyok a Magyar Köztársaság bírája. Az igazságszolgáltatás fog ebben a kérdésben állást foglalni, úgy gondolom. Tiszteletben tartom a magyar bíróságok függetlenségét. Majd a független magyar bíróság el fogja dönteni, hogy az elmúlt évek kormányzati tevékenysége kapcsán van-e olyan bűncselekmény, amelyet Gyurcsány Ferenc elkövetett vagy sem.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy – tekintettel a legfőbb ügyész választására, ahol az összes képviselő legalább kétharmadának igen szavazatára van szükség – Orbán Viktor és a kíséretében lévő további három kormánypárti országgyűlési képviselő visszaér-e addig Rómából a Parlamentbe. „Természetesen. Szavazniuk kell, különben háromszázezer forint a bírság” – felelt Lázár János.

A már említett, az Info Rádió által jegyzett Kövér-interjúval kapcsolatban portálunk azt kérdezte Lázártól: mit szól Kövér óhajához, miszerint szeretné elérni, a politikusoknak csak akkor kelljen a Parlamentben nyilatkozniuk, ha arra felkészültek és vállalják a beszélgetést. „Eddig sem volt kötelező nyilatkozni: ha egy képviselő nem volt erre hajlandó, az újságírók nem kötelezhették erre” – tettük hozzá. „Az interjút nem hallottam. Házelnök úrnak a Ház vezetésére és működtetésére vonatkozó szavait és tetteit mindig tiszteletben tartottam és tiszteletben is fogom tartani, ugyanakkor bármikor állok a sajtómunkások rendelkezésére, a folyosón, a liftben, a pincében, az emeleten, zárt helyiségben, nyílt helyiségben, a mosdóban, azon kívül, bárhol. Én nagyon szívesen állok az ön rendelkezésére, bármikor” – mondott finoman ellent Kövér Lászlónak a Fidesz frakcióvezetője.

Egy, a neve elhallgatását kérő, a Fidesz csúcsvezetéséhez tartozó politikus szerint pártja részéről „nincs olyan elvárás Polt Péterrel szemben”, hogy Gyurcsány Ferencet elvigyék. Ettől függetlenül forrásunk úgy gondolja: a volt miniszterelnök börtönbe kerül. „Baromság, amit Kövér mondott” – tette hozzá mindehhez interjúalanyunk. A Fidesznek esze ágában sincs saját képviselőit a parlamenti interjúadásokban korlátozni – közölte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken

Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken