szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiengedték Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt és több más előállított képviselőt péntek délután a budapesti Gyorskocsi utcai fogdából. Gyurcsány a fogda előtt újságíróknak azt mondta: nagyjából egy órát vártak a folyosón, amikor egy - vélhetően - rendőrnyomozó kiállított egy "nyúlfarknyi papírt", amely arra volt jó, hogy kiengedjék őket. Ezen a papíron ők panaszt tettek a rendőri intézkedés ellen - tette hozzá.

Elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált - mondta Gyurcsány. Mint mondta, az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak, egy természetes politikai gesztus.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei. Hozzátette, világos, hogy ez a kormány ezt nem fogja tudni csinálni; ma az LMP, míg holnap mások, civilek, szakszervezetek fognak elindulni, mert a "kormány rendszerével nem lehet együtt élni".

Gyurcsány Ferencen kívül már a DK többi előállított tagja, Vadai Ágnes, Molnár Csaba és Kolber István, valamint más ellenzéki képviselők is elhagyhatták a Gyorskocsi utcai épületet.

Kattintson képeinkért!
©

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országház ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntettek.

A rendőrség dél körülre a Parlament északi és déli kapujánál is feloszlatta a demonstrációt. A rendőrök több LMP-s és velük szolidáris MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is előállították a helyszínről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a rendőrség összesen 26 embert állított elő az Országgyűlés épülete előtt tartott demonstrációról, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van.

A közlemény szerint az Országgyűlés épülete elé, több helyszínre bejelentett demonstráció résztvevői és a hozzájuk csatlakozók közül többen leláncolták magukat a Parlament kapui elé, ezzel megakadályozva a be- és a kiléptetést, az Országgyűlés ülésének zavartalan megkezdését. "A demonstráció fő szervezője a cselekménytől elhatárolódott" - közölte a BRFK.

A rendőrség úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményt. Amikor az Országgyűlés a demonstrálók magatartása miatt valamennyi bejáraton keresztül megközelíthetetlenné vált, a rendőrség közbeavatkozott, és összesen 26 embert előállítottak - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó