szerző:
hvg.hu

Kármán András adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár távozik a Nemzetgazdasági Minisztériumból – tudta meg a hvg.hu több forrásból. Információnkat cikkünk megjelenése után hivatalosan is megerősítette a miniszterelnök szóvivője.

Kármán András távozását kormányzati forrásból is megerősítették. A hvg.hu-nak nyilatkozó források nem kívánták részletezni az államtitkár távozásának okait.

Cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter hivatalosan is megerősítette értesülésünket. December 1-jétől Kármán András tölti be az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatóságában a Magyarországnak járó helyettes igazgatói posztot, májustól pedig az EBRD egyik igazgatója lesz. Kármán így Urbán Lászlót, az EBRD igazgatóságának eddigi magyar tagját válthatja. Urbán László tavaly márciusban került be az EBRD igazgatóságába, ahol a magyar, a horvát, a szlovák és a cseh országcsoport igazgatóhelyettesi feladatait látta el. A EBRD-nél az országcsoportot jelenleg a cseh Klara Krol képviseli. A cseh mandátum jövő májusig szól, akkortól veszi át a feladatot a magyar igazgatósági tag. 

Timothy Ash, az RBS londoni elemzője a hírre küldött gyorskommentárjában azt írta, hogy Kármán távozása jelentős csapás az Orbán-kormány számára, mivel az államtitkár elismert tagja volt a gazdaságpolitikát alakító csapatnak, illetve megfogalmazása szerint az "agya/kidolgozója" volt a kormány gazdasági reformprogramjának - írta a Portfolio.hu.

Kényes helyzet

A miniszterelnök szóvivője nem részletezte az államtitkár távozásának okait. Elképzelhető, hogy ebben fontos szerepet játszanak azok a koncepcionális véleménykülönbségek, amelyek Kármán és a tárca más vezetői között feszültek tavaly óta.

A Hírszerző tavaly novemberben arról számolt be, hogy az említett véleménykülönbségek miatt Kármán már pár hónappal államtitkári kinevezése után „kakukktojásnak” számított a tárcánál.

©

Kármán Andrást 2010 júniusában nevezték ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkárává. Kinevezéséig a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi elemzési igazgatója volt, és összesen mintegy 13 évet töltött a jegybanknál. Helyzete ennélfogva már tavaly nyáron meglehetősen kényes volt a kormány és a jegybank között kialakult konfliktus időszakában. (Azóta ez a konfliktus még inkább elmérgesedett)

A Hírszerző kormányzati forrásai tavaly arról számoltak be, hogy Kármán sokkal liberálisabb, piacbarát gazdaságpolitikát támogatott, mint a Matolcsy György vezette NGM főárama, inkább ahhoz az irányhoz sorolható, amit Szapáry György, Járai Zsigmond és Varga Mihály képviselt korábban a Fideszben és a párt holdudvarában.

A nézetkülönbségek nyomán már tavaly év végén arról lehetett hallani, hogy Kármán távozik a tárcától. Tavaly év végén közvetlen környezetében többeknek azt mondta, hogy a magyarországi ügyek már nem rá tartoznak, csak az uniós kérdésekkel foglalkozik. Utóbbi azzal függött össze, hogy Kármánt az uniós elnökség idejére az Ecofin (az EU tagországok pénzügyekért felelős minisztereinek tanácsa) felügyelete alatt álló munkacsoport vezetésével bízták meg.

Azóta sem javult a viszony

Az NGM azonban akkoriban cáfolta, hogy ez az államtitkár távozását jelentené. Mint a tárca írta, „Kármán András adó- és pénzügyekért felelős államtitkár nem távozik posztjáról, Kármán András és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter között semmilyen koncepcionális nézetkülönbség nincs, a tárca pedig továbbra is számít Kármán András munkájára”.

A hvg.hu kormányzati forrásból úgy tudja, hogy Kármán és a tárca politikai vezetői között azóta sem javult a viszony, és az elmúlt hónapokban szoros kontroll alatt tartották Kármán Andrást és csapatát.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Gazdaság

Orbán: csak az kap szocpolt, aki dolgozik

Legkevesebb két gyerek után jár a jövőben a szocpol. Igazolni kell azt is, hogy az egyik szülőnek van bejelentett munkája és nincs köztartozása. A vissza nem térítendő támogatás mértéke függ a gyerekek számától, a leendő lakás nagyságától és az energiahatékonyságtól. A miniszterelnök meghirdette az első Orbán-kormány idején megismert Fészekrakó-program újabb változatát, amelyet bajba jutott hitelesek is igényelhetnek.

MTI Itthon

LMP: Navracsics a kormányt okolta a 300 forintos euróért

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes 2009-es kijelentéseiben – még ellenzéki képviselőként – az akkori kabinetet tette felelőssé a 300 forintos euróárfolyamért és lemondásra szólította fel a kormányt – emlékeztetett az LMP.

hvg.hu Gazdaság

Elszáll a hiány - a kormány bevallotta Brüsszelnek

Durván elszáll a 2011-es költségvetés pénzforgalmi hiánya – erről számolt be a kormány Brüsszelnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem adott magyarázatot a több mint 300 milliárd forintos különbségre.

hvg.hu Gazdaság

Orbán vesztésre áll az államadósság elleni háborúban

Jelentősen csökkenthette volna az államadósságot a kormány az államosított nyugdíjvagyonnal, ehelyett most ott tart, hogy egy kisebb adósságcsökkentés is csak nagy szerencsével sikerülhetne. A nyugdíjpénzből ugyanis nem sok maradt erre, pedig a kormány a MÁV és a BKV adósságát nem vállalja át, de nem váltotta ki a PPP-szerződéseket sem.

InfoRádió Gazdaság

Orbán és Matolcsy is elhagyják ma az országot

Háromnapos látogatásra utazik ma Szaúd-Arábiába Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfőt elkíséri Matolcsy György nemzetgazdasági, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és több üzletember.

MTI Gazdaság

Matolcsy: 1,5 milliárdot hozhat a fordított adózás a mezőgazdaságban

A nemzetgazdasági miniszter szerint a mezőgazdaságban a gabonafélék, az olajos magvak, az élő baromfi és sertés, valamint a bontott baromfi és sertéshús az a kör, amelynél a fordított adózás bevezetése pozitív hatásokkal járhat. A bevezetése 1,2-1,5 milliárd forintos bevételt is hozhatna havonta a büdzsének.

MTI/hvg.hu Gazdaság

"Ezermilliárdos megszorítás" – kiakadt az ellenzék a költségvetésen

Bírálta a parlamenti ellenzék a Matolcsy György által pénteken bejelentett költségvetést, az MSZP szerint tarthatatlanok lesznek a keretszámok és pótköltségvetésre lesz szükség, míg az LMP szerint ez "egyszerű pénzbehajtás" és egy ezermilliárdos megszorítócsomag. A Jobbik szerint zátonyra futott a kormány gazdaságpolitikája.

Eltűnt egy 9 éves kisfiú Budapesten

Eltűnt egy 9 éves kisfiú Budapesten

Kizárták a Chelsea-t az átigazolási piacról

Kizárták a Chelsea-t az átigazolási piacról

A munkamánia 7 figyelmeztető jele

A munkamánia 7 figyelmeztető jele

Szegő Péter: Tatárszentgyörgy tíz év után

Szegő Péter: Tatárszentgyörgy tíz év után

Visszakoznak a tudósok: lehet, hogy mégsem jó ötlet a laborhús

Visszakoznak a tudósok: lehet, hogy mégsem jó ötlet a laborhús

Üres volt a szökött rab pisztolya

Üres volt a szökött rab pisztolya