szerző:
Csikász Brigitta

Fegyelmi eljárás indult a büntetés-végrehajtás részéről Püski Lászlóval, az államtitoknak minősített kémügy egyik gyanúsítottjával szemben még előzetes letartóztatása idején, mert egy mobiltelefont találtak a zárkájában – tudta meg a hvg.hu. A BvOP sajtóosztályán nem nyilatkoztak az ügyről,arra hivatkoztak, az személyes adatnak minősül. Úgy tudjuk, az eljárás megszűnt, mert nem derült ki, hogy kié volt a készülék.

A rácsok mögött sem volt elzárva a külvilágtól a kémügyben és az Eclipse-ügyben is érintett Püski László? - értesüléseink szerint ez is elképzelhető, mert a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben előzetes letartóztatásban lévő férfi zárkájában mobiltelefont találtak egy ellenőrzés alkalmával.

Püski Lászlónak, a kémügy harmadrendű vádlottjának előzetes letartóztatását április 5-én szüntette meg a Debreceni Törvényszék és rendelte el házi őrizetét, csak úgy, mint társa, az első rendű vádlott Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) – ma Alkotmányvédelmi Hivatal – korábbi főigazgatója esetében. Ismert, a Budapesti Katonai Ügyészség által tavaly indított büntetőeljárás további vádlottja Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatalt 2007 és 2009 között vezető Laborc Sándor. A vádhatóság szerint a Galambos Lajos által elkövetett kémkedés felbujtója Szilvásy György volt, Püski bűnsegédként vett részt abban. Laborc Sándor ellen pedig kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásért emeltek vádat.

Zárkában talált mobiltelefon?

Ebben az ügyben, de minden más bűntettben is veszélyeztetheti a büntetőeljárás sikerét, ha az előzetes letartóztatásban lévő a megengedett kapcsolattartásnál bővebben tud hozzátartozóival, ügyvédjével, vagy esetleg az ügyben érintettekkel – tettestársakkal, tanúkkal – beszélni és egyeztetni. Ezért a büntetés-végrehajtási intézetekben folyamatosan szűrik a fogva tartottakhoz beküldött csomagokat, illetve keresik azt, van-e a zárkában elrejtett mobilkészülék. Úgy tudjuk, egy ilyen ellenőrzés során találtak mobiltelefont Püski László zárkájában, amelyen két másik emberrel osztozott. A kémügy vádlottját egyébként kiemelt biztonsági fokozatban tartották az intézeten belül.

A három férfi közül Püski László és Kátai Béla ellen indított fegyelmi eljárást a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézet vezetője. Értesüléseink szerint azonban az eljárás már megszűnt. A vizsgálatot azért indították el, mert beazonosítható volt, hogy zárka lakói használták a telefont. A fegyelmit végül mégis megszüntették, mivel a telefon a zárkában került elő, nem pedig a két férfitól. Ők pedig – úgy tudjuk – azt mondták, nem az övéké a készülék, azt valószínűleg a zárka korábbi lakói hagyták ott.

Püski László
©

Korábban többször elhangzott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részéről, hogy folyamatosan nézik azt, bejut-e a fogva tartottakhoz mobilkészülék. A telefonok jó negyede csomagban érkezik, ezeket könnyen kiszűrik. Amennyiben mégis eljut mobil a fogva tartottakhoz és bebukik vele, akkor nem csak vele szemben indul eljárás, hanem a parancsnok a bv-sekkel szemben is feljelentést tesz, ám ezek az eljárások nagyrészt nem járnak eredménnyel. Tavaly egyébként – a BvOP adatai szerint – 511 telefon került elő a zárkákból, 2010-ben 630, az azt megelőző évben pedig 837.

A hírhedt és titkos kémügy

A büntetőeljárás államtitoknak minősül, a tárgyalás zárt ajtók mögött folyik, így az ügy hátteréről, hogy kinek és milyen okból kémkedtek a vádlottak, már ha az valóban megtörtént. Korábban felidéztük Laborc Sándor, volt NBH-főigazgató egyik interjúját, amelyben a Mucuska-ügyet – egy, a román titkosszolgálatnak információt szállító házaspár esetét – is említi. Az NBH-ban a történtek után mintegy száz hivatásost vetettek hazugságvizsgálat alá, hogy megtalálják az ügy kiszivárogtatóját. "Leszögezném, hogy nem a szolgálatok szivárogtattak. Voltak olyan érdekcsoportok, amelyek komoly erőfeszítéseket tettek bizonyos információk megszerzésére, és sajnos akadt olyan kolléga, aki… Nos, inkább nem használom azt a kifejezést, hogy prostituálódott. De hogy értse, miről van szó: például látható személyi átfedés a Mucuska-gate és az UD Zrt.-ügy között. Az a munkatárs, aki annak idején érintettje lehetett a Mucuska-ügynek, szerepel abban a feljelentésben, amit tavaly (2008-ban – a szerk.) az adatgyűjtési ügyben tettem a rendőrségen."

Ezzel a poligráfos vizsgálattal kapcsolatban merülhetett fel az, hogy az azt végző társaság, a Zömök Kft. – Püski László cége – idegen állam (Oroszország?) érdekeit kiszolgálva gyűjthetett információt az NBH-nál. Mivel Galambos Lajost vezető személy által elkövetett vesztegetéssel is meggyanúsították, amely ügyben korábbi cikkeink szerint érintett lehet az előzetes letartóztatásban lévő Földesi-Szabó László (az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője csempészet miatt első fokon hét évre ítélt vezetője) és üzlettársa, Jakubinyi Róbert, felmerült az a lehetőség is, hogy Mol-részvényeket játszott az oroszok kezére. ()

Püski László ellen egyébként adócsalás miatt is eljárás folyik, még pedig az Eclipse-üggyel kapcsolatban. A pénzügyőrség erről azt mondta, hogy gyanújuk szerint a Zömöknek – mint az Eclipse Zrt. alvállalkozójának – kulcsszerepe volt abban, hogy az összességében tízmilliárd forintos, nemzetbiztonsági okokból titkosított informatikai közbeszerzéseket elnyert Eclipse 8,1 milliárdja után járó áfának nyoma veszett.  Emiatt jelentős adócsalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Püski Lászlóval szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress Itthon

Vádat emeltek Eclipse-ügyben

Benyújtotta a vádiratot a Fővárosi Főügyészség a bíróságra az Eclipse Zrt. ügyvezetőjével és 11 bűntársával szemben - közölte a HavariaPress.

Klubrádió Itthon

Hosszú évtizedekig titokban maradhatnak a kémügy részletei

Valószínűleg még hosszú évtizedekig titokban maradnak az idén nyáron kirobbant titkosszolgálati botrány részletei. A különböző médiumok feltevései javarészt információmorzsákon alapuló találgatások, azt azonban mindenki tudni véli, hogy a szálak egészen Moszkváig vezetnek. Az ügyről Földi László, a hírszerzés egykori műveleti igazgatója beszélt a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában.

Csikász Brigitta Itthon

Kémügy: Mucuska poligráfja lehet Gyurcsány embereinek végzete?

A kémügy elcsendesedett, újabb információk egyelőre nem kerültek napvilágra. Folyik a nyomozás, de lévén államtitok, ennél többről hivatalosan nem is fogunk értesülni. Mindeközben teljesen feledésbe merült – legalábbis úgy látszik – a kémkedéssel gyanúsított volt nemzetbiztonsági főigazgató, Galambos Lajos idején nagy visszhangot kiváltó Mucuska-ügy.

hirado.hu Itthon

"Nincs kémügy, ha Szilvásyék szabadlábon védekeznek"

Földi László szerint örökre titkosítani kellene a kémügy anyagát. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója a Duna Tv Közbeszéd című műsorában azt mondta, nem az anyagok tartalmát kell nézni, hanem azt, hogy olyan módszerek derülhetnek ki, amelyek nem tartoznak a közvéleményre.

hvg.hu Itthon

A kémügy új szereplője a Zömök Kft. főtulajdonosa?

A Magyar Nemzet és a Hír Tv szerint az államellenes bűncselekmények miatt folytatott nyomozás negyedik gyanúsítottja vélhetőleg egy biztonsági cég társtulajdonosa, P. László, akinek az édesanyja és üzlettársa is orosz származású. A férfi – a cégnyilvántartás adatai alapján – az a Püski László lehet, aki az Eclipse-botrányba belekeveredett egyik cég, a Zömök Kft. fő tulajdonosa.

MTI Itthon

Az Eclipse nem fizetett be 1,35 milliárd áfát

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki – írta a Fővárosi Főügyészség indítványára hivatkozva szombati számában a Népszabadság.

MTI Itthon

MSZP: hozzák nyilvánosságra a kémügy vádjait

Lendvai Ildikó szerint az ügyészségnek nyilvánosságra kellene hoznia a volt titkosszolgálati vezetőket érintő vádakat. A szocialista politikus erről szombati budapesti sajtótájékoztatóján beszélt kérdésre válaszolva.

MTI Itthon

Eclipse-ügy: az elsőrendű vádlott tagadta bűnösségét

Tagadta bűnösségét a milliárdos áfa-csalás miatt a Fővárosi Törvényszéken kedden megkezdődött Eclipse-ügy elsőrendű vádlottja, Deák Endre. Májusban tanúk meghallgatásával folytatódik a nemzetbiztonsági vonatkozásokat is érintő per, amelynek negyedrendű vádlottja a titkosszolgálati vezetők ellen kémkedés vádjával folyó eljárásban is megvádolt, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Püski László.

Nehezen alszik el a gyereke? Ezek a tippek segíthetnek!

Nehezen alszik el a gyereke? Ezek a tippek segíthetnek!

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Karácsony "a budapestiekhez fordul" a stadionberuházások ügyében

Karácsony "a budapestiekhez fordul" a stadionberuházások ügyében