szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután Kövér László meghívását az izraeli parlament elnöke visszavonta, Áder János köztársasági elnök megy el a jeruzsálemi Raoul Wallenberg megemlékezésre.

Szerdán kapott hivatalos meghívót Áder János köztársasági elnök az izraeli államfőtől a jeruzsálemi Raoul Wallenberg-megemlékezésre. Áder János - aki erről az InfoRádiónak nyilatkozott - elfogadta a meghívást és nagy várakozásokkal tekint a találkozó elé.

Mint ismert: a The Jerusalem Post című izraeli lap vasárnap azt írta, hogy az izraeli parlament elnöke visszavonta az Országgyűlés elnöke meghívását, mert Kövér László részt vett a Nyirő József "nácibarát író" emlékére tartott rendezvényen. "Ön úgy döntött, hogy részt vesz ezen a megemlékezésen, és ezzel nyíltan szolidaritást vállalt egy olyan személlyel, akinek a pártja, a magyar kormány keretein belül, együttműködött a német náci gyilkosokkal a zsidó nép megsemmisítésére irányuló programjuk megvalósításában" – írta Kövér Lászlónak írt levelében Reuven Rivlin izraeli házelnök at Atv.hu szerint.

Áder János
©

Veress László, a házelnök kabinetfőnöke ugyanezen a napon azonban közölte, hogy Kövér László néhány nappal korábban, a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül jelezte: szervezési okok miatt nem ő, hanem Áder János képviseli majd Magyarországot az izraeli megemlékezésen.

Az atv.hu kérdésére azonban a Kneszet szóvivője, Jotam Jakir azt közölte, hogy az említett levelet június 20-án küldték el Kövérnek, és ő csak ez után, 21-én jelezte, hogy "technikai okok miatt" mégsem ő, hanem Áder János érkezik Jeruzsálembe. Ebben a levélben - mondta a szóvivő az atv.hu-nak - nem reagáltak azokra a kifogásokra, amelyek miatt Reuven Rivlin visszavonta Kövér úr meghívását.

Az izraeli külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy Kövér László már nem meghívottja a rendezvénynek. Hétfő délután az Országgyűlés Hivatala viszont közleményt adott ki, amely szerint Reuven Rivlin, a Kneszet elnökének Kövér Lászlónak írt levelét az izraeli nagykövetség hétfőn, június 25-én 11:44 órakor küldte el az Országgyűlés Hivatalához.

"Úgy látom, történt itt valami félreértés, legalábbis egy diplomáciai malőr. Hadd értékeljük ezt kellőképpen, ha hazaértünk, és meglátjuk, hogy ebből mi következik" - mondta szintén hétfőn Áder János Brüsszelben az esettel kapcsolatban.

Az államfő - az InfoRádió Aréna című műsorának adott, teljes terjedelmében csütörtök este hét órától hallható interjújában - elmondta, ott lesz a megemlékezésen, és nagy várakozással tekint a tárgyalás elé Simon Peresz izraeli államfővel. "Miután köztársasági elnökként vállaltam a Wallenberg-év fővédnöki tisztét, mi sem természetesebb, mint hogy ezt a felkérést elfogadom" - fogalmazott az államfő a rádió honlapján délután közzétett interjúrészlet szerint.

A Wallenberg-megemlékezést júliusban, a zsidómentő svéd diplomata születésének századik évfordulóján rendezik Jeruzsálemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

5 ötlet, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon

5 ötlet, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon