szerző:
MTI

Hétfőn vagy legkésőbb kedden érkezhet haza az a három magyar, akiket augusztus közepén raboltak el Szíriában, a hétvégén azonban kiszabadultak a fogságból. Erről a Terrorelhárítási Központ főigazgatója beszélt hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hajdu János elmondta: a három férfi - akiket tárgyalásos úton szabadítottak ki - a körülményekhez képest jó fizikai állapotban van, mentálisan azonban megviselte őket a fogva tartás.

"Egy közel két hétig tartó és egy óraműpontossággal végrehajtott műveletnek a végén vagyunk, amikor is azt mondhatjuk, hogy a fogva tartásból a foglyokat sikerült úgy kiszabadítanunk, hogy nem kellett értük pénzt fizetni, nem sérültek" – mondta a TEK főigazgatója. Hozzátette, hogy a kiszabadítás nem fegyverrel, hanem tárgyalásos úton történt.

Arra a kérdésre, hogy mit csinálhatott Szíriában a három magyar - akik korábban rendőrök voltak -, Hajdu János azt válaszolta: valószínűsíti, hogy azt, amihez értettek, a kutyakiképzést.

A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, hogy a magyarokkal együtt elrabolt három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, és a lap információi szerint ők napokon belül szintén Magyraországra érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A napilap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, és vélhetőleg menedékjogot kér.

Ezzel kapcsolatban a magyar terrorelhárítók főigazgatója azt mondta: ha a három szír is Magyarországon lesz majd, őket is meghallgatják. A tartózkodási engedélyek kiadása a bevándorlási hivatal hatáskörébe tartozik. "A TEK jelenleg három magyarral foglalkozik, az ő menekítésüket intézi" – tette hozzá.

Utcai harcok nyoma Szíriában
©

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke - a TEK krízisközpontjának a Miniszterelnökséghez eljuttatott jelentése alapján - vasárnap közölte, hogy már a Terrorelhárítási Központ kizárólagos felügyelete alatt van a Szíriában augusztus 13-án elrabolt három magyar.

Hajdu János szombaton jelentette be a három magyar kiszabadítását és azt, hogy mindhárman jól vannak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?