szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önmagában a játékgépek betiltásával nem lehet felvenni a harcot a szerencsejáték-függőséggel, ami egyes szakértők szerint a legveszélyesebb szenvedélybetegség - csak Magyarországon százezer embert és azok közvetlen környezetét érintheti. Ha a beteg nem kap külső segítséget, akkor hiába a tiltás – vélik a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők.

Csak a játékkaszinókban működhetnek a jövőben nyerőgépek – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn benyújtott előterjesztését kivételes sürgős eljárásban kedden már jóvá is hagyta a parlament. Az előterjesztés indoklása szerint a tilalommal csökken majd a szerencsejáték kedvezőtlen hatásait elszenvedők köre.

A szenvedélybetegség egy krónikus betegség, amelynek két fajtáját különböztetik meg a szakértők. Az egyik az anyaghoz (például cigarettához, alkoholhoz, droghoz) kötött függőség, míg a másik esetben a beteg egy viselkedés rabja lesz. Például a munkájáé, a vásárlásé vagy éppen a játéké. "A betegség lényege a kockázatmegítélés zavara, a feltétlen hit a »biztos szisztémában«. E szenvedély megnyilvánulásának jellegzetes fázisai vannak: a beteg a játék előtt fokozódó késztetést, feszültséget érez, a játék alatt örömérzés, izgalom tölti el, s végül – a veszteség miatt – erős bűntudat gyötri. (…) Ha nyernek, akkor azért játszanak tovább, hogy nyerjenek, hiszen »nyerésben« vannak, ha veszítenek, akkor azért, hogy visszanyerjék a veszteségeiket. Ez ördögi kör, melyből nincs kiszállás" – olvasható a Németh Attila és Vandlik Erika szerzőpáros által írt A kóros játékszenvedély: Minden vagy semmi! című munkájában.

©

A Magyar Szerencsejáték Szövetség 2008-ban kétszázezer főre becsülte a betegek számát (ekkor 30 ezer játékgép és 16 ezer játékterem működött az országban), míg a Szonda Ipsos egy évvel későbbi kutatása százezer függőt valószínűsített. Az ELTE és a Corvinus egyetem 2007-es országos reprezentatív kutatása alapján a függők aránya a felnőtt populációban 1,4 százalék, s további 1,9 százalék problémás, de még nem függő játékos. Igaz, nemcsak ennyi a szenvedők száma, hiszen a betegség a beteg környezete, elsősorban a családtagok életét is megkeseríti: egy 2000-ben készült kutatás szerint évente 20-25 százalékkal nő a szerencsejáték-függők száma, a közvetve érintett családtagokkal együtt pedig majd félmilliónyian szenvednek ettől.

Nem elég

Azt, hogy a szerencsejáték-függőség súlyos társadalmi probléma, senki nem vitatja. Szakértők szerint azonban önmagában a nyerőgépek betiltása nem gyógyítja meg a betegeket. „Amióta Magyarországon megszaporodtak a játékgépek, nyerőautomaták, azóta többen fordulnak orvoshoz ezzel a problémával. A játékgépek betiltása rövid távon segíthet a problémán. Ismert tény például, hogy az USA bizonyos államaiban, ahol korlátozott számban vannak fogadási és játéklehetőségek, kisebb a betegség előfordulási gyakorisága is, de a lehetőség visszaszorítása önmagában nem változtat az egyénben rejlő hajlamon” – mondta a hvg.hu-nak Dr. Nagy Szilvia pszichiáter. A szakember szerint a betegség kezeléséhez mindenképpen szükség van külső segítségre, illetve a pszichiátriai ellátórendszer fejlesztésére.

„A játékra biológiai, azaz örökletes adottságok is hajlamosítanak, például a noradrenerg (agyi hírvivő molekulák) rendszer zavara. Így tehát az erre ható gyógyszerek hatékonyak lehetnek. A pszichoanalitikus felfogás szerint a kényszeres játszók nyerési bizonyossága a gyermekkori mindenhatóság érzésből és a büntetés iránti tudattalan szükségletből ered, ezért hatékony az analitikus alapokon nyugvó egyéni pszichoterápia. Jók az eredmények a kognitív viselkedésterápiával is, mely arra helyezi a hangsúlyt, hogy megszakítja a játékszenvedély ördögi körét. Sokszor van szükség családterápiára is. A Névtelen Alkoholisták mintájára működnek a Gambler’ Anonymus önsegítő csoportok, ezek is hatékonyan segíthetnek” – magyarázta a szakember.

©

Ellentmondásos szakpolitika

Azok a szerencsejátékok a legveszélyesebbek, amelyek gyors ciklusúak, tehát rövid időközönként, pillanatok alatt lehet újra fogadni, és amelyeknél gyorsan megtudja a játékos az eredményt, tehát azt, hogy nyert-e vagy sem – mondta a hvg.hu-nak Demetrovics Zsolt pszichológus-addiktológus. Márpedig a nyerőgépek ilyenek, hiszen néhány másodpercenként lehet újra és újra játszani. Csakhogy ugyanilyenek – ha nem gyorsabbak – az online szerencsejátékok is (például az internetes póker vagy élő fogadások), márpedig utóbbiakat nem tiltották be, mi több, éppen azt reméli a kormány, hogy a nyerőgépek miatt kiesett bevételt ezekkel pótolják majd. Nagy Szilvia és Demetrovics Zsolt is arra hívta fel a figyelmet, hogy a játékszenvedély gyakran társul alkohol- és drogfüggőséggel, illetve depresszióval, tehát ha nincs lehetőség a játékra, akkor a beteg állapota ez irányba is romolhat. Márpedig a játékfüggők között nagy számban találkozhatunk alkoholistákkal is.

„Bár azoknak valóban segíthet a tiltás, akik éppen leszokóban vannak, hiszen a nyerőgépek elérhetősége csökken, azonban más játékok maradnak, s valószínű ezek felé, vagy akár az egyéni addikciós zavarok felé lesz elmozdulás. Komplex stratégiára lenne szükség, amelynek eleme lehet a szabályozás módosítása is, de ki kell, hogy egészüljön ez a pszichológiai-pszichiátriai problémakezelési eszközökkel is. Ez egy betegség, márpedig betegséget nem lehet törvénnyel gyógyítani” – magyarázta Demetrovics. A szakértő szerint ráadásul eléggé ellentmondásos a kormányzat szenvedélybetegségekkel kapcsolatos politikája. Míg ugyanis a játékfüggést és az illegális droghasználatot drákói szigorral sújtja, addig a hasonlóan veszélyes alkoholbetegséggel szemben „elnéző”, a pálinka házi főzésének például zöld utat adott. Ez az ellentmondás főképp azért lehet gond, mert nem egyértelmű az üzenet, pont az a lényegi elem hiányzik belőle, hogy az emberek megértsék, hogy fontos lenne vigyázni az egészségükre.

Tizedére esett vissza gépek száma

A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. Lázár János – akkor még Fidesz-frakcióvezető – indítványára a pénznyerő automaták tételes adója november 1-jétől az addigi mérték öt-, illetve hatszorosával nőtt: havi 100 ezerről 500 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezerről 700 ezer forintra. Emellett bevezettek egy százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti – negyedéves – játékbevétel után kell megfizetni. Ennek mértéke 20 százalék lett.

 A játékadó emelése megtizedelte a pénznyerő automatákat: a megnövelt adóteher miatt számuk a 2011-es 22 ezerről 2 ezerre csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Szerencsejáték Szövetség: kiábrándultak a jogállamból a játékgépesek

A nyerőgépipar dolgozói számára megkérdőjeleződött a jogállamiság Magyarországon a parlament mai döntésével – foglalta össze a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke az iparágban dolgozó vállalkozók és munkavállalók szomorú következtetését. A Magyar Országgyűlés kormánypárti képviselői a nyerőgépek betiltása mellett ma megszavazták negyvenezer becsületes munkavállaló munkanélkülivé tételét, közel kétszázezer családtag megélhetésének elvesztését.

hvg.hu Itthon

Tétek törölve - Lázár politikai riválist lát a játékgépek mögött

Lázár Jánosnak nem szakad meg a szíve a játékgépes vállalkozókért, sőt, úgy látja: a szerencsejátékipar nemzetbiztonsági kockázata abban áll, hogy néhány nagyon gazdag ember politikai befolyást próbált szerezni. Az államtitkár állítja, hogy már korábban is be akarták tiltani a játékgépeket, de tavaly még meggyőzték őket a szerver alapú üzemelés előnyeiről.

Súlyosabb büntetést kért a főügyészség Vizoviczkire

Súlyosabb büntetést kért a főügyészség Vizoviczkire

Macron: "Ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal"

Macron: "Ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal"

Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők

Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők