szerző:
hvg.hu

A Tárki vezető kutatóját meglepte, hogy ennyi év után is komoly visszhangot tudnak kiváltani a pirézek. A nem létező népcsoportnak már alkotmánya és himnusza is van.

Meglepő, hogy ennyi év után is komoly visszhangot tudnak kiváltani a pirézek – modta Sík Endre, a Tárki vezető kutatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában annak kapcsán, hogy Ertsey Katalin LMP-s képviselő a jobbikos Novák Előd írásbeli kérdésére ironikusan azt válaszolta, hogy ő izraeli-piréz állampolgár.

Kik azok a pirézek?
A pirézeket a Tárki közvélemény-kutató cég munkatársai találták ki. A kitalált népcsoportot idegenellenességet vizsgáló felméréseikben használták először 2006-ban. A közvéleménykutató akkor azt mérte, hogy a válaszadók 61 százaléka szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, és közülük 59 százalék állította, hogy a pirézeket nem kellene befogadni. 2007 februárjában megismételték a felmérést, a pirézellenesség növekedett.

A Tárki vezető kutatója azt mondja: amikor először szerepeltették a pirézeket a kutatásaikban, senkinek sem tűnt fel, ma viszont már hatalmas rajongótáboruk van, akik elkészítették az alkotmányukat és a himnuszukat is. A szakértő elmondta: korábban egy államtitkár mutatkozott úgy be, hogy ő a magyar-piréz baráti kör tagja. Akkor még mosolygósabb idők voltak – tette hozzá.

A Tárki legfrissebb kutatásával kapcsolatban azt mondta: a bizonytalanok csoportjából és a kisebb pártokra szavazók közül került ki az a 7 százaléknyi bázis, amely az Együtt 2014 választói mozgalomra szavazna, ha most lennének a választások. A Tárki vezető kutatója szerint az biztosan kijelenthető, hogy az Együtt 2014 a választani nem tudók nagy tömegéből tudott valamennyit kiszakítani.

Mint megírtuk: Novák Előd jobbikos képviselő szerda este minden parlamenti képviselőnek emailben küldte el azt a levelet, amelyben tájékoztatást kér, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal. Ertsey Katalin ironikus levelet írt Nováknak, amiben azt írta, izraeli-piréz állampolgár, magyar állampolgárságát pedig megvásárolta kevéssel a jelöltsége előtt, valamint identitása is izraeli-piréz, egyszerre érzi magát képesnek a zsidó érdek, valamint a piréz életérzés képviseletére. Később elmondta: természetesen nem izraeli állampolgár, a levelével csak arra akart utalni, hogy Novák elvesztette a kontrollt.

A képviselő korábban arra hivatkozott, hogy Péterfalvi Attila megerősítette Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, amely szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat, így az erre vonatkozó tájékoztatást a képviselők kötelesek bárki számára megadni. A NAIH csütörtöki közleményéből azonban kiderül, magát a másik államot nem kell megnevezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet