szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 10-én az Oktatásért Felelős Államtitkárság megkezdte annak felmérését, hogy az iskolaállamosítások után melyik önkormányzat vonta meg a tanárok béren kívüli juttatásait. A kieső juttatásokat a költségvetésből pótolják - ígéri közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A kormánynak határozott szándéka, hogy a fenntartó váltás következtében egyetlen pedagógusnak se csökkenjen a jövedelme, éppen ellenkezőleg valamennyi iskolának, pedagógusnak és diáknak biztonságosabb legyen a helyzete - írta hétfői közleményében a Emmi Oktatásért Felelős Államtitkársága.

A 2012. december 31-ig fennálló rendszerben az iskolafenntartó önkormányzatok - ahol erre lehetőséget tudtak teremteni - különböző mértékű kiegészítő jövedelmet, ún. cafeteria jutatást adtak a pedagógusoknak. A 2013. január 1-jei állami fenntartásba vétel után egyes önkormányzatok továbbra is biztosítják a támogatásnak ezt a formáját, más önkormányzatok azonban ezt megvonták. A kormány ezekben a napokban vizsgálja a pedagógusokra vonatkozó cafeteria igen eltérő gyakorlatát és rendezi a szabályokat - olvasható a közleményben.

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság utasította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy sürgősen mérje fel a korábbi juttatások kedvezményezettjeit és nagyságrendjét, hogy a kieső támogatások pótlásáról a költségvetés gondoskodhasson.

A felmérés 2013. január 10-én megkezdődött, s ennek eredménye ismeretében a Kormány rövid időn belül meghozza döntését a juttatások odaítéléséről. A döntésről az érintetteket és a közvéleményt időben tájékoztatni fogjuk. A cél, hogy minden pedagógust azonos béren kívüli juttatások illessenek meg, s ez a juttatás ne attól függjön, hogy az adott önkormányzat az anyagi helyzete alapján mit engedhet meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry