szerző:
Dezső András

Folyik a helyezkedés a Jobbikban azért, hogy ki és milyen pozícióból induljon a 2014-es választásokon. Az viszont nem igaz, hogy a párt elkészítette volna már a listát a biztos befutókról – értesült több forrásból a hvg.hu. Forrásaink szerint 9-15 képviselői hellyel számol a pártvezetés, de reálisnak 12 mandátum elnyerését tartja, Gyöngyösi Mártonra pedig brüsszeli karrier várhat. Vona Gábor pártelnök szerint rosszak az értesüléseink és ideje lenne informátort cserélnünk.

„A Jobbik vezetése arra készül, hogy a lehető legjobb eredményt érje el a választásokon, és erre minden esélyünk meg is van” – mondta Vona Gábor a hvg.hu-nak. Lapunk azért kereste meg a párt elnökét, mert a szervezeten belüli, a vezetéshez közel álló forrásaink azt állították: a Jobbik elnökségének szűk magja 9-15 elnyert képviselői mandátummal kalkulál a 2014-es parlamenti választásokon, de reálisnak 12 helyet tart a megválasztott választási rendszer miatt. Mint ismeretes, csak országos lista lesz, területi nem, így ha valaki listán nem kerül be, csak egyéniben jöhet ez össze. Kérdés, hogy lesz-e elég olyan egyéni induló, aki esélyes.

©

Elméletileg erre lenne esély. Tiszavasvári térségében Fülöp Erik polgármesterként népszerű, csakhogy nem csak a Jobbik belső szabályzata tiltja, hogy valaki polgármester és országgyűlési képviselő legyen egyben, 2014-ben mindenkinek választania kell ebben az esetben. Forrásaink szerint ebben a körzetben várhatóan Gyüre Csaba méretteti majd meg magát, őt viszont a párton belül sokan "szétszórt embernek" tartják, ami ronthatja pozícióját, ráadásul a megye sem egységes vele kapcsolatban. Ózdon hagyományosan szintén erős a Jobbik, de ott Szegedi Csanád egykori ellenfele, a pártból kizárt, s a vezetéssel nyíltan szembeforduló Endrésik Zsolt okozhat kellemetlenséget, az újjáélesztett MIÉP színeiben. Ezen kívül Heves városának körzetében ért el jó eredményt még a Jobbik, információnk szerint ott most Sneider Tamás akar indulni, aki kifejezetten szociális témákat felvető kampánnyal gyúrna a választásokra.

Lista nincs, helyezkedés van

Noha nemrég az egyik, a Jobbikkal ellenséges szélsőjobboldali portál elhíresztelte, hogy létezik egy lista a párton belül a biztos parlamenti helyekre kinézett politikusokkal, forrásaink szerint ez nem igaz. Ugyanezt mondta lapunknak Vona Gábor is, aki szerint az elnökség tudatosan nem foglalkozik a lista ügyével, mert „egyszerűen nem aktuális”. Mint azt a hvg.hu-nak elmondta, idén a jelöltek kiválasztása és felkészítése a feladat. Forrásaink szerint az, hogy egyesek a lista létezését terjesztik, csak azt a célt szolgálja, hogy ez zavart okozzon a pártban, ahol valóban elindultak a pozícióharcok. Noha azt a nekünk információval szolgálók is megerősítették, hogy az elnökség egyáltalán nem foglalkozott még a listaállítás kérdésével, úgy tudjuk, szűk vezetői körben szóba kerültek nevek, pozíciók, kívánságok.

©

Értesülésünk szerint a párt erős emberei közül többen azt fontolgatják, hogy 2014-től nem lesznek képviselők. Közéjük tartozik Szabó Gábor pártigazgató is. Egy hozzá közel álló forrásunk ezt azzal indokolta, hogy a parlamentben eddig sem túl aktív Szabó a következő ciklusban inkább kizárólag a pártalapítvány pénzével, a szervezet működtetésével, a belső konfliktusok elsimításával foglalkozna. Mindez azt is jelentené, hogy noha nem lenne bent a parlamentben, de a párton belüli ereje megmaradna, sőt tovább nőne.

Ugyancsak több forrásunk mondta azt, hogy Novák Előd is otthagyhatja a parlamenti munkát. Forrásaink szerint Nováknak már többször volt olyan időszaka, amikor le akart mondani a mandátumáról, így kovácsolva „erkölcsi fölényt magának”. A politikust a szélsőjobboldalon amúgy is sok támadás éri amiatt, hogy ő és a felesége is parlamenti képviselő, ráadásul - mint lapunk megírta - Novák Brüsszelből is kapott fizetést. De ha ő hátra is lép egyet, az nem jelenti azt, hogy a párton belüli befolyása csökkenne, sőt: több ideje maradna az országjárásra, stabilizálná a helyét a pártban és a pártalapítványnál, valamint több időt fordíthatna arra, hogy az általa igencsak kedvelt kuruc.infóval foglalkozzon. Emellett azt sem tartják kizártnak, hogy önkormányzati szerepet vállal a fővárosnál Czeglédi János helyett, aki forrásaink szerint biztosan nem lesz 2014 után fővárosi képviselő.

Gyöngyösit Brüsszelig küldhetik

A párt belső köreiből származó információnk szerint 2014-től jó eséllyel „házon kívül” találhatja magát a jelenlegi képviselők közül Schön Péter és Murányi Levente is, míg a zsidózó felszólalása miatt reflektorfénybe került Gyöngyösi Márton fényes karrier elé nézhet. Bár Vona Gábor ezt az értesülésünket is kacsának nevezte, úgy tudjuk, éppen a pártelnök szeretné, ha a képviselő kerülne az EP-lista élére. Több forrásunk is arról beszélt, hogy a párton belül most kifejezetten népszerű Gyöngyösit tudatosan „építi fel” a pártvezetés: intenzíven járja az országot, legutóbb egy székesfehérvári lakossági fórumon vett részt, a jobbikos szavazók imádják.

©

Gyöngyösi favorizálásának hatalomtechnikai okai is lehetnek. A kiváló külkapcsolatokkal rendelkező képviselőt ugyanis kifejezetten kedvelik a Jobbik keleti támogatói, így sokat veszítene a párt azzal, ha a következő ciklusban nem osztana neki jó lapot. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, „Gyöngyösi mellőzésének Iránban sem örülnének”. Ráadásul Gyöngyösi 2007 és 2010 között az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cégnél volt társasági és nemzetközi adószakértő, jól fizető állását állítólag részben Vona Gábor unszolására hagyta ott, forrásaink szerint ezért is fontos a pártelnöknek, hogy az egykor multinál dolgozó párttársa olyan helyre kerüljön, ahol anyagilag sem jár rosszul. Több forrásunk arról is beszélt, hogy Balczó Zoltán EP-képviselőségre vágyik, s erre párttársainak már tett utalásokat, megkeresésünkre azt mondta: a képviselői helyeket firtató kérdés sem formálisan, sem informálisan nem vetődött fel a Jobbikban.

A parlamentből kieső képviselők jó eséllyel a megyei önkormányzatoknál vigasztalódhatnak majd, aminek az lesz az ára, hogy az ott jelenleg pozíciókban lévő párttagok kerülhetnek lapátra. Mindez belső feszültségeket szülhet, a párton belül ezért többen arra számítanak, hogy a vezetés igyekszik majd elodázni a választókerületi vezetők kinevezését.

Nem minden megyében lesz béke

A listaállítás amúgy sem lesz feszültségmentes, főleg vidéken várhatók „háborúskodások”. Több forrásunk szerint ez az oka, hogy Szabó Gábor pártigazgató gyorsan levezényelte a megyei tisztújításokat. Nem is sikertelenül, hiszen több megyében eredményesen konszolidálta a helyzetet, illetve azokat az embereket erősítette meg pozíciójukban, akik a pártvezetés bizalmát élvezik. Így történt ez Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Pest megyében. Utóbbinál Császárné Kollár Tímea pozíciója erősödött meg, akinek információnk szerint jó a kapcsolata Novák Előddel. A jelenleg budaörsi önkormányzati képviselőként dolgozó Császárné egyes forrásaink szerint már tudatosan készül arra, hogy országgyűlési képviselő legyen - a párton belül ez sokaknak nem tetszik. Kérdés, hogy a budaörsi önkormányzatban megedződött képviselő ügyesen tud-e lavírozni a nagypolitikában, miközben helyi szinten sem úszta meg kisebb botrány nélkül: tavaly tavasszal önkormányzati képviselőként a várostól kért támogatást annak az újonnan alakult sportegyesületnek, amelyet a sógora vezetett, az előterjesztésnél azonban elhallgatta a rokoni kapcsolatot.

Miközben Szabó Gábornak a korábban szintén rizikósnak számító Hajdú-Bihar megyében is sikerült „rendet tennie”, vannak olyan területek, ahol komoly belháborúra számíthat a Jobbik vezetése. A legtöbb forrásunk Jász-Nagykun-Szolnok megyét említette, mondván: ott több olyan gócpont is van (például Szolnokon, Jászberényben, Mezőtúron), ahol különféle klikkek feszülnek egymásnak. Nem sikerült viszont a „romeltakarítás” Borsod megyében sem. Noha tavaly még a gárdistákkal közösen tartott felvonulást a Jobbik az Avas lakótelepen, a párt nem igazán tudta maguk mellé édesgetni a helyieket. S noha a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület papíron független a Jobbiktól, sokat elárul, hogy László Attila, az egyesület vezetője majdnem havi rendszerességgel megfordul a Szabó Gábor birodalmának tekintett budapesti Fő utcai Jobbik-irodában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Határon túli párttagokat is vár a Jobbik

Mostantól kezdve a Magyarország határain kívül élő magyarok is beléphetnek a Jobbik Magyarországért Mozgalomba - jelentette ki csütörtökön egy szatmárnémeti sajtótájékoztatón Szávay István, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke.

MTI Világ

Jóvághagyták Gaudi-Nagy ET-tagságát is

Jóváhagyta szerdán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, hogy Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője és ET-közgyűlési delegáltja részt vehessen a 47 tagállamot tömörítő, páneurópai testület jogi és igazságügyi, valamint esélyegyenlőségi és diszkriminációellenes bizottságának munkájában.

MTI Itthon

Ezt csinálná egy Jobbik-kormány

A jobbikosok tíz olyan intézkedést gyűjtöttek össze, amelyet kormányra kerülésük esetén mindenképpen megvalósítanának az emberek és az ország helyzetének javítása érdekében

MTI Világ

A Jobbik miatt megtámadták a magyarok akkreditációját az ET-ben

Hivatalosan kezdeményezte a magyar és a görög küldöttség egyes tagjai akkreditációjának felülvizsgálatát hétfőn egy olasz néppárti képviselő, amiért az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésszakára érkező küldöttségekben a görögországi Arany Hajnal, és a magyarországi Jobbik képviselői is helyet kaptak.

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

A vendégeire törte a szélvédőt az albán éttermes, úgy bepöccent

A vendégeire törte a szélvédőt az albán éttermes, úgy bepöccent

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak

"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája