Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vadabbnál vadabb pletykák terjednek az oktatók között a Budapesti Corvinus Egyetemen azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az "ára" a nehéz anyagi helyzetbe került intézmény kormányzati megsegítésének, de ezek többségének egyelőre semmi alapja nincs. Információnk szerint egy-másfél milliárd forinttal segítené ki az állam a súlyos adósságokat felhalmozó intézményt, de azt még nem tudni, mit kér cserébe. Az egyetem vezetése mindenesetre nyugdíjazásokkal, a bürokrácia csökkentésével, szervezetátalakítással, karok összevonásával racionalizálná az intézmény működését.

Több száz ember elbocsátásáról, értékes budai ingatlanok Fidesz-közeli cégeknek történő átpasszolásáról, karok összevonásáról pletykálnak a Budapesti Corvinus Egyetemen dolgozók, a terjengő hírek között komplett összeesküvés-elméletek is vannak. Egy szerkesztőségünkbe eljuttatott emailben például azt állítja az egyik – állítása szerint a Corvinuson dolgozó – oktató, hogy az egyetem még a Budai Arborétumot is el akarja adni. Egyetemi forrásaink szerint azonban a pletykák egy része alaptalan és annak a belső érdekellentétnek a következménye, amely az intézet pénzügyi vezetése és az ott dolgozók között alakult ki az utóbbi időben. Az érdekellentét oka pedig a pénz, valamint az, hogy a pénzügyi vezetés által sürgetett átalakításoknak lennének vesztesei is.

Az tény, hogy a Corvinus egyetem bajban van, bár ezzel nincs egyedül, a felsőoktatási intézmények többsége hasonló helyzetben van. A Corvinus mindenesetre jelenleg nyolcszázmillió forint adósságot görget maga előtt. Az intézmény pénzügyeit átlátó forrásaink szerint ha az egyetem nem kap segítséget, vagy nem racionalizálja működését, akkor ez az összeg év végére 2,5 milliárd forintra rúghat. Ekkora adósságot már lehetetlen lenne kezelni. Ha csődbe nem is menne az egyetem (ezt valószínűleg nem hagyná az állam), egy ilyen helyzet jó ürügy lenne arra, hogy szétdarabolják. Egy évvel ezelőtt voltak is ilyen törekvések, de ezek – részben éppen az intézmény tiltakozása miatt – meghiúsultak.

Az állam még nem terítette ki lapjait

A ház falain belül sokan az államtól várják a segítséget és a kormányzatot teszik felelőssé a kialakult helyzetért, mondván, ha nem vontak volna el forrásokat a felsőoktatásból, ma nem tartanánk itt. Nem vitás, az egyetem állami támogatása ez évtől 25 százalékkal csökken, és az elmúlt öt évben mintegy 40 százalékkal csökkent a felsőoktatás állami finanszírozása. Az egyetem (gazdasági) vezetése azonban úgy látja, ha továbbra is a jelenlegi struktúrában és szemlélettel működik tovább az intézmény, akkor az csak súlyosbítja a helyzetet, éppen ezért változtatásokra, a működési költségek racionalizálására van szükség. "Óriási a vízfej, teljes a fejetlenség" – fogalmazott az egyik forrásunk.

Információnk szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt időszakban több más egyetemmel, így a Corvinus rektorával és gazdasági igazgatójával is egyeztetett, a tárgyaláson pedig a tárca – különböző jogcímeken – 1-1,5 milliárdos pénzügyi segítség lehetőségét vázolta fel. Forrásaink szerint ugyanakkor még nem lehet tudni, konkrétan mit kér mindezért cserébe az állam, a minisztérium ugyanis április elejére ígérte, hogy elkészíti a konkrétumokat tartalmazó szerződéstervezetet.

Élőlánc a Corvinus épülete körül - az állami segítségnek ára lesz
©

Az azonban már most kiszivárgott, hogy Rózsás Péter gazdasági igazgatónak milyen elképzelései vannak, miután az egyetem „pénzügyese” a minap a Kari Tanácson vázolta javaslatát. A budai karok összevonása egy karrá, tízszázalékos költségcsökkentés, szerkezetátalakítás. A Kari Tanácson számok is elhangzottak, eszerint a beígért 1-1,5 milliárd forintos állami támogatásból 3-400 millió forintot fordítanának szerkezetátalakításra, félmilliárd forintot pedig a leépítésekre. Mindezt a hvg.hu-nak több, egymástól független forrás is megerősítette.

Karokat vonhatnak össze

Csak egyetlen forrásunk állította viszont, hogy a Kari Tanácson 200-300 ember elbocsátásáról is beszélt Rózsás, a többi informátorunk szerint erről szó sem volt. Sőt, úgy tudjuk, a Rózsás által szorgalmazott leépítések nem igazán érintenék az aktív oktatókat, a gazdasági igazgató inkább a bürokrácián „vágna”, valamint nyugdíjba küldené a már korosabb oktatókat.

Az egyetem tulajdonában álló ingatlanok eladása is tervbe van véve, forrásaink szerint 5-6 ingatlan eladásáról már nyújtott is be kérelmet az egyetem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Azt viszont több, az egyetem vezetéséhez közel álló forrásunk is határozottan tagadta, hogy a Budai Arborétumot eladná az egyetem. Az a pletyka is alaptalannak tűnik, miszerint Fidesz-közeli érdekeltségeknél landolnának az egyetem értékes budai ingatlanjai, mivel információnk szerint az értékesítésre szánt 5-6 ingatlan között jelenleg nincs is budai.

Az viszont valóban felvetődött, hogy a budai karokat összevonják. Információnk szerint két elképzelés van: az egyik, hogy a kertészettudományi, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti karokból lenne egy, a másik javaslat szerint két kar. A leggyengébb láncszem a három közül egyértelműen a tájépítészeti kar, így ha lesz összevonás, jó eséllyel az nem marad meg önálló karnak. Az összevonással ugyan keveset lehet spórolni, de az is igaz, hogy a tájépítészeti kar a többihez képest meglehetősen kicsi, mindössze 43 oktatója és néhány száz hallgatója van. Összehasonlításképpen: minimum 40 oktató kell ahhoz, hogy egy szervezeti egység karrá válhasson.

Nagy a hiány

A karok összevonásának terve mindenesetre már most alapot adott mindenféle találgatásoknak. Néhányan attól tartanak, hogy az összevonásukkal megváltoznak a szavazati arányok az egyetem legfőbb döntéshozó szervének számító szenátusban, aminek következtében azt csinálnak majd a karral, amit akarnak. Például vidékre költöztethetik. Ám mindazok, akik ezeket az információkat terjesztik, csak találgatnak – ezt ők maguk is elismerték lapunknak.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy tömeges leépítéseket vizionálnak a Corvinuson. Legutóbb februárban volt téma a sajtóban az egyetem anyagi gondja. Akkor felröppent az a hír, hogy az egyetem hamarosan tömeges elbocsátásokra készül, mindezt pedig Rózsás egyik előterjesztésére alapozták az ott dolgozók. A pénzügyi igazgató akkor arról tájékoztatta a szenátust, hogy 3 milliárd forint az idei hiány. Az egyetem nem sokkal később tagadta, hogy elbocsátásokra készülne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Fotó: "felakasztotta" magát egy HaHá-s a Corvinusnál

Utcai performansz előzte meg a Hallgatói Hálózat délre bejelentett sajtótájékoztatóját. Az oktatási államtitkárság által bevezetett több intézkedés, így a röghöz kötés ellen is tiltakozó diákszervezet egy "Minden ideköt" táblát tartó ipari alpinistával demonstrált a Corvinus egyetemnél.

hvg.hu Itthon

A Corvinuson is elkezdődött az oktatók leépítése

Megkezdődött a létszámleépítés előkészítése a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) - írja a Figyelő Online az egyetem belső információs portálján közzétett, február 22-én kelt rektori utasítás alapján. Eszerint a Corvinuson az ELTE BTK-hoz hasonlóan szintén a 62 év feletti tanárokat küldenék el.

hvg.hu Itthon

Kevesebb ösztöndíj jár a corvinusosoknak

A korábbinál jóval kevesebb ösztöndíjat kapnak márciusban a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis az előzetesen tervezetthez képest negyven százalékkal kevesebb hallgatói normatívát ítélt meg a felsőoktatási intézménynek - erről az egyetem hallgatói önkormányzata emailben értesítette a diákokat.